luni, 23 martie 2009

N-o să murim brusc!
Experţii FMI la căpătâiul României
Nu, după acordul cu FMI n-o să murim brusc! Asta ar trebui să fie vestea bună. O să murim în chinuri, încet, ca în romanele cu indieni ale lui Karl May. Şi credeţi-mă, asta da, veste rea! Din cele 20 de miliarde de euro, doar un singur miliard va fi destinat investiţiilor, restul se duc pentru salvarea băncilor străine expuse în România. Boc şi Geoană se străduiesc să ne convingă ce afacere bună facem semnând acordul cu FMI, şi ce băieţi buni sunt cei de la FMI, care nu ne pun ştreangul de gât, ci doar ne trag scăunelul. Ştreangul ni-l punem singuri.
Criza asta, o spun şi am mai spus-o: nu este una a sectorului public. Nu sectorul public a provocat-o. Nu, sectorul public trebuie redus acum pentru a elibera resurse necesare acoperirii tâmpeniilor bancherilor care-şi dau bonusuri de zeci şi sute de milioane de dolari, drept mulţumire că au prăbuşit sistemul. Şi degeaba umblă Marele Timonier pe la Viena, să-i convingă pe bancheri că nu vor scoate bani din România: de ce ne este frică, de aia nu scăpăm!
Ce va fi, vom vedea. Este clar că FMI a pus, ca de obicei, condiţii dure, plecând de la un scenariu-catastrofă în legătură cu viitorul economiei româneşti. Întrebarea este: cât de bune sunt modelele lor de "citire" a realităţilor economice, de vreme ce n-au fost capabili să prevadă criza asta? Dar cui îi pasă, în ţara asta, de astfel de probleme? Dacă împrumutul ăsta îi asigură Conducătorului Iubit realegerea, de ce nu, cu plăcere!

7 comentarii:

tony spunea...

Ma intereseaza ce se va intampla dupa ce ies banii din Romania.Va urma prabusirea leului?

Constantin Gheorghe spunea...

În principiu, n-ar trebui să se întâmple prăbuşirea, pentru că împrumutul de asta e făcut: să stabilizeze leul. Probabil că se va devaloriza. Cât? Dumezeu ştie! Dacă Îl interesează subiectul. Bănuiesc că nu...
Sunt mai mulţi factori care pot determina o devalorizare, nu doar ieşirile de capital. Cum se vor cupla, care va fi gradul lor de simultaneitate? Nu cred că poate spune cineva.
Mai degrabă ar trebui să ne intereseze CUM înapoiem banii. Atunci începe jalea cea mare!

tony spunea...

Economia se prabuseste,la sfarsitul anului vor fi un milion de someri{din cinci milioane de salariati}etc etc.Incasarile la buget se vor micsora,banui ca vor fi probleme cu pensiile si cu salariile bugetarilor.{cu toate ca in disperare vor mari TVA-ul si cota unica}.Situatia este f. grava si cred ca Basescu va plati.

Anonim spunea...

Tot am citit aici la tine - şi cred că nu numai - despre cum vor fi folosiţi banii de la FMI pentru salvarea băncilor streine. Adică n-am citit CUM se va întâmpla asta, ci doar că SE VA întâmpla. Şi aici mi-e mie şi nelămurirea: cum se va face această manevră?

Eu sunt mai tânăr, mai neexperimentat şi mai naiv, ci de aceea întreb. Oricum, că de banii de la FMI ne puteam lipsi, sunt întru totul de acord...

Anonim spunea...

Azi discutam cu cineva care se plangea ca nu se "ajunge" cu 40 de milioane de lei vechi salariu.
Doamne, cum pierdem simtul realitatii?

Anonim spunea...

In legatura cu schita. Daca-i vor binele de ce l-au legat?:)))
Ruxandra Lungu

Constantin Gheorghe spunea...

Darius, metoda este simpla: BNR are 40% din fondurile bancilor comerciale in ceea ce se numeste RMO(rezerva minima obligatorie). Reduce aceasta rezerva, dand banii bancilor. In acest fel creste presiunea pe curs si se devalorizeaza leul. Deci trebuie sa iei bani de undeva, sa sustii rata de schimb. Iar banii primiti de banci vor iesi din Romania prin mii de metode, daca asa vor bancile-mama. Legal nu le poti face nimic! Libera circulatie a bunurilor si serviciilor, a capitalurilor.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...