luni, 2 mai 2011

Ce nu e clar



Un amănunt legat de uciderea lui Osama Bin Laden: americanii NU i-au anunţat pe pakistanezi în niciun moment al operaţiei despre ce au de gând să facă. Pur şi simplu au încălcat ORICE regulă a dreptului internaţional. A fost un act clar de agresiune asupra unui stat, indiferent de justificare. Sigur că n-o să-i tragă nimeni la răspundere. Doar că s-ar putea să-şi fi bătut un mare cui în talpă în Afganistan.

Nimeni nu poate spune, fără să fie ridicol, că Bin Laden a supravieţuit atâta vreme fără ajutorul serviciilor secrete şi al armatei pakistaneze. Mai mult ca sigur băieţii le-au compromis mai multe acţiuni americanilor, dar asta nu se va spune, cu subiect şi predicat, acum. Poate peste vrea cincizeci de ani, nu? 


Întrebarea este: cum vor reacţiona susţinătorii lui Bin Laden din serviciile secrete şi din armată? Mai mult ca sigur sunt furioşi, şi consideră că americanii le-au adus un afront, acţionând astfel pe teritoriul lor naţional. Sprijinul pe care îl dau talibanilor afgani se va intensifica. Acţiunile lor vor fi mai bine planificate şi coordonate. Vor fi aprovizionaţi cu armament şi cu alte bunuri. Vor găsi adăpost în Pakistan. 


La fel de realistă este şi presupunerea că ei vor fi cei care vor da viitorul lider al Al Qaida. La modul propriu. Cunosc bine organizaţia, doar au pus umărul la înfiinţarea ei, şi au relaţii strânse cu ea şi acum. Dacă vor să le plătească o poliţă americanilor, au ocazia şi instrumentul. 


Ce mă îngrijorează, la modul cel mai serios, este controlul armelor nucleare ale Pakistanului. Americanii zic că totul este OK. Dar chiar este? Pentru că toată lumea se gândeşte la o armă nucleară căzută în mâinile teroriştilor. Or ei nu de aşa ceva au nevoie, n-ar avea cum s-o ducă la ţintă şi cum s-o detoneze. În schimb o armă "murdară" pot face, cu material fisionabil, puternic radioactiv, înglobat într-un explozibil obişnuit, făcut în beci din motorină şi îngrăşăminte cu azot, spre pildă. Pare destul de SF treaba, dar cu ajutorul specialiştilor în fizică nucleară pakistanezi, nimic nu-i imposibil. 


Aşadar, o moarte care nu rezolvă cine ştie ce, dar care funcţionează după principiul: "Orice soluţie naşte noi probleme". 


În fine, vă propun o lectură, interesantă, a evenimentului, pus într-un context mai larg, cel al politicii externe a lui Obama, una extrem de pragmatică şi de "neutră" ideologic. Real Politik 2.0, nu-i aşa?

2 comentarii:

Dan spunea...

Care regula, care drept si care international?

incognito spunea...

America e departe, Pakistanul la fel. Neiradiata, capra noastra, romaneasca se stinge nu de leucemie ci de inanitie.

http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/05/asta-i-viata-asta-i-trai-sa-traiasca-1.html

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...