joi, 3 martie 2011

Mioritici până la moarte!



Văd că unii aplaudă spusele lui Botiş, iar vreo câţiva cretini din turma labertariană exultă: rămân proştii fără pensie de la stat, vai ce bucurie! Să ne înţelegem bine: Botiş e un bou, iar spusele lui nu sunt o noutate. Chestia asta cu "schema Ponzi" face parte din arsenalul de argumente al oricărui idiot care vrea pielea statului.


Sigur, sunt multe motive pentru care acum sistemul are nişte probleme. Cunoaştem natura acestor probleme, avem şi soluţii pentru ele. Dar ne comportăm ca şi când ne-am fi resemnat, şi punem mâinile pe piept. aşteptând sfârşitul lumii. Mioritici până la moarte!


Să vedem şi argumentele împotriva viziunii catastrofale. Primul ar fi că actuala criză n-o să dureze o veşnicie. Reluarea creşterii economice va genera venituri suplimentare în sistem, atât prin creşterea numărului de angajaţi, cât şi a salariilor. De altminteri sistemul de pensii de la noi n-ar fi avut prea mult de suferit de pe urma deficitului, dacă nu reduceau ca proştii salariile bugetarilor, nu licenţiau degeaba nişte oameni, şi nu puneau pe butuci atâtea firme, prin fiscalitate tembelă. Botiş, dă-ţi singur şuturi în cur!


Doi: dacă acelaşi Botiş şi-ar pune oamenii la muncă, să combată munca la negru, ar trebui să avem cel puţin încă un milion de contribuabili, fie şi cu salariul minim pe economie. Şi dacă i-ar duce mintea să ridice salariul minim la 1000 de lei, ar fi şi mai bine! Dar ce face Botiş? Schimbă Codul Muncii, şi din salarii decente, pentru contracte pe termen nederminat, vom avea salarii mai mici cu cel puţin 15%, pe contracte cu durată determinată. Statistici în sprijinul afirmaţiei, gârlă! Goagăliţi, fraţilor! 

Trei: când ai o demografie deficitară, nu tai ca boul stimulentele acordate mamelor, pe motiv că fac copii mulţi ţiganii şi săracii! Şi când ai probleme cu forţa de muncă, nu tai, tot ca boul, fondurile destinate educaţiei!


Nu l-am auzit pe Botiş să se întrebe de ce se intră atât de târziu pe piaţqa muncii, şi se iese atât de devreme, nu l-am auzit cu niciun program de stimulare a angajării oamenilor peste 50 de ani. Nu poţi mări vârsta de pensoinare şi perioada de cotizare, fără să te asiguri că economia generează suficiente locuri de muncă. De fapt, marea problemă a sistemelor publice de pensii, de aici şi de aiurea, este faptul că economia nu mai generează suficiente locuri de muncă perntru oameni. Roboţii, în schimb, au un viitor luminos. Şi ei nu au nevoie de pensie, de concediu, de asigurări de sănătate, nu fac grevă, nu se sindicalizează şi nu cer participarea la profit. 


Şi ajungem la lucrul cel mai dramatic al umanităţii, în momentul ăsta: nu mai avem nevoie de oameni, pentru că ei sunt o pacoste pentru capital, pentru că micşorează profitul. Dacă acceptăm asta, înseamnă că nu mai avem nicio şansă... 

3 comentarii:

casandra spunea...

Ei, printre prosti si canalii s-au ratacit si cativa oameni normali, cu ochelari de cal...Am avut si surprize cu comentatorii celor spuse de Botis. Botis este un tampit care nu intelge nimic din sistemele pe care chipurile le conduce. Un idiot util in vremurile astea in care se fura banii oamenilor sub toate formele: din salarii, din pensii, din alocatii. Doar unul care nu intelege nimic era recomandabil sa stea acolo in aceasta situatie.

Va veni vremea in care se vor intreba mai multi unde mama dracu' se duc banii. Despre sistemul public de pensii ar fi bine sa se stie ca peste tot nu se echilibreaza financiar doar din contributiile asiguratilor, fondul de pensii fiind alimentat si din alte surse: o parte din TVA, o parte din ecotaxe, din vigneta...
Doar analfabetii de la noi stau ca oile la taiere, blocati in necunoastere.
Lasa, Constantin, mai este putin si se vor pune marile intrebari asa cum trebuie. Prostii astia mici, revoltati ca nu-si pot face familii, nu pot cumpara o casa din salariile lor de rahat, nu ajung sa aiba un job mai de Doamne ajuta, vor ajunge si la adevar. Deocamdata dau cu pietre dupa bunici si dupa invalizi.

Fluieratorul spunea...

Exista in Brasov citeva graffiti-uri cu un norisor negru, sub care scrie "headless sheep". Exista de vreo 3-4 ani, dar nu le ia nimeni in seama.

In tara asta, de 20 de ani toate legislaturile fac tot ce pot ele pentru ca oamenii sa nu munceasca, i-au dat afara din fabrici in orice fel (de la concedieri colective pina la 12 ani de somaj tehnic platit), si i-au dat si afara din tara (spre mirarea mea, capsunarii aia in loc sa se duca invirtindu-se, au si trimis bani in tara, bani care i-au sustinut exact pe aia care i-au usuit din tara). Toate guvernarile au avut un clontz impotriva educatiei, sanatatii si pensiilor. Drept e ca in domeniile astea s-a si instaurat cea mai dificil de suportat coruptie, aia in care saracii se inseala si se jefuiesc unii pe altii, in mic. De coruptia si jaful in mare nici nu mai vorbesc.

Oamenii din Romania nu sint niste victime, sint vinovati de ceea ce li se intimpla, oamenii cei multi au perpetuat situatiile astea pentru ca le place mai mult descurcareala si lenea.

Cit despre omul ca pacoste pentru capital, asta e o viziune globala pe care am importat-o...

Fluieratorul spunea...

Ah, am uitat de fapt intrebarea de baza: daca oamenii sint o pacoste pentru capitalism, si trebuie scosi din ecuatia profitului la singe, cine mai sustine pina la urma paradigma noastra bazata pe consum??

Daca totul e un mare si permanent footing, nu tu bani, nu tu "pomana" de la stat, nu tu joburi ca lumea, cine mama ploii o sa cumpere produse? Cine o sa-si faca credite pentru case, ca sa relanseze economia romaneasca in sectorul constructiilor?

(Intrebarea nu e retorica. Daca n-am fi guvernati de "right now" si am gindi macar pina poimiine, ar trebui sa avem un raspuns, si asta as intreba la tot ce e discutie in spatiul public.)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...