luni, 2 martie 2009

O problemă de principiu
O delegaţie a României se află la Washington, la sediul FMI, pentru a negocia ceva. Nu se ştie ce. Unii zic că un împrumut, alţii zic că băieţii s-au dus la o şuetă, Boc zice că dacă va fi ceva oficial vom fi informaţi.
Ţara asta mai e o democraţie? Şi dacă da, nu trebuia să ştim şi noi ce şi cum? După căcatul în care ne-a băgat atâţia ani FMI, şi nu doar pe noi, nu era normal ca Parlamentul să fixeze mandatul delegaţiei, obiectivele şi limitele acordului? Că România nu e nici ţara lui Machitor Împărat, nici a lui Boc-Ţoc-Ţoc!
Eu tot nu înţeleg ce probleme are România, de se duce la FMI. Datoria publică este nesemnificativă, în comparaţie cu cele ale ţărilor din UE şi din Est. Deficitele externe s-au redus, şi vor continua să se reducă, pentru că se contractă rapid şi dramatic consumul. Deficitul bugetar nu ar fi o mare nenorocire, după ce doar anul trecut sărit de 3% din PIB. Şi nici nu cred că ar putea fi atât de greu de finanţat.
Dacă cineva îşi închipuie că anul ăsta se va reuşi investirea în infrastructuri a celor 10 miliarde de euro programate de guvern nu ştie în ce ţară trăieşte. Păi nici peste doi ani nu se termină scandalul contestărilor, iar un an va dura procesul de licitare, dacă nu mai mult. Banii vor rămâne în cea mai mare parte necheltuiţi.
De ce ne trebuie deci banii de la FMI? Doar pentru a plăti dobândă pentru ei, pentru că, atenţie, banii nu ar intra în circuitul de creditare a economiei reale! Iar cei care vor să speculeze pe leu o vor face, cu sau fără banii de la FMI. Credibilitatea unei monede este dată de starea economiei, care nu cu acorduri cu FMI se construieşte, ci cu producţia de bunuri şi servicii, cu profituri demne de acest nume. Deci, despre ce este vorba, de fapt?

4 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Este vorba de livrarea Romaniei pe tava. Ultima strigare, ultima lovitura. De gratie!

Gabriela Savitsky spunea...

Presupun că iar negociază după cutumă. Adică, în genunghi.

Anonim spunea...

Este intr-adevar de neinteles secretomania guvernantilor, dar tipic pentru "transparenta" democratiei romanesti. Romania e acum in plin proces de absorbtie a foundurilor europene. Chiar nu vad sensul sa iti pui streangul de git apelind la FMI. Mi se face parul maciuca la gindul ca niste terchea-berchea au in mina destinele tarii.

Anonim spunea...

Bugetul este unul fantezist. Probabil de asta se tem, că nu-l vor putea onora.

Să fim serioşi, pe ăştia nu-i interesează decât să mai ia tătuca încă un mandat. După ei, potopul.

Dacă dobitocii ăştia vor să contracteze un împreumut de la FMI, noi ar trebui să ieşim în stradă. Cocktail Molotov în cel mai rău caz. 'Zda mamii lor.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...