UPDATE: un tip lămureşte aici cum e cu rezervele BNR: "RMO este estimat la o valoare aproximativa de 6 mld euro, fluctueaza lunar in functie de volumul depozitelor atrase de bancile comerciale. Deci raman 27.2 mld euro. Din acestia scadem 10.6 mld euro datoria la FMI (total transe 12.4 mld din care 1.8 s-au dus…stim noi unde). Cu o oarecare aproximatie, BNR-ul detine in rezerva cam 16.6 mld euro. In 2008, nu existau banii FMi si RMO era la 40% (fata de 20% acum). Deci, cu aceeasi aproximatie, rezerva pura a BNR era de 14-14.5 mld euro (26.2-12 – RMO).
Una peste alta, superstitia populara ca BNR se lupta cu euroiul ca Sf. Gheorghe cu balaurul este nefondata. Banii FMI nu au fost folositi pentru impiedicarea deprecierii leului, ba din contra, se pare ca BNR a intervenit in favoarea euro (si implicit in defavoarea leului) in aceasta perioada. Cele mai bune exemple au fost in toamna lui 2008 si primavara lui 2011, cand euro crestea brat-la-brat cu rezerva BNR."
De ce avem nevoie de rezerve ATÂT de mari? De ce mucezesc degeaba banii ăia, şi noi nu putem trage banii de la UE?
Nu am înţeles de ce, în condiţiile unei reduceri semnificative a deficitului de cont curent, şi chiar dacă investiţiile străine au scăzut mult în aceşti trei ani, trebuie să avem totuşi o rezervă valutară atât de mare. În decembrie ea a crescut cu 1,4 miliarde de euro.
Deşi poate că ar trebui să ştim, nu ni se spune cât cheltuim pentru menţinerea cursului leului la un nivel care oricum nu este susţinut de starea reală e economiei. Ştim cam cât reprezintă provizioanele în valută ale băncilor. Ştim şi cât reprezintă plăţile pentru datoria publică. Ştim că rămân nişte bani care stau şi contribuie cu nimic la relanarea economiei.
N-am putea folosi o sumă din aceste rezerve, de, să zicem, 1,5 miliarde de euro(că tot zicea Pulimea Sa că am găsi vreo şase miliarde pentru salvarea euro!) pentru constituirea unui Fond Naţional de Cofinanţare? Cu banii ăştia am putea aduce cel puţin şase miliarde de euro din banii europeni, pentru care acum nu există co-finanţare. Şi i-aş da cu dobânzi extrem de mici, cam cât plăteşte FED pentru bonurile de tezaur americane. Iar pe măsură ce Bruxellesul face plăţile, banii s-ar întoarce la Fond.
Acum banii de co-finanţare trec pe la madam Fâţ, care-i dă pe ochi frumoşi, portocalii, şi pe nimicuri. Fondul s-ar specializa în co-finanţarea acelor proiecte cu impact asupra aparatului economic, care generează locuri de muncă şi ajută la reindustrializarea României. Adică fără patinoare, teleferice, parcuri în păduri, drumuri făcute la mişto şi altele asemenea.
Ei, ce ziceţi, n-ar fi o idee bună?
9 comentarii:
Intrebarea ramane incompleta in lipsa precizarii "pentru cine" ar fi buna ideea :)
Rezervele valutare a BNR nu sint proprietatea guvernului roman.
Tale sume nu pot fi prelevate de guvern in nici un mod . Nici macar rezerva de aur nu poate fi redusa fara aprobarea scrisa a BCE .
E asa de greu de priceput niste chesti elementare ?
PS . In comunism era posibil orice dar nu mai sintem in "socialismul stiintific" domnule Gheorghe .
Rolul băncii centrale a fost acelaşi şi în socialism, credeţi sau nu. Nu toţi banii de la BNR sunt provizioanele băncilor comerciale, iar aurul ăla nu l-a căcat Isărescu, este un bun public. Pentru banii din rezervă, şi pentru datoriile publice tot noi plătim. Ni s-a atras atenţia deja că rezervele BNR sunt prea mari, şi purtătoare de costuri. De ce să nu punem o parte din banii ăştia la muncă?
De ce să nu luăm modelul FED, că tot picăm în limbă după tot ce-i american, care are drept obiectiv ocuparea forţei de muncă, spre pildă? Iar BCE a luat-o şi ea cu veselie pe urmele FED, dând cu banii în populaţie...
Adrian, bine ar fi pentru economie, pentru colectivităţile locale, pentru mediul de afaceri, pentru sistemele publice de educaţie şi sănătate.
Pai pentru asa ceva "aia" nici nu se dau jos din pat :)
Domnule Gheorghe , nu vreau sa facem polemica dar :
- daca BNR vrea sa vinda ceva aur pentru a crea un fond la dispozitia guvernului , e necesara aprobarea scrisa a BCE . Si aceasta institutie nu permite reducerea rezervelor de aur a tarilor membre UE . Indiferent ca sint tari cu moneda comuna euro sau nu .
- a reduce rezerva obligatorie (lei sau valuta ) depozitata la BNR se poate face doar prin reducerea procentului de rezerva obligatorie . Care inseamna restituirea valutei la bancile care au depozitat acesti bani .(si nu acordarea banilor cadou guvernului) Ca urmare si tinind cont ca peste 80 % sint banci straine , acest surplus de valuta ar fi imediat rimpatriat la bancile mama din strainatate .
- 9 miliarde euro sint bani veniti din un imprumut FMI , BM, UE . Deci, cu ce bani sa creati acel fond domnule ? Teoretic unica strada de parcurs ar fi realizarea unor bugete excedentare pe ceva ani si sumele in plus depozitate in un fond de investitii. Va aduc aminte ca au existat 11 miliarde lei noi in fondul de investitii (bani rezultati din privatizari) . Guvernul Tariceanu a tocat toti acesti bani lasind si un deficit enorm . Deci , de unde banii daca moda trecuta si actuala e doar de a cheltui tot si pe cit posibil preventiv (prin imprumuturi) ?
Văd că nu înţelegi: deci din rezervele BNR Pulimea Sa e gata să dea 6 miliarde de euro pentru a împrumuta ieftin porcuşorii, inclusiv Italia, în numele salvării euro, dar nu putem lua(vorba vine, că banii se întorc, sunt doar un împrumut) de patru ori mai puţin pentru a atrage banii europeni? De ce? Că aşa zice "dogma"? Văd că toţi îşi bagă picioarele în ea de dogmă. Aşa că...
Pai eu cred ca BNR sta pe bani ca sa-i dea pe bailout la o adica. Cui s-o vrea. Altfel ar avea ce sa faca cu banii in conditiile in care societatea tot saraceste. Umbla o legenda prin tirg kum ka d.Isarescu este foarte competent. Nu vad unde ne foloseste asta noua, si daca ma mai ia cineva cu mentinerea cursului valutar, rid pe mine...
Unii au cam dat drumul la tiparnita. S-au dat dracului inflatia.
Daca tot nu putem sa umblam la "pusculita" BNR, de ce n-o facem si noi? sau noi suntem mai "dogmatici"?
Trimiteți un comentariu