vineri, 27 mai 2011

Ieşirea din ambiguitate



Avem una bucată summit G 8 la Deauville, în Franţa. Nici în cur nu ne doare de asta! Pe bună dreptate: oricum România nu interesează pe nimeni, în jocul geo-politic. Noi primim mutarea în plic.

Din punctul meu de vedere, summitul ăsta este unul de ţinut minte. Pentru că Federaţia Rusă a forţat un răspuns: "Bă băieţi! Hai să n-o mai frecăm la rece! Decideţi: ori e laie, ori bălaie! Suntem partenerii voştri, sau duşmanii voştri? Dacă suntem parteneri, atunci daţi-ne un semn: un act care să garanteze că scutul anti-rachetă nu este îndreptat împotriva noastră. Ştim, toţi ne-am şters la cur, la un moment sau altul al istoriei noastre, cu astfel de acte. Dar intenţia contează."

Cererea lui Medvedev a rămas fără răspuns. Nasol moment, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din Rusia, din 2012. I-au ridicat mingea la fileu lui Putin. 

Nu cred că ruşii se laudă că au răspuns la scutul anti-rachetă. Chiar îl au. E simplu: se numeşte saturarea obiectivului. O rachetă purtătoare poate avea 12 focoase nucleare şi vreo 24 de ţinte false. La Deveselu vor fi doar 24 de interceptoare. O singură rachetă ţi-a indisponibilizat un punct de apărare. Pur şi simplu vor construi rachete şi mai mobile, şi mai mici, şi mai multe. Dar cel mai grav lucru este coborârea pragului nuclear. Într-un eventual conflict ruşii vor introduce foarte repede arma nucleară în ecuaţie. 

De fapt, nu ştiu ce câştigă occidentalii, americanii în special, refuzând cererea ruşilor. Controlul tehnologiilor sensibile le revine. Ruşii au mijloacele necesare pentru a măsura timpii de răspuns ai sistemului: radarele lor de alertă timpurie bat suficient de departe pentru asta. Şi de curând au introdus o nouă generaţie de radare, nu mai depind de vechile radare rămase în Ucraina, spre pildă. 

Oricum ar fi, ruşii nu-şi mai fac iluzii în legătură cu Occidentul. Refuzul de azi le-a spus clar că vor fi trataţi drept duşmani, şi unicul nivel la care pot colabora cu Occidentul este cel comercial. Drept pentru care vor face astfel încât să profite la maxim de resursele pe care le au, şi vor alunga, încet, încet, firmele occidentale din economia rusă. Mulţi zic că astfel ruşii vor pierde. Nu sunt foarte sigur.

Toată lumea vede în Rusia un imperiu expansionist. Dar nici la apogeul Războiului Rece URSS nu a avut atâţia soldaţi şi atâta armament în atât de multe ţări ca SUA azi. Nu şi-a dezvoltat portavioane, pentru că nu avea nevoie de ele. URSS nu şi-a propus să domine lumea, pentru că era conştientă că nu se poate aşa ceva. Ea doar şi-a construit un spaţiu de siguranţă în Estul Europei, pentru a nu mai fi prinsă pe picior greşit, ca în 1941. Pe care acum l-a pierdut. Şi pe care îl va compensa cu armament nuclear, în lipsa unor garanţii. Opoziţia la scutul anti-rachetă a fost un test, pentru a vedea ce vor, de fapt, occidentalii. Test picat de Occident.

Occidentul şi-a programat dominaţia asupra lumii. Cred că se poate. De fapt americanii cred asta. Dar iluzia asta îi va costa enorm, cât de curând. Economia lor este, structural, rău alcătuită. Coeziunea naţională este la limită, din cauza refuzului celor bogaţi de a fi solidari cu săracii Americii. SUA nu mai sunt de mult o democraţie, deşi încă păstrează aparenţele. Nu poate spune că a câştigat nici războiul din Irak, nici pe cel din Afganistan. Două ţări băşinoase, care i-au obligat să cheltuiască între 1000 şi 3000 de miliarde de dolari degeaba. Iar Pakistanul îi aşteaptă la cotitură, cu o mare surpriză. Şi neplăcută. Întreţinerea bazelor militare costă enorm, şi nu le aduc niciun beneficiu, ţinând cont de noul context internaţional.



