duminică, 27 martie 2011

Mizeria politicii româneşti, acum într-o nouă prezentare



HotNews inundă spaţiul media cu fragmente bine alese din telegramele WikiLeaks,  pe care trei jurnale româneşti urmau să le publice de miercuri. Ideea este să-l prezinte pe Pulimea Sa în cea mai favorabilă lumină. Nu reuşesc decât să să prezinte într-o lumină şi mai crudă mizeria politicii româneşti. Dar nici cu infantilismul americanilor nu mi-e ruşine!  


Oricum, pentru oricine are o fărâmă de bun simţ, poziţia americanilor nu poate provoca decât voma. Şi destulor ura. Cei care ne dau nouă lecţii de democraţie, de morală în politică, s-ar face frate cu ORICE drac, doar pentru a câştiga cât mai mulţi bani. Indiferent dacă pentru asta se şterg la cur cu ele de principii.


Sper că dezvăluirile astea să ne vindece de iluzii: americanii nu sunt cu nimic mai buni decât ruşii. Imperiile există pentru a jefui coloniile. Până la urmă nici nu contează metodele, mai brutale sau mai civilizate, câtă vreme rezultatele sunt aceleaşi: sărăcirea şi suferinţele celor mulţi. Iar slugile hegemonului, că se numesc băsescu, geeoană, chirieac, sau alţii nu merită decât dispreţul nostru. Sper că îi vom face să-l simtă, într-o formă sau asta!  

11 comentarii:

Fluieratorul spunea...

He, he... Chiar si din filme aflam asta. Tocmai am vazut si eu "Avatar" (pe HBO, cred ca's ultimul om de pe planeta care nu vazuse mega-hit-ul), si lasind la o parte multele lucruri care se pot spune despre filmul respectiv, iata ce replica a emis unul dintre personaje: "daca cineva sta pe ceva ce tu vrei, declara-l dusmanul tau", si asa adauga "bate-te cu el, cu <> de partea ta, si vei obtine ce ai vrut". SUA face asta de dupa WWII. Dar nici asta nu e departe de logica istoriei: cei ce l-au urit pe Ceausescu au vrut de fapt in sinea lor sa fie ca el, iar fosta colonie America de Nord, ajunsa mare putere, se vrea suzeranul lumii. Why not?!

Karakas spunea...

Tarile mici intotdeauna s-au vazut in ipostaza de a alege cel mai mic rau, atunci cind nu li s-a impus. Trebuie insa sa recunoastem ca ne-au hipnotizat bine, si ne-au cucerit pentru ca noi am insistat: veniti, luati-ne, noi nu ne mai vrem pe noi insine, suntem satui unii de altii, veniti si conduceti-ne! Basescu si regimul lui sunt cel mai bun exemplu pentru a ilustra cum Romania s-a impiedicat ca gaina fugarita de cocos. Romania e prada a noului internationalism financiar,ciocoii noi, mai finutzi, mai sofisticati, dar tot ciocoi. Se vede clar ca deciziile majore pentru tara se iau doar formal la Bucuresti, cu acordul stapinilor.

Deja se observa cum exagereaza in mod gretos cu aceasta cocosare in fata americanilor. Sunt suficiente exemple care arata cit de usor pot sa te numeasca dusman dupa ce le-ai fost prieten. E foarte naiva afectiunea lui Basescu pentru marele popor pretin. Papusa Basescu insa risca sa cada-n alte maini mai putin prietenoase. Asta-i politica. Toate la vremea lor.

Karakas spunea...

Telegrama lui Taubman scursa prin WikiLeakes arata clar ca Romania este prada (si) pentru interesele americane:

"Sunt trei riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv viitoarea achiziţie a României de avioane de luptă de nouă generaţie şi privatizarea unei uzine auto importante pentru care doi constructori americani se bat", mai scrie Taubman "

Deci, atentie, nu e vorba sa ajute Romania sa se dezvolte, ci sa profite SUA cit mai mult. Limbajul folosit in telegrama e cit se poate de edificator. Se pot face multe analogii cu alte perioade istorice, cind Romania a trebuit "sa dea si ceas si sotie" ca sa avem o buna tovarasie cu ub alt "pretin" de la Est.

