vineri, 4 martie 2011

Containment 2.0



Nu ştiu de ce am sentimentul că tot ceea ce se întâmplă în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu este un fel de Containment 2.0. De data asta ţinta fiind China, care, cum am mai scris, ia pe zi ce trece locul URSS într-un nou joc bipolar.  Ambasadorul George F. Kennan, trimisul Washingtonului la Moscova, este autorul teoriei "îngrădirii" URSS, după ce angajamentele privind Estul Europei nu au fost respectate de Stalin.  El scria acasă că URSS este o putere expansionistă, şi că expansiunea ei trebuie ţinută sub control în zonele de interes strategic vital pentru Occident. 


Acum, după terminarea Războiului Rece, confruntarea se duce, în esenţă, în spaţiul resurselor: energetice, minerale, agricole şi de apă. Iar China, cel mai mare consumator de aşa ceva, a profitat de dezinteresul Occidentului faţă de ţările care acum trepidează de dragul "democraţiei", pentru a se instala confortabil în Africa şi în anumite zone din Orient. Arma lor? Banii americanilor, şi lipsa de condiţionalităţi politice. Cu alte cuvinte, băieţii cu ochii oblici nu au greţuri "democratice", câtă vreme iese banu' investit acolo. Şi mai ales câtă vreme sursele de aprovizionare sunt securizate. 


Doar că în acest moment China s-a extins atât de departe şi de repede, încât a devenit un adevărat pericol pentru interesele strategice ale Occidentului. Drept pentru care occidentalii au început subversiunea împotriva conducerilor ţărilor respective, conduceri care i-au servit cu brio şi pe ei,  şi cărora le-au tolerat o mulţime de măgării, culmea, pentru a-i "îngrădi" pe ruşi. Cam toţi răii ăştia care primesc acum şuturi în cur s-au instalat la putere în plin Război Rece, şi mulţi occidentali le-au făcut ochi dulci, pentru a sta alături de "băieţii buni".


Dacă înainte jocul ăsta bipolar era exclusiv o afacere a statelor, acum statele sunt doar nişte paravane. Principalii actori sunt marile corporaţii, care joacă pe banii lor, şi nu sunt puţini. Câtă vreme erau banii altora, adică bani publici, nu le prea păsa. Acum au simţit că-i ia cu frig pe la găoază, şi vor să reteze gheruţele dragonului chinez. Doar că dragonul este ceva mai vioi ca ei, oricum mai fomist, şi deci mai decis să se bată.


Tare aş vrea să văd tezele celui care a imaginat acest Containment 2.0. Pentru că sunt atât de multe lucruri care nu pot fi gestionate fără China, în special în domeniul economiei şi al combaterii poluării la nivel global, încât şi acest joc strategic va fi unul limitat, şi în ultimă instanţă ipocrit. Iar arma economică poate fi chiar mai distrugătoare decât cea nucleară. Dar ce ştiu eu?

2 comentarii:

casandra spunea...

Da, dar chinezii nu au retineri in a se pune de acord cu miscarile islamice, cu atat mai mult cu cat un asemenea acord face liniste si in China, in partile sale de islam. Si vom vedea niste guverne islamiste de toata frumusetea in Orientul mijlociu si Africa de Nord.La miscarea se pot asocia Iran si Turcia.
Nu degeaba se tot infurie H. Clinton in ultima vreme.

Fluieratorul spunea...

Ei, am banuit eu ca n-au sarit arabii in sus pentru democratie, ca prea era cusut cu ata alba... Nu m-am gindit cu capul meu ca ar fi si China la mijoc, it makes sense though, dar ca americanii sint initiatori si instigatori, asta a fost mai mult decit evident. Dar cum spuneti si dvs., cine sint eu ca sa vorbesc despre asta? Stirnesc ilaritate daca vorbesc din fundul asta de lume despre lucruri atit de maretze.

Oricum, lucrurile iau niste turnuri interesante, si as zice ca ar fi super funny de privit si de discutat la bere daca nu as sti ca ne afecteaza de pe-acum, si viitorul nu va veni cu norisori roz.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...