Doi români se aleg cu fracturi, cam în acelaşi timp. Unul dintre ei, un tânăr din Vânători, judeţul Iaşi, lovit cu copita de o vacă, a murit în spitalul unde era internat, la Paşcani, pentru că nu a fost operat decât când era prea târziu. Motivul? Nu avea asigurare medicală. Sau cel puţin aşa motivează medicii care l-au lăsat să treacă "dincolo" faptul că nu l-au operat la timp, şi nici nu l-au transferat la Iaşi.
Celălalt român este o vedetă de televiziune, foarte bine plătită. Care a fost accidentată sâmbătă, de un teribilist, pe pârtia Bradul, din Poiana Braşov. Luni era deja operată, într-o clinică privată din Viena, medicii din Bucureşti recomandându-i să-şi caute de sănătate pe meleaguri mai prietenoase cu bolnavii.
Prieteni, eu zic că e cazul să ne bucurăm. În sfârşit, reforma a pătruns şi în sănătate. Mai mult, capitalismul victorios a alungat din sistem şi ultimele vestigii ale comunismului odios. Să sărbătorim, deci! Băiete, o colivă! Cu bomboană violet!
19 comentarii:
Capitalismul este un program de transformare a orice in marfuri, inclusiv serviciile publice.
Inavatamantul, pensiile, sanatatea, somajul - toate serviciile publice universale infiintate cu atata lupta in sec XX - sunt rand pe rand atacate si marfarizate.
Banul sa fie singurul criteriu pentru ce fel de scoala faci, cat de bine te poti ingriji de sanatate sau daca te vei putea retrage la pensie, cand nu vei mai putea munci?
De acord. TrăiasCĂ CApitalizmul, societatea care se potriveşte perfect "naturii umane" ("homo homini lupus") !
Am folosit grafia revoluţionarului care a scris pe un zid, în dec. 1989, "Jos comunizmul ! Presupun că ştia totul, şi încă ceva pe deasupra, despre comunism, capitalism. Oare cum i-o fi mergând acum ? Poate a fost ucis, sau poate are privilegii, precum aveau foştii "ilegalişti" în vechiul regim, sau poate a murit în spital, pentru că n-avea asigurare medicală.
păi dacă nu știa să citească de pe prompter...
"Dar egalitatea şanselor nu a existat niciodată. Oare tovarăşii de la partid erau trataţi la fel ca oamenii săraci de la ţară de sistemul medical socialist?"
Diferenţe există.
În capitalism, un principiu de bază este: accesul la resurse (inclusiv din domeniul medicinii) este "liber", cu condiţia să poţi plăti preţul acelor resurse. Rămâne să decideţi dv. cât de egală este egalitatea de şanse. Mie mi se pare că unii sunt mai egali, din start, decât alţii.
În " sistemul medical socialist" nu exista, ca principiu, această deosebire pe criteriul contului din bancă (nu şi în practică, după cum bine observaţi, dar acelea erau abateri de la regulile sistemului. Chiar şi "bufetul partidului" era o abatere de la principiile fundamentale ale sistemului).
Vă recunosc, din nou, dreptul de a prefera:
- o situaţie în care, din start, ai certitudinea că vei muri, pentru că nu ai bani să plăteşti tratamentul,
- sau o alta în care ai speranţa că vei scăpa, deşi există riscul să mori, totuşi, pentru că resursele sunt împărţite egal şi, în consecinţă, s-ar putea să nu fie suficiente.
Vă relatez şi eu un caz din familie.
În ianuarie 2000 mama era internată în spitalul Fundeni. O doctoriţă ne-a spus că şeful spitalului (Oprescu, parcă) a decis: "am cheltuit destul cu baba asta" (mama ar fi împlinit în martie 80 de ani). Un alt medic a ordonat unei asistente să-i facă o injecţie mamei cu un amestec de medicamente, dintre care n-am reţinut decât morfina. În decurs de 2-3 ore s-a scurs şi ultima picătură de viaţă din maică-mea. Trăiesc şi acum cu sentimentul că am fost, poate, complice prin pasivitate la eutanasierea maică-mi.