Să fim oneşti: mai devreme sau mai târziu SUA vor avea nevoie de un mare conflict militar, care să aducă la zero economia americană şi să şteargă toate datoriile pe care nu poate, nu are cu ce le mai plăti. Are de ales între China şi Rusia. Se pare că Rusia li se pare o ţintă mai abordabilă. Mă tem că şi-au greşit socotelile. La fel cum şi le-au greşit şi nemţii. Sigur, ei îşi zic că ruşii nu au acum aliaţi, cel puţin formal. Întrebarea este: şi dacă nu reuşesc să convingă China să li se alăture împotriva Rusiei, sau măcar să rămână neutră? Vorbeam despre surpriza pakistaneză. Este vorba despre implicarea chinezilor în jocuruile de putere din regiune. Pakistanul va juca, mai mult ca oricând, cartea chineză. Nasol!

Şi mai nasol ar fi ca, profitând de un conflict al Occidentului cu ruşii, chinezii să acţioneze pentru îndepărtarea americanilor din Pacific. Cum se vede, lucrurile nu sunt deloc simple. Ambiguitatea este bună până la un moment dat. Acum ruşii au decis să iasă din ambiguitate. S-au lămurit. De azi înainte se vor pregăti pentru ce e mai rău.

Unde suntem noi în afacerea asta? Pe lista rusă a ţintelor care trebuie distruse cu prioritate în caz de conflict. Simplu, nu? Că doar nu credeaţi că e ceva gratis în lumea noastră!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Demenții occidentali (nu vă amăgiți că e vreo diferență în intenție, inteligență sau decădere morală între americani și ueuropeni) cred că rușii vor rămîne civilizați pînă la capăt și nu vor folosi arme nucleare decît împotriva armelor nucleare. Occii încercînd să-i termine prin metodele foste neconvenționale (de acum cunoscute). Una fiind și risipa de resurse pentru armată. Dar se joacă cu focul, cînd nu-i mai lași adversarului decît disperarea orice carte va fi jucată.

Oricum, indiferent care va fi ținta principală, războiul planetar va fi inevitabil, nimic nu poate opri nebunia imperială occidentală, nici din afară nici din interior.

cristi spunea...

Nici Rusia nu mai e demult - sau mai exact nu a fost niciodată - o democraţie, deşi există ceva aparenţe. Capitalismul rusesc e încă şi mai imoral decât cel american, inegalitatea socială mai mare, metodele mai brutale. Mulţi ziarişti americani şi europeni sunt cumpăraţi de corporaţii, la noi sunt hăituiţi cu fiscul şi parchetul, la ruşi însă sunt otrăviţi, împuşcaţi sau omorâţi cu maşini capcană. Şi nici pe chinezi nu-i dă libertatea afară din casă, acolo e dictatură pe faţă iar din punct de vedere social şi ei stau prost.

E adevărat că "Occidentul" (care nu e deloc un monolit) se cam duce naibii, în special datorită corupţiei liderilor. Bugetul militar american, ăla imens, nu e cauzat de fapt de o conspiraţie pentru cucerirea lumii ci e pur şi simplu paraîndărăt. Complexul industrial-militar de care vorbea Eisenhower a ajuns să domine viaţa politică americană. Şi chiar dacă e paraîndărăt asta nu înseamnă că e inofensiv: politicienii şi liderii de opinie corupţi caută tot timpul justificări pentru menţinerea sau mărirea bugetului militar, inclusiv prin căutarea agresivă de inamici şi declanşarea de războaie. Există politicieni, în special republicani, care din 1992 tot asta fac: argumentează pentru înarmare pentru a preveni tot felul de "pericole": galben (japonez sau chinez), arab, rusesc etc.

Europa stă încă şi mai rău. Aici liderii nu sunt militarişti ci neoliberali. Iar pentru a putea cânta în continuare ode pieţei libere, au trebuit să recurgă la prejudecăţi şi stereotipuri. O opinie extrem de răspândită în Germania e că problemele economice se datorează în special statelor şi mai ales acelor "leneşi, lacomi, guralivi şi neserioşi" din sud, care nu merită nici un ajutor deşi e clar că problemele lor sunt insurmontabile. Să crape grecii, portughezii, spaniolii, irlandezii etc. - deşi cel puţin în ultimele două cazuri tocmai piaţa liberă a fost problema şi nicidecum statul. Asta e pe cale să distrugă UE şi să declanşeze o nouă criză financiară, dar pentru politicienii nemţi, francezi etc. e mai important să servească interese de moment ale unor cercuri financiare.