Ar trebui sa dea de gindit de ce Ambasadorul SUA considera ca Romania ar avea interese geopolitice. Poate ca le are si romanii nu au fost informati, fiind preocupati cu traitul bine pe model american. Si de ce ma rog daca nu i-ar sprijini pe americani in Irak ar deveni o tara europeana "mediocra"? Acum ca ii sprijinim in Irak si Afganistan, suntem cumva o tara ne-mediocra?

"Evoluţiile politice din următoarele săptămâni şi luni vor avea un impact direct şi vor decide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener a Statelor Unite în Europa - inclusiv în «noul NATO» - sau îşi va domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (...) Absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de a retrage trupele româneşti din Irak până la finalul anului"

http://www.mediafax.ro/politic/wikileaks-taubman-in-2007-absenta-lui-basescu-pro-american-din-csat-loc-de-actiuni-daunatoare-8102802/

Karakas spunea...

E dezolant sa citesti despre cum toarna la Ambasada SUA un pesedist, mai abitir ca un informator al securitatii. Pai ne mai miram ca suntem tratati ca o colonie?

http://www.mediafax.ro/politic/georgian-pop-vorbeste-in-telegramele-wikileaks-despre-geoana-nastase-basescu-ponta-udrea-8103461/

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/international/presa-din-statele-unite-publica-opt-fotografii-socante-cu-soldati-americani-care-decapiteaza-afgani-si-se-pozeaza-langa-trofee-8104891

Anonim spunea...

1. PSD, ca şi PD-L, PC, PRM şi unele aripi din PNL, e urmaşul de drept al PCRului, deci e de aşteptat ca liderii săi să toarne aşa cum făceau în tinereţea lor. (Şi o făceau sigur. Oricine era matur în 1989 a fost turnat cel puţin o dată de câţiva comunişti infecţi. Care sunt şi azi în viaţă şi toarnă şi azi cât se poate de bine.)

2. Oricine vrea să profite el. Tocmai faptul că a existat un lider care nu voia să profite decât el, nu şi restul lumii, a dus la vânzarea Petromului "pe un dolar" (plus comisioane în buzunarul lui). Dacă Bombonelul vostru era mai puţin şpăgar şi mai mult profitor naţionalist, n-am fi fost în situaţia în care suntem cu costul vieţii, care depinde direct de costul carburanţilor.

3. "Duduitul economiei" depindea şi de F-16. Fiindcă nişte "voci" pot să vorbească unor "urechi" şi să le spună unde ar trebui investit. (Aşa cum la noi nişte "voci" spun unor "urechi" în care judeţe trebuie să meargă nişte bani de investiţii.)

Cum a spus un jurnalist de aviaţie prin 2003-2004, pe piaţa armamentului se aplică regulile economiei clasice, cu cererea şi oferta, numai când e vorba de arme uşoare. Când se negociază sisteme complete de armament (ca avionul + echipamentele de la sol + infrastructura electronică de comandă şi control) , nave de luptă, sisteme de apărare antiaeriană, politicul primează în faţa interesului financiar.

4. Oricine a vrut să aibă colonii când a fost vremea coloniilor, doar că pe atunci nu se inventase Viagra. Deci pe unii i-a ţinut şi altora le-a murit.

Un profesor de-al meu (comunist!!) spunea prin 2000 cam aşa: "burghezii noştri, atunci când burghezii celorlalţi luptau pentru a acapara colonii, n-au făcut nimic. Ne-au lăsat în baltă. Asta le reproşez eu burghezilor de la noi. De asta sunt mai de apreciat comuniştii, pentru că spre deosebire de burghezi s-au ambiţionat să facă totuşi ceva."

5. În 2007 eram o ţară europeană mai puţin mediocră fiindcă duduia economia, iar acum suntem o ţară europeană mediocră fiindcă nu mai duduie, indiferent ce eforturi face alde Boc-Poc pentru asta. Asemănătoare eforturilor şoferului comunist din 1985 de a porni AROul Diesel cu flacăra. (Scăderea PIB datorată crizei a afectat foarte puţin PIBul ţării, care e acum apropiat de cel din 2007, şi la fel de puţin oamenii obişnuiţi. În 2007 aveau salariul minim pe economie sub 500 RON, acum au 700. Cine era cerşetor şi umbla prin gunoaie atunci o face şi acum, doar nu s-a apucat cerşetorul să înveţe o meserie -zidar, zugrav, electrician, croitor etc- şi s-o practice între timp.)

