sâmbătă, 7 martie 2009

Populismul soluţiilor simple se întoarce
Şedinţă de guvern dedicată special descentralizării, în plină criză economică. Asta dă de înţeles că la originea crizei este statul şi administraţia sa, de vreme ce vrei să bulversezi un sistem. Pentru că descentralizarea asta o să se lase cu o încăierare generală, care, la un moment dat, va bloca sistemul. Un exemplu: dacă Boc vrea să transfere o serie de sarcini către autorităţile locale în toamnă, reforme de acest gen, care se pregătesc şi în Franţa, se discută acum şi se vor aplica, dacă se vor aplica, după cinci ani de la votul din Parlament.
Este un soi de invitaţie adresată comunităţilor locale de a se descurca singure. Sigur, Bucureştii, Timişoara, Clujul şi alte trei-patru oraşe se vor descurca. Restul? Dumnezeu cu mila! De fapt, descentralizarea este un soi de autarhie în România, care, în afară de baroni locali şi cumetrii economice n-a produs nimic bun. Şi o să fie şi mai mare jale când aceste colectivuităţi locale vor trebui să plătească împrumuturile contractate pe piaţa financiară.
Vor reduce aceste măsuri birocraţia? Sigur, nu! Fiecare comunitate va dezvolta propriile sale reguli de funcţionare. Pentru că va spune: "Stai, tată! Sunt autonom, fac ce cred eu, nu ce-mi spui tu de la Bucureşti! Eu ştiu ce vor cetăţenii de aici, nu tu!" Şi se va multiplica birocraţia, nu va scădea. Uitaţi-vă câţi bani s-au băgat în aşa zisa "poliţie comunitară". Toate sectoarele au astfel de trântori, cu maşini, uniforme, şefi şi şefuţi. Vi se pare un oraş sigur Bucureştii? Deşi are poliţie comunitară, poliţie de proximitate, poliţie criminală, jandarmi şi alţi purtători de chipiu.
Ca să administrezi spitalele, trebuie să ai o administraţie. La fel cu şcolile. Case de avocatură, una-alta, se strâng banii cheltuiţi aiurea pe "descentralizare".
Criza asta nu este despre stat, nu el e problema, ci, după cât văd eu, el e soluţia. Dacă există soluţie, deşi încep să mă îndoiesc. Criza asta este despre un sistem care risipeşte resurse, care distruge vieţi, care provoacă sărăcie extremă, care nu mai trăieşte decât de pe o zi pe alta. Un sistem care nu se mai poate reforma, chiar să vrea, pentru că nu mai e nimic de reformat în el. Criza asta nu cu "descentralizare" se rezolvă. Dar spuneţi-le astea lui Boc şi lui Băsescu!

Un comentariu:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Chiar daca suna alarmist si pentru unii chiar ridicol, descentralizarea este numai unul dintre pasii siguri spre federalizare. Teritorii mici, corupte in interior, usor de stapanit din exterior, pe altarul UE.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...