sâmbătă, 19 martie 2011

Zboară porcul?




Pardon, zboară tancul? Nu de altceva, dar parcă era vorba de a institui o zonă "no-fly" deasupra unor regiuni ale Libiei. Şi francezii, după care înţeleg că şi italienii, atacă tancuri şi vehicule blindate.

De fapt, este o operaţie complexă, care iese scurt din Rezoluţia Consiliului de Securitate, oricât s-ar screme ei să o prezinte altfel. Nu-l plâng pe nebun, dar nici nu-mi place să mi se râdă în nas. Să fiu luat de tâmpit.

Cum a fost azi la Paris relatează NYT, din care citez: "Two senior Western diplomats said the Paris meeting, which was orchestrated by Mr. Sarkozy, may actually have delayed allied operations to stop Mr. Qaddafi’s troops as they were approaching Benghazi. The officials spoke on condition of anonymity because they were not authorized to comment on the matter.
The initial French air sorties, which were not coordinated with other countries, began before the Paris summit meeting ended, which angered some of the countries gathered there, according to a senior NATO-country diplomat. Information about the movement of Qaddafi troops toward Benghazi had been clear on Friday, but France blocked any NATO agreement on airstrikes until the Paris meeting, the diplomat said, suggesting that overflights could have begun Friday night before Mr. Qaddafi’s troops reached Benghazi.

The initial stage of the military operation will be run by France and Britain with significant American help, including radar planes, command and control, and precision-guided munitions, including cruise missiles and B52 bombers, NATO officials said.

But Mrs. Clinton emphasized that the United States was not leading the effort. “We did not lead this,” she said. “We did not engage in unilateral actions in any way, but we strongly support the international community taking action against governments and leaders who behave as Qaddafi is unfortunately doing so now.”

By midweek, NATO will take over the operation of the no-fly zone and arms embargo, because it alone has sufficient command and control capabilities, under the direction of the supreme allied commander Europe, officials said."

Cu alte cuvinte, Sarkozy a tras sforile, ca să-şi facă el imagine. Americanii au alte planuri, şi deocamdată îl lasă pe nebunul soţ al Carlei să-şi facă damblaua, ca, după ce dă de greu, să-i roage pe ei să-l scoată din rahat. Rezumând, în realitate îi doare fix în pulă pe toţi de libieni. Băieţii au agenda lor. Şi dacă reuşesc să i-o tragă şi lui Gaddafi, în timp ce şi-o îndeplinesc, cu atât mai bine. 


Se mai fabrică Emetiral?

UPDATE: peste 110 rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de americani împotriva Libiei. Cineva îşi freacă mâinile. La un preţ mediu de vreo 1,5 milioane de dolari, dintr-un foc a câştigat circa 170 de milioane de dolari. Şi e doar începutul. Trăiască şi înflorească complexul(sic!) militar industrial!  

Doar azi s-au dus dracului câteva sute de milioane de dolrari, într-o lume în care un miliar de oameni mor de foame, la propriu! Trăim, nu-i aşa, în cea mai bună dintre lumi!

8 comentarii:

Karakas spunea...

Mda, sa vedem daca o sa le placa cind chinezii o sa faca si ei cum ii taie capul. Nasol, s-a termin cu ordinea internationala, a inceput marea dezordine...

Béranger spunea...

Păi nu iese din nimic, eu v-am spus că rezoluţia cere o încetare totală şi imediată a focului (nu doar aerian), şi autorizează statele care au cerut-o să folosească "all necessary measures". Deci băieţii au mână liberă, doar analiştii oralişti de la tembelizor fac teoria chibritului.

Or să regrete că nu s-au opus atât China, cât şi Rusia. Or să regrete încă şi mai mult cei din Liga Arabă că au cerut aşa o rezoluţie (boii credeau că cer o rezoluţie care să impună doar o n-fly zone, de parcă nu-i ştiau ei pe occidentali...).

vgeorgicas spunea...

