marți, 17 mai 2011

Catastrofa din turism


Borsec, ruine


Sunt la mii de leghe distanţă, metaforic vorbind, de tipul obişnuiţilor discotecii Bamboo. Şi de m-ar invita cineva acolo, nu m-aş duce. Pur şi simplu nu mă potrivesc în peisaj, şi am simţul ridicolului. Dar dincolo de aceste considerente personale, nu mă bucură vestea că stabilimentul "Bamboo" din Mamaia a fost demolat, pe motiv că nu avea autorizaţie de construcţie. 


În ţara asta de căcat orice iniţiativă de a investi se duce dracului din start, când începe calvarul obţinerii unui munte de autorizaţii. Asta în condiţiile unei legislaţii de coşmar, care este interpretată de fiecare funcţionar al statului cum vrea muşchii şi punga lui. Dacă punga este goală(şi este!), nu cotizezi, te uită Dumnezeu!


Sigur, sunt destui care abuzează şi construiesc fără aprobare pentru că aşa vor ei, şi oricât de repede ar primi autorizaţia, ei tot s-ar lipsi de ea. Cei mai mulţi construiesc fără autorizaţie după ce nimeni nu le răspunde la cererea de autorizare, chiar şi cu şperţul dat.


De ce trebuia dărâmată discoteca din Mamaia, unde s-au investit bani, şi care genera nişte locuri de muncă şi ceva impozite către stat şi autorităţile locale? Nu era mai simplu s-o autorizezi? Dar vezi bine, madam Udrea nu mai putea să-şi umfle muşchii(că curul e deja multilateral dezvoltat!) şi să se războiască, absurd, cu Radu Mazăre, că el e vizat, indirect, de astfel de acţiuni. 


O fi Mazăre dus cu pluta, dar tâmpit nu e. Spre deosebire de madam Fâţ, el a înţeles că litoralul românesc trebuie să-şi schimbe profilul, dacă vrea să aibă turişti. Nicio afacere nu poate rezista doar dintr-un sezon de trei luni(sau poate mai puţin!). De ce ar deschide cineva hotelul la 1 mai, cum vrea ministereasa, dacă turistu' n-ar avea ce face pe timpul sejurului. Apa e prea rece, plajă nu poate face, de văzut nu are ce vedea: nu tu ruine antice, nu tu parcuri de distracţii, nu tu croaziere, nimic. Cine dă o căciulă de bani să stea cu ochii pe tavan într-o cameră cu miros de mucegai? 


Contrar celor crezute de cei mai mulţi, turismul este o industrie care cere investiţii masive, fără de care degeaba ai peisaje sau obiective turistice. Noi am investit mai nimic, în raport de necesităţi, şi asata începând din anii 80. Practic, am rămas cu ce am făcut în anii 60-70, când a existat o politică în domeniu. Acum nu există decât cârpăceli. Uitaţi-vă ce se petrece şi în domeniul pensiunilor, unde, cu mici excepţii, totul este făcut după ureche, şi multe afaceri au dat colţul, din lipsă de pricepere, de promovare, de acces pentru turişti.


Herculane, ruine

Ca turismul să însemne ceva în PIB va fi nevoie, cred eu, la bunul simţ, de vreo două decenii de investiţii masive, conform unor priorităţi clar şi transparent formulate, în infrastructuri, investiţii care să cuprindă măcar un mare parc de distracţii, deschis tot anul, de talia unui Disneyland. Cu teleferice care nu duc nicăieri şi care nu interesează pe nimeni nu mai facem noi bani din turism.



Oricum, ca ministru al turismului madam Udrea este o catastrofă, şi în loc să-l ridice, îl bagă în mormânt...

7 comentarii:

Anonim spunea...

Prietene, te rog să nu te superi pe mine dacă adaug două nuanțe:
1.Ruine antice se găsesc atât în orașul Constanța, cât și în județ, doar că nu sunt suficient puse în valoare, sau nu există indicatoare de drum, iar drumurile (de exemplu spre Trophaeum Traiani) sunt proaste...
2. există și posibilitatea de croaziere, acum câțiva ani s-a dat în folosință o linie Odessa-Constanța - Stambul... Doar că orele la care sunt plecările din CT nu-s tocmai inspirate, și nici n-are suficientă publicitate...

Încă odată te rog să mă ierți pentru aceste nuanțări... Știi, eu sunt iremediabil îndrăgostit de litoralul românesc... Aș putea sta o lună în Caraibe, dar ar fi insuficient, fără măcar 10 zile la Constanța sufletul meu ar fi trist tot anul...

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene Arsulici, una este Efesul(e exemplul care-mi vine acum în minte) şi alta Istria. Şi eu iubesc Constanţa şi litoralul, chiar dacă nu prea mai am voie la mare. Cât despre croaziere, mă gândeam la lucruri mai puţin pretenţioase, de o zi, să zicem, pentru toate buzunarele. Nu trebuie să te scuzi.

Fluieratorul spunea...

Stiti, nici Borsec, nici Herculane si nici altele asemenea nu se afla pe terenul d-nei Udrea, al familiei, prietenilor, partenerilor de afaceri sau colegilor dinsei de partid. De ce sa-i pese, daca nu-i iese nimic!?

Statiunile vechi erau semi-ruine si pe vremea impuscatului, nu investea nimeni decit la limita limitei, se si vede lucrul acesta. Ignorarea a existat si inainte, n-a inceput si nici nu s-a terminat cu revolutia sau cu d-na Udrea.

Nu ca-i gasesc eu scuze 'mneaei, ca n-am de ce (este sub orice scuza posibila), dar cred ca toata povestea asta trebuie sa beneficieze de o perpsectiva si o tratare mai ample. De fapt, bataia de joc a inceput de mult, si acum continua.

Constantin Gheorghe spunea...

Sigur, ai dreptate. Nu e madam Udrea VINOVATUL. Am şi scris în postare: declinul a început în anii 80. Doar că duduia iese ca păduchele în frunte, şi-şi dă cu părerea. E lipsită de viziune, şi de interes. Totul e doar de dragul imaginii...

Fluieratorul spunea...

Bine inteles ca e de dragul imaginii, asa e tot la PDL, ca n-au deloc cu ce sa se laude altfel. Nu ca ar avea ceilalti, din pacate. He, he, imaginea d-nei Udrea, ca zestrea domnitei Ralu, intr-o replica faimoasa a lui Florin Piersic...

Karakas spunea...

Cel putin de Herculane ma leaga amintiri. Regret enorm starea in care se afla aceasta statiune, care ar putea fi o adevarata perla a UE si de ce nu, a lumii.

geomarz spunea...

Tocami discutam in seara asta cu ai mei despre madama cea blonda zisa zi Elena Udrea sau Fecioara din Plescoi.
Ii zisei "vaca". Mi-au sarit in cap amindoi. "Ce ai cu vaca? Vaca este un animal blind, util si bun."
"Bine", mi-am retras eu cuvintele. "Dar toanta pot sa-i spun ?" Am primit aceptul tuturor.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...