joi, 5 martie 2009

Nu călcaţi pe iarbă, fumaţi-o! Legal!
O extrem de interesantă şi de pertinentă pledoarie pentru legalizarea consumului de droguri în "The Economist". Pe care o susţin 100%. Pentru că prohibiţia, fie că a fost vorba de alcool, fie că a fost vorba de droguri, n-a adus decât nenorociri: crimă organizată, vieţi distruse, criminalitate economică, sărăcie şi subdezvoltare.
Nu cred că odată legalizat consumul drogurilor, va avea loc o explozie a consumului. Dimpotrivă: vom scoate la lumină un fenomen, pentru a-l putea controla şi combate mai bine. Va fi, cum spun autorii, o problemă de sănătate publică, nu una de securitate publică. Şi costurile gestionării vor fi mai mici pentru societate: " Legalisation would not only drive away the gangsters; it would transform drugs from a law-and-order problem into a public-health problem, which is how they ought to be treated. Governments would tax and regulate the drug trade, and use the funds raised (and the billions saved on law-enforcement) to educate the public about the risks of drug-taking and to treat addiction. The sale of drugs to minors should remain banned. Different drugs would command different levels of taxation and regulation. This system would be fiddly and imperfect, requiring constant monitoring and hard-to-measure trade-offs. Post-tax prices should be set at a level that would strike a balance between damping down use on the one hand, and discouraging a black market and the desperate acts of theft and prostitution to which addicts now resort to feed their habits. "
Sigur că ideea va fi întâmpinată cu proteste vehemente. Dar sunt mai multe argumente în favoarea măsurii, decât împotriva ei. Banalizarea consumului, dezincriminarea lui va scădea interesul pentru consum. Înăsprirea pedepselor n-a dat rezultate, nici măcar pedeapsa cu moartea nu a descurajat producţia şi consumul de droguri. Iar statul va putea dezmembra mai uşor reţelele de crimă organizată legate de producţia şi de consumul de droguri. Cât despre consumatori, poate că destui vor renunţa pentru că se vor jena să intre într-o farmacie, să ceară o doză de cocaină, aşa cum se jenează să ceară o cutie de prezervative.
Ce vreau să spun? Omul este liber să aleagă. Şi adesea o interdicţie îl poate face să aleagă greşit. Vă reamintesc şi faptul că orice delict comis sub influenţa alcoolului este mai aspru pedepsit. aşa se va întâmpla(se întâmplă) şi în cazul drogurilor. Dar eu, ca putere publică, am la dispoziţie suficiente instrumente pentru a limita consumul de droguri, cum a fost cazul cu alcoolul şi tutunul: campanii de informare, taxe şi impozite, etc. Au funcţionat, mai mult sau mai puţin. Şi lumea nu s-a prăbuşit. Nu se va prăbuşi nici după legalizarea drogurilor. Mai mult, vor fi salvate multe vieţi, şi se vor termina multe războaie absurde. Iar dependenţii nu vor mai fi stigmatizaţi, ci vor putea fi trataţi decent şi demn.
Cum spun şi autorii, nu este o soluţie-minune. Dar este un pas în direcţia bună.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ma feresc de ridicol, dar viata m-a mai invatat cate ceva!
Inainte de '89, bananele, portocalele si mandarinele devenisera o tinta, in sine.
Eram in stare sa stau ore, in sir, la coada, pentru 1 kil!
Acum, abia daca ma mai uit la ele!

Anonim spunea...

Subscriu.

Anonim spunea...

Pot să întreb persoane competente dacă, avînd libere la alcool consumul acestuia a scăzut cumva în ultimii ani ?!
Sau obetzitatea morbidă s-a redus din aceleaşi motive ? (A se vedea SUA şi, mai nou România).

asybaris spunea...

My man...Nu pot decat sa fiu de acord cu legalizarea ierbii. Cine face o campanie publica in Romania pentru asa ceva poate obtine chiar un fotoliu de parlamentar. Ii recomand sa candideze in sectorul 6. Pericolul social al cannabisului este chiar mai mic decat in cazul alcoolului. Teoria in spatele careia se ascund cei care se impotrivesc legalizarii cannabisului este ca acesta nu ar fi decat un gateway drug. Ei bine cei care fumeaza iarba stiu ca nu conduce la consumul altor droguri si ca nu produce efecte nocive la scara sociala. Legalizarea ar trebui sa vizeze strict cannabisul, nu si alte droguri sintetice care intr-adevar reprezinta un risc crescut pentru sanatatea individului si a societatii.
PS: V-ati intrebat cati din cei cu care va intalniti zilnic si care au aparente onorabile fumeaza iarba?

Anonim spunea...

Asybaris
Nu cred că legalizarea consumului de droguri va aduce ceva bun. Cred că sunt suficiente pentru societatea nosată cele care sunt, deja, legale: alcoolul, tutunul, alimentele industriale, băuturile contrafăcute şi vîndute sub numele de "sucuri de fructe"...
Numai un imbecil poate să se apuce de fumat, băut peste măsură şi, colac peste pupăză, să fumeze şi cînepă...Se mai poate bea şi ceai din capsulele de mac.
Ţin minte o poveste cu o mamă de pe la începutul veacului trecut, care, pentru ca să nu o mai deranjeze copilul mic, care tot plîngea, i-a dat ceai din capsule de mac. Copilul nu a mai plîns, numai că nu a fost niciodată un om în firea lui.
În sat i se spunea Ion Doma ăl Nărod.
PS.
V-aţi pus întrebarea cîţi din cei care îi întîlniţi zilnic şi au aparenţe de normalitate, sunt, de fapt, nişte imbecili ?!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...