Acum ca vin publicizate toate "maretele realizari" , nu trebuie sa ne miram .
In Epoca de Aur , cind copilul meu a riscat sa moara de doua ori din vina medicilor , am rezolvat situatia in modul cel mai eficient !Am folosit unica data pcr dar am si emigrat ! Nu inseamna ca nu mai risc nimic in sistemul de sanatate occidental ! Riscul,fara spaga , fara pcr, este redus undeva la 5 % , comparat cu Romania unde riscul este 50%.
Valerius, Oprescu nu a fost director şi nici medic la Fundeni. Doi, riscuri există în orice sistem. Vin din felul în care este construit sistemul, fatalmente imperfect, vin din modul în care este gestionat sistemul, există şi greşeala medicilor. Dar astea sunt valabile peste tot, şi în cele gestionate privat, şi în cele gestionate public. Dar într-un sistem care acordă o acoperire universală ai şanse mai mari de succes decât într-unul în care profitul este pus înaintea vieţii pacientului. Putem discuta, şi oricum în România există deja ambele sisteme. Numai că sistemul privat se ocupă de nişe: investiţii mici, profituri mari, discipline medicale cu risc redus. Restul, la stat. Ca să nu mai vorbim că medicii sunt pregătiţi tot din bani publici.
In completarea celor spuse de Camil as zice ca necajitul din Vanatori nu fusese nici secretar UTC ... :-(
" Valerius, Oprescu nu a fost director şi nici medic la Fundeni."
Cer scuze pentru eventualul prejudiciu de imagine, involuntar. Nici nu m-am gândit la Sorin Oprescu. Am spus "parcă". Poate şeful acela (de secţie, de spital) se numea Oproiu. Poate greşesc din nou. Important este că acea doctoriţă aşa ne-a spus. Posibil că în clipa următoare a regretat.
Domnule Constantin Gheorghe .Nu doar medicii sint pregatiti din bani publici. Inclusiv o gramada de economisti , ingineri.
Aceste persoane uita ca au fost ajutate prin gratuitatea accesului la invatamint .
Ma intreb citi din ei ar fi reusit in viata daca ar fi trebuit sa plateasca parintii lor scoala elementara , liceul sau universitatea . Acum toti se declara liberisti. Cind studiau gratis , taceau din gura . Asta nu inseamna ca nu au facut un efort personal , intelectual pentru a studia . Problema se pune cind necesitatea gratuitatii unor servicii vine negata de cei care au beneficiat din plin de aceste ajutoare .
Doua cazuri izolate din care iar faci un trend si tragi o concluzie. Eronat! Sa cred ca nu ati fost acasa inainte de '89 unde daca nu stiai pe cineva in spital, nu dadeai cat trebuie, mureai cu zile?! Sau daca erati un grangur de la partid, de la sindicat, de la aprozar sau de la macelarie nu erai tratat cu cea mai mare atentie?! Cred ca de data asta chiar ati generalizat fara rost. Si nu uitati - doua puncte nu inseamna un trend!
Domnule Carp, nu sunt DOAR două cazuri. Sunt mult prea multe. Iubutul nostru Conducător a zbughit-o la Viena, când s-a operat de hernie de disc. La fel şi Moliceanu, de menisc, în Franţa. La fel bogătaţii României. Iar cazurile de indivizi morţi pentru că nu au bani sunt legiuni. Nu este un trend, este o mare problemă, inclusiv de ordin moral.
Aici nu e vorba de inechitate sociala, sau daca tinarul care a murit avea bani/relatii sau nu. E vorba ca aparent nu a fost operat pentru ca nu a avut asigurare. Ceea ce este o crima morala (vezi filmul Sicko al lui Michael Moore)
Statele Unite ale Romaniei! Uraaaaa!! Gata, romanii au ajuns in paradis, in Romania e ca in SUA!
