marți, 23 februarie 2010

Vreau şi eu o filipineză!

Ţara asta e plină de tâmpiţi şi de tâmpite! Care nu se mai fac bine! Oameni care nu reuşesc să înţeleagă nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor. Şi cu toate astea dau lecţii în stânga şi în dreapta!
O fi uşor misogin Badea, dar când e vorba de Cernahoschi, credeţi-mă, are dreptate până la ultimul cuvânt! Şi nu pentru că e blondă, ci pentru că e proastă! Acum madam se ia de Ponta, pe motiv că şi-a angajat bonă filipineză. Vezi doamne, n-a dat dovadă de patriotism economic şi n-a angajat o româncă. "Întrebat la Realitatea fm, pe baza unor informaţii primite de la ascultători, dacă are două bone filipineze, Ponta a răspuns, oarecum indignat: “Nici pomeneală. Asta este o prostie!”. După care a continuat: “Avem, că nu eu am, o bonă filipineză, angajată cu carte de muncă.” Pe care o plăteşte cu 500 de dolari. Ponta le-a tăiat PSD-iştilor accesul în curtea partidului cu maşina, dar, în loc să ofere un loc de muncă unei românce, preferă filipinezele…Halal social-democraţie!"
Tâmpita asta habar nu are pe ce lume trăieşte! Trec peste aventurile mele în domeniu, pe vremea când era Cătălin mic, la sfărşitul anilor 80, începutul anilor 90. Câte "bone" ne-au dat flit, câte s-au purtat mizerabil, până ce am găsit o băbuţă, care l-a iubit ca pe propriul ei nepot şi a avut grijă de el.
Întrebaţi-l ce păţeşte cu "bonele" pe verişorul meu, care, când îi e lumea mai dragă, se trezeşte că iar are şi al doilea job, pe post de doică! Şi ce mişto e să lucrezi în parc, cu un ochi pe ecranul laptopului şi cu celălalt pe plozi! Drept pentru care şi-a scos apartamentul la vânzare, îşi lichidează afacerile din Bucureşti şi pleacă la Cluj, să fie mai aproape de socri, să-l ajute. Poate că dacă îi trecea prin minte să-şi angajeze şi el o filipineză, se scotea! Că astea nu sunt vremuri să-ţi vinzi casa!
Dar mai ales întrebaţi-mă pe mine ce păţesc cu doi părinţi bătrâni, care au nevoie de îngrijire permanentă. Pretenţii nemăsurate, mofturi, şi mai ales refuzul de a avea grijă de bătrâni. "Nu ne băgăm la bătrâni!"
Cei care au chef şi cunoştinţe pentru asta au plecat în Occident, unde salariile sunt cele care sunt în domeniul serviciilor de acest gen, şi unde statul le subvenţionează generos. De unde să-i dau eu 1500 de euro, ca afară, când eu câştig nici jumătate?
Suntem într-un impas. Statul, şi noi, ca indivizi, nu suntem pregătiţi pentru problemele pe care le ridică îmbătrânirea populaţiei şi creşterea duratei de viaţă. Ca să nu mai vorbim despre mentalul nostru, despre modul în care ne raportăm la ceilalţi. Să îngrijeşti pe altul nu face parte din cultura noastră. E de preferat să-i dai în cap, să scapi de el mai repede!
Ne plângem că avem şomaj, dar nimeni nu pregăteşte femeile trecute de o anumită vârstă, care nu au şanse pe piaţa muncii, pentru astfel de activităţi. Că nu oricine se poate apuca de aşa ceva. Ar trebui să aibă un minim de cunoştinţe medicale, să dea un test psihologic, să fie introduse într-un sistem de atestare, cineva să garanteze pentru calitatea serviciilor.
Şi degeaba se agită madam. Ponta a făcut un simplu calcul legat de raportul preţ-calitate. Dacă românilor le pute să lucreze pe 500 de dolari pe lună, treaba lor! Să nu uite că sunt pe o piaţă a muncii care se globalizează, şi intră în competiţie cu alţii mai motivaţi ca ei să muncească. Pentru că le este mai foame ca lor! Ştiu, sună cinic şi foarte puţin social-democrat! Dar nu e ce pare! Social-democraţia nu este societate de binefacere! Munca este cea mai bună formă de protecţie socială! Social-democraţia se ocupă de corectarea eşecurilor pieţelor, să redistribuie bogăţia, să asigure condiţiile unei justiţii sociale, ale egalităţii de şanse, să folosească banii publici pentru investiţii care să genereze noi locuri de muncă.
Apropo, madam Cernahoschi ştie cum e să speli un copil la cur? Nu de altceva, dar măcar să ştie ce şi cum cu "bonele"...

2 comentarii:

Stefan A. spunea...

Vedeti ca in Peru si in alte tari pregatesc special infirmieri profesionisti pentru piata tarilor dezvoltate din UE !(in aceste tari dezvoltate se cheltuiesc bani seriosi in asistenta sociala, inclusiv asistenta pentru cei mai batrini)
Ai nostri se aranjeaza fiecare cum poate. In Romania conteaza banul nu modul in care ai obtinut gramada de moneda !

Anonim spunea...

Buba este in alta parte. Comunismul ne-a schimbat mentalitatea. Pur si simplu omului i s-a bagat in cap ca nu trebuie sa fie "sluga". De-aia nu gasim bone sau femei de serviciu. Iar atunci cand le gasim, in majoritatea lor, considera ca depun o munca umila si prost platita.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...