miercuri, 11 martie 2009

Austeritatea, doar pentru căţei!
Marele Machitor ne dă lecţii de austeritate de la microfonul Radio România Actualităţi. Nu asta e problema. În fond, e liber să delireze cum şi cât vrea. Dar este penibil acest efort de a ne vîrî pe gât cu forţa un împrumut al cărui rost este clar, dar pentru care vinovaţii nu vor fi pedepsiţi în niciun fel.
Dacă am înţeles eu bine rostul acestui împrumut, el este unul de stabilizare a monedei naţionale. Cu alte cuvinte, neşte băieţi de afară au dat buzna în România, anii trecuţi, cu mormanul de bani, pentru că era rost de câştiguri imposibil de obţinut altundeva. Şi i-au dat speculanţilor de terenuri, celor din sectorul imobiliar, cam pe aici. Pentru că marile companii care au venit să producă aici nu prea iau bani de la bănci româneşti, lucrează cu băncile lor.
Şi au mai venit şi pentru diferenţialul de dobândă, pentru că dobânda BNR este una dintre cele mai amri din zonă. Iar acum băieţii vor să-şi scoată câştigurile din România, dar nu la cinci lei euro, dacă se poate, ci la trei jumate, maxim patru. Ca să se poată trebuie să luăm 20 de miliarde de euro, pentru că altminteri e jale, zic negustorii de vorbe. Şi ne prezintă Apocalipsa.
Sigur, pentru aceia care au datorii în euro, devalorizarea leului este o veste foarte proastă. Şi pentru stat e una proastă, pentru că măreşte datoria externă, exprimată în lei. Dar nenorocirea nu este atât de mare, în ceea ce priveşte statul, pentru că datoria publică externă este foarte mică. Înţelg că e mai mare deranjul la datoria publică internă.
Jalea mare este că ne uităm prea puţin la economia reală. Acest împrumut nu va ajuta cu nimic economia reală. Dacă va stabiliza pentru o vreme leul, cât să-şi scoată băieţii veseli câştigurile, nu înseamnă nimic pentru economie, pentru că relansarea economiei va avea loc cam într-un an şi jumătate, doi ani. Banii ăia împrumutaţi îi putem topi în câteva luni. După care degringolada leului se va accelera.
Se pare că avem şi o soluţie minune: degresarea "mamutului". Adică reducerea cheltuielilor staului. Se tot agită ideea că statul cheltuieşte prea mult, că este subdimensionat, că are prea mulţi angajaţi. Se tot dă de exemplu faptul că nu ştiu ce birocrat de la FMI sau de la BM a decis el că salariile bugetarilor nu trebuie să depăşească 5% din PIB, şi că acum se cheltuiesc 8%. Cum a ajuns el la cifra aia, pe ce criterii? Mister!
De aici şi nebunia cu sporurile bugetarilor. Care ar fi trebuit să fie incluse de mult în salarii. Dar ar fi dat prost în poză pentru cretinii de la FMI. Aşa că salariile bugetarilor sunt în continuare mici, veniturile ceva mai decente, excepţie făcând câţiva nesimţiţi. Dar a spune că într-o ţară europeană un salariu de 2500 de euro pe lună, cât este, de fapt, cel mai mare venit din justiţie, sectorul public cu cele mai mari venituri, e nesimţit de mare înseamnă să delirezi!
Salariile mici au alungat din sectorul public tot ce înseamnă profesionişti, şi, cu rare excepţii, ei au fost înlocuiţi cu muhaiele, numite pe criterii politice. De asta avem serviciile publice de căcat pe care le avem. Vrem să muncească precum în Germania, dar să-i plătim ca în Somalia. Nu se poate!
De fapt, în spatele acestei campanii violente împotriva statului şi a serviciilor publice, a birocraţilor, se ascunde o bătălie crâncenă pentru bani, miza fiind externalizarea acestor servicii şi atribuirea lor unor entităţi private. Ale băieţilor deştepţi, evident! Care şi-au cumpărat politicieni cu snopul!
Ce dovadă mai bună vreţi pentru asta decât decizia CNA ca şi candidaţii la europarlementare să-şi plătească apariţiile la Tv. Asta în condiţiile în care se votează liste, nu candidaţi! Sau schimbă legea, şi introduc votul preferenţial pe liste, sau, pur şi simplu, forţează partidele să pună în poziţii eligibile doar oameni cu bani. Pentru bunăstarea unor entităţi private, că d'aia există statul!
Aşa că austeritatea statului este doar un pretext al guvernanţilor, pentru a avea mai face rost de nişte bani, că mor de foame băieţii veseli, care au decartat în campania electorală.

4 comentarii:

tony spunea...

eu cred ca tinta sunt cele 26 miliarde ale BNR,din care 12 sunt ale bancilor comerciale.ei vor sa ia imprumutul pentru a putea sa dea bancilor comerciale cele 12 miliarde inapoi care se vor duce la bancile mama.deci,bancile occidentale isi recupereaza banii din bani imprumutati de poporul roman.ce ziceti,am dreptate?

Constantin Gheorghe spunea...

Nu cred că BNR va reduce nivelul rezervelor obligatorii, nici la lei, nici la valută. Nu ar avea justificare, pentru că, practic, creditarea e blocată. Nu pot spune: injectăm lichidităţi în sistem, pentru că bani sunt, amatori de credite nu.
Cel mai probabil este celălalt scenariu, cu susţinerea leului, pentru a nu le reduce prea mult profitul celor care vor să iasă de pe piaţa românească. Şi care ne pot face mari pagube, inclusiv prin şantajul cu ratingul de ţară.

tony spunea...

datoria externa privata scadenta pe 2009 este de 24 miliarde.aici intra si datoriile bancilor comerciale.cum vor plati bancile comerciale datoriile externe facute pentru a finanta afacerile din Romania?

Anonim spunea...

Sigura ca asa e. Ce pozitionare mai buna pentru un ministru al Turismului cu cocos purtator de lanturi hoteliere. Sau pentru cel al Transporturilor cu afaceri la portul Constanta.

Toate se leaga. Cind o auzi pe Madama ciripind: "Mitul Dracula va fi promovat pe plan international". Bine ca nu o face si in pan extraterestru, macar acolo sa nu poluam cu fufo-telectuale.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...