Ma bucur ca am gasit acest thread, foarte interesant. Am insa o intrebare : oare cei de sus nu se bucura ca noi discutam in contradictoriu pe teme de genul asta ? Ne omram neuronii si timpul incercand sa ne congingem unii pe altii de ceva, haideti sa facem tabere din start. Sa strangem oameni fie intr-o parte fie in alta si sa mergem inainte, sa fim un raspuns pentru ei, nu sa ne amagim aici ca avem dreptate sau nu. Consider ca sistemul comunist are nevoie de reprezentanti, asa cum se bate toba ca a fost inainte, rau sau bine, trebuie totusi sa existe aceasta optiune fara discutii, doctori profesori , etc. Pana si jocul alba - neagra este mai echitabil, noi de ce sa avem decat alba sau decat neagra ?
Locomotiva lumii asa cum este supranumita China acum este guvernata dupa ideologia comunista, asta spune extrem de multe. Imediat cineva imi va spune ca acolo se fac verzi si uscate, sincer, chiar nu ma intereseaza, nu as avea timp in viata asta sa vad ce vrea fiecare luate in parte de la sistem, cred ca nici un server ultra performant nu ar putea aduce la un consens doleantele unui popor. A spune ca ,,parerea fiecaruia conteaza" este o treaba egala cu anarhia.
Apropo de cum te condamna la moarte sistemul romanesc de sanatate, cu tot cu ordinul 50 si formularul E112: iata pe un tanar cu leucemie... care strange bani, deh.
Si daca, totusi, acum s-ar descoperi ca de fapt avea asigurare, ca erau oamenii necajiti si habar n-aveau ca avea asigurare, cam cum ar fi?
Ar fi victimă colaterală! Eu nu spun că sistemul public este perfect. Toate sistemele dau rateuri. Eu spun că nu trebuie să transformăm sănătatea în marfă.
Fratilor cu riscul de a ma repeta, sunt de acord cu ideea ca totul este vazut ca o marfa, asta este baza capitalismului, lupta pentru capital, acumularea acestuia etc, dar nu noi spunem cum trebuie si ce trebuie ci aia de sus, haideti noi asta de jos sa gasim un punct comun si sa organizam ceva. Va spun asta domnilor pentru ca sunteti mai in varsta decat mine, aveti mai multa experienta si poate mai multe idei. Caut desi fara reusita un alt front, nu al salvarii nationale si nici al bunului simt ci al unor oameni care realizeaza cat de denaturata este lupta pentru capital si in ce hal poate ajunge omul sub puterea banului. Nu stiu ce dracu sa mai zic, internetu asta ne uneste si ne dezbina in acelasi timp, multe discutii pe contre fara nimic productiv. Vorbele raman doar vorbe. Faptele tot ei le fac cand isi mai umfla un cont. Trebuie sa existe ceva de facut..
Ce legatura o avea sistemul public de sanatate din Romania cu capitalismul doar dumneavoastra stiti...
Cum puteti acuza capitalismul (sau ma rog sectorul privat) de idioteniile pe care le face o institutie publica a statului.
Domnule Constantin, inainte de a urla la capitalism si la piata libera mai bine analizati mai profund cat de mare e concurenta acestor institutii publice (educatie, sanatate) cu sectorul privat.
Avem noi spitale private perfomante? Exista o concurenta reala cu sistemul public? Hai mai intai sa cream o piata libera a serviciilor de sanatate si mai vedem apoi cine rezista.
O sa aveti garantat surpiza unor tarife pentru serviciile de sanatate mult mai mici (daca e concurenta reala) si o calitate mai buna a acestor servicii. De ce? Pentru ca daca mie, consumator platitor al acestor servicii nu imi convine ma duc in alta parte... Astfel functioneaza mana invizibila a pietei pe care se pare ca nu o intelegeti absolut de loc...
Pacat de experienta dumneavoatra... tehnica.
Un foarte frumos site-ului. Datorita eforturilor din trecut ...
Trimiteți un comentariu