6. "Avatar" e o alegorie a tâmpeniei obişnuite la vestici cu "capitaliştii care distrug jungla amazoniană, plămânul verde al planetei", pe care ne-o tot cântă de prin 1960 încoace stângiştii noştri şi ai lor, când cu cărţile lui Dan Apostol, când cu "Captain Planet", când Dracu' mai ştie cu ce.

De sovietici şi de exploatările lor forestiere din pădurile boreale s-a legat cineva? De forajele lor după petrol în Siberia s-a legat cineva? De canadieni şi de petrolul extra-greu din nisipurile bituminoase a spus cineva ceva? Pe chinezi i-a tras cineva de urechi pentru că sunt cea mai poluată ţară industrială?

Sau plămânii verzi ai unuia sunt mai verzi decât ai altuia?

De când a rămas practic falit think.hotnews.ro s-a cocalarizat şi ecologismul. Peste tot nişte mici Al Gore, la fel ca grasul lor mentor, care arde tone de motorină pentru încălzirea viloiului său de neam prost şi ţipă cât îl ţine gura cum luptă el împotriva încălzirii globale.

Din 2009 încoace iernile mai puţin obişnuite i-au făcut s-o lase mai moale cu încălzirea globală. Acum toţi sunt cu "sfârşitul petrolului". Peste câţiva ani vor inventa altceva.

~Nautilus

Karakas spunea...

Nautilus, iti promit ca nu te mai deranjez, dar scrii ca un kominternist, spalat pe creier de Komsomoskaia Gazeta in perioada comunista (acum s-au dat si ei cu capitalistii, dar tot Komsomolskaia a ramas LOL).

1. Toate partidele sunt pline de turnatori. Nu e nici o legatura stricta cu PSD si alea de le-ai enumerat tu, doar ca sa patinezi tu putin pe unde-i place lui Basescu

2. "Teza" de la punctul asta e pura propaganda portocalie. Citeste si alte puncte de vedere (daca te lasa sa fii liber cugetator), inclusiv ale celor pe care ii iei la misto in mod stupid, si pe urma, daca ti se inroseste neuronul, putem discuta.

3. Citez: "Duduitul economiei" depindea şi de F-16.

Deci tu crezi ca daca luam F-16, si nu Grippen, economia o sa duduie. Daca luma Grippen nu o sa duduie. Asta e o "interpretare" clasica, ca sa folosesc un eufemism, nu o comentez mai detaliat.

4...5...si 6. Nu stiu ce ai cu Avatar, si de ce ii amesteci pe canadieni cu sovieticii. Sigur ca orice sistem are nevoie de resurse, dar capitalismul, fiind neplanificat, si dind curs cererilor absurde ale pietei, duce confirmat la un consum irational de resurse.

Anonim spunea...

De deranjat îl poţi deranja cel mult pe deţinătorul blogului, care este altcineva decât mine. Din moment ce te publică şi mă publică, se presupune că ştie mai bine.

Eu sunt un simplu cititor, care comentează în virtutea dreptului la liberă exprimare.

Bineînţeles, nişte "voci" susţin că ar trebui luat dreptul la liberă exprimare celor care spun ce nu trebuie.

(În mod curios "vocile", cunoscute şi ca "postaci" sau "lătrăi", nu fac niciun fel de referire la socialism, comunism, social-democraţie, sau altă doctrină politică derivată din ele. Marea majoritate sunt religioşi, ori ortodocşi, ori din alte specialităţi venite de peste Ocean în cămaşă albă cu ecuson negru. Îţi vine să faci pe ei ce-a făcut Andrei Plăcintă în renumita lui poză :D )

~Nautilus

Fluieratorul spunea...

@Nautilus

Strong opinions are always impressive. Please try not to impress me like this again, ca s-o zic asa... Na zdrovie!

Anonim spunea...

Mi-ai adresat mie mesajul? Din text se pare că nu.

Şi atunci de ce aş face eu un efort de a te impresiona? Eşti piţipoancă de Dorobanţi?.. :D

Poate vorbeam în general, pentru ceilalţi cititori.

~Nautilus

Fluieratorul spunea...

@Nautilus again

Recidivez si ma adresez din nou dvs.: da, chiar va rog, nu va mai efortati pentru mine, ca vi se termina efortul, si eu tot prea "acru" sint. Asta e. Argumentele sint preferabile eforturilor, cred, si pentru ceilalti cititori.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...