Numai 150 milioane de dolari !!!
Atita tevatura ?
Bombonel a luat el singur 700 000 000 euroi pentru petrolul Romaniei numai cu niste virbe.

vgeorgicas spunea...

Am uitat.
Acum emetiralual este inlocuit cu ceva mai tare.
Situatia este de Kitryl (granisetron). Emetiralul nu face fata !!!

Fluieratorul spunea...

Da, intr-adevar, traim in cea mai buna dintre lumi, atit de buna asa cum este ea, incit nu mai avem la ce sa ne uitam in sus sau inainte, nu mai avem la ce sa nazuim. Sintem deja tot ce puteam sa fim, si in mare, si fiecare in parte, si ne manifestam ca atare. Vai de capul aluia care gindeste altfel si nu are minimul instinct de conservare de a-si tine gindurile pentru el...

Karakas spunea...

@vgiorgicas

"Bombonel a luat el singur 700 000 000 euroi pentru petrolul Romaniei numai cu niste virbe."

Domne, spui prostii, nu stiu daca intentionat sau nu. Basescu a fost cel care a initiat privatizarea printr-un memorandum cu Banca Mondiala, pe vremea Guvernului Nastase. Citeste de la sursa si lasa povestile bashiste:


http://nastase.wordpress.com/2011/03/08/boc-nu-mai-minti-ca-ti-creste-nasul/

Karakas spunea...

@vgiorgicas, aici mai multe amanunte despre PETROM, de la sursa incriminata de tine:

http://nastase.wordpress.com/2011/01/12/comisia-senatoriala-de-ancheta-pentru-petrom-2008/

PS: inteleg ca au fost presiuni din partea "partenerilor" nostri, Banca Mondiala, FMI, UE, SUA ca Romania sa isi privatizeze sectoarele de exploatare a resurselor naturale. E o politica pe care eu o consider colonialista, dar Romania nu e singura care a luat plasa. Totul e un joc foarte complex de saracire a tarilor care au nevoie de imprumuturi externe. Se creaza astfel un cerc vicios din care tarile astea nu mai scapa, fiind controlate total de noii stapani. Nu stiu daca asta a fost intentia Occidentului, dar vad care sunt rezultatele politicilor lor. Si cum nu simt nici o dorinta a lor sa scoata tarile astea din saracie, ba din contra, iau masuri sa le tina acolo perpetuu, nu mai cred in intentiile lor nobile, gen UE.

Fluieratorul spunea...

Mda... In astea ultime luni de cind lumea araba nord-africana este in turmoil, eu m-am inselat crezind ca amerlocii fac valuri ca sa-l urneasca prin ricoseu pe Ahmadinejad. Trebuie sa recunosc, m-am inselat. Bad point.

Nu m-am inselat insa cind n-am crezut nici o secunda in brusc dobindita propensiune pentru democratie a popoarelor arabe, treaba a fost facatura americaneasca (cel putin) de la inceput. Neatent si neinformat oi fi, naiv si fraierutz nu sint. Good point.

Iata, stimabililor, ca amerlocii au fost mult mai pragmatici si mai straigthforward decit am crezut eu (ca bagator de seama din fundul curtii ce ma aflu), si apparently si de cit a crezut Ghaddafi (pe care l-au avut big time la faza asta), si au sarit drept pe tinta: petrolul libian. N-au avut nici macar rabdarea cu care pe vremuri instituiau blocade, ca deh, lacomia si disperarea de cauza de acum nu mai lasa loc rabdarii.

Deci bunul plac al celui mai tare rules, cine nu e cu el e impotriva, si la scarcitatea de resurse care ne asteapta, probabil ca daca nu ne dam cu al mai tare nu mincam. "Mad Max" e cu noi. Se vedea venind de ceva vreme, si acum e clar. Big enjoyment, minunate vremuri, mesteri cirmacii lumii, s-a dus in ma-sa orice urma de idealism, orice idee generoasa, orice discutie despre onestitate si valoare. Vorbe goale. Corporatiile si bancile rule everything! (Ptiu, masonii dracului! Avea dreptate alde Bivolaru...)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...