În concluzie e adevărat că America şi Europa sunt cam de porc, iar capitalismul de vitrină de dinainte de 1990 s-a destrămat total. Însă Rusia şi China nu arată deloc mai bine. Poate că o să înceapă un nou război rece, însă nu cred că va deveni cald - şi oricum în acea eventualitate e mai bine să fii ţintă decât să nu fii, măcar mori repede. Iar perspectiva unui nou război rece cu noi pe frontiera vestului nici nu e chiar atât de rea... doar să nu se împace prea repede.

chien spunea...

Dar Iranul gata, nu mai e de actualitate?
http://www.bloomberg.com/news/2011-05-24/iran-nuclear-work-advances-while-un-scrutinizes-new-weapon-plans.html
Si-asa trebuie Obama sa impace cumva Israelul, dupa ofensa de deunazi. Plus ca ies mai ieftin decat cu Rusia sau China :)

Karakas spunea...

China nu cred ca va deveni mai agresiva, in sens expansionist-militar. Cel putin nu in scurt timp. E posibil insa ca la un moment dat sa isi puna problema securizarii accesului la resursele lor externe. SUA vor tenta China cu moneda Taiwanului, in ultima instanta. Nu stiu insa daca chinezii vor raspunde unui tirg care seamana a santaj. Deocamdata China e focalizata pe dezvoltarea interna, ca si rusii de altfel. Rusii nu vor iesi agresiv in fata americanilor, dar asa cum spui vor raspunde strategic, inclusiv cu anularea ultimului tratat START semnat cu Obama.

Cealalta variabila in Rusia sunt politica interna si evolutiiile din partidul lor unic, care l-a dat pe Putin si Medvedev. Americanii pot sa-si bage coada mai mult in Rusia decit in China. Desi ma indoiesc ca pot provoca o "Revolutie Portocalie", asa cum au impus in alte tari.

Interesant este si ca Obama a anuntat proiectul strategic de "leadership" al lumii impreuna cu Anglia, in timpul vizitei recente acolo. Atentie, nu cu UE, ci cu Anglia! Deci, cu alte cuvinte, SUA si Anglia vor sa domine practic lumea impreuna. Ceea ce deja a sunat clopotelul la Moscova si Beijing. De unde oricind poate aparea o alianta, una greu de realizat, insa nu se stie.

Dragos Bora spunea...

@Cristi "inclusiv prin căutarea agresivă de inamici şi declanşarea de războaie. "

"War is peace." / 1984

@Karakas
"Ceea ce deja a sunat clopotelul la Moscova si Beijing."

USA & UK = Oceania
Germania & Rusia = Eurasia
China & Japonia = Eastasia
--------------------------
In "1984", there is a perpetual war between Oceania, Eurasia and Eastasia ... ... ...

Fluieratorul spunea...

La americani se vinde bine frica pe plan intern de generatii intregi, mai intii frica de comunisti, dup-aia de razboaie nucleare, de terorism sau mai stiu eu de ce. Oameni pe care i-am cunoscut acolo sau aiurea, altfel destul de umblati si cu ceva scola, deveneau complet irationali in discutiile in care incercam sa provoc explicatii pe questia acestei frici, si raspunsul din partea lor era ceva de genul "sa nu ne ia drepturile, realizarile", etc., de parca toata lumea ar sta cu ochii pe ei sa le fure munca si drepturile. Intre timp, si munca si drepturile le-au fost furate de ai lor, si mi-e teama ca Obama trebuie sa vinda gogosi in afara SUA daca vrea sa fie reales, pentru ca in interior i-a mintit destul. Daca n-ar fi asa de spalati pe creier, americanii ar pune de preotestele de tip nou despre care se vorbea acum o vreme pe-aici inaintea tuturor celorlalti. Ei au cea mai mare si evidenta nevoie de a cere celor pe care-i conduc socoteala. La ei e "1984" pur de vreo 10 ani incoace.

Nu cred ca o sa avem razboi mare curind, cred mai degraba ca in lumea occidentala (din care vrem si noi cu onor sa facem parte, pe la coada mesei) o sa vedem bulversari interne tot mai mari, si ca acestea vor "rearanja" niste lucruri mai degraba decit vreo discutie militara.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...