marți, 9 februarie 2010

Călătorie în trecut

Azi e ziua filmuleţelor. Despre un trecut pe care nu-l idealizez. Încerc doar să spun că între România de azi, România de ieri şi de alaităieri există o legătură. Numai proştii nu vor s-o vadă. Sau numai ticăloşii. În Românuia s-a muncit şi în comunism, s-a gândit şi în comunism, s-a făcut cultură şi în comunism. Uneori mai bine, alteori mai rău. Dar azi orice năuc poate judeca trecutul fără să-l cunoască şi fără să vrea să-l cunoască, folosind o grilă prefabricată de indivizi care vor să ascundă neputinţa lor şi să justifice erorile lor.
Nu e nimic de regretat în comunism, cum nu e nimic de idealizat în perioada interbelică. Bucureştii n-au fost micul Paris, pentru că Parisul nu a fost marele Bucureşti. În fond, România arată aşa cum am făcut-o noi. Ne reprezintă. Ne caracterizează. Şi dacă într-o vreme am putut face, în absenţa libertăţii politice, ceva de care să fim şi mândri, de ce n-am putea şi acum?

COMPUTER AIDS RAILWAY.

LUNG TRANSPLANT IN RUMANIA aka LUNG TRANSPLANT

(NEW BUILDINGS IN CRAIOVA)

NEW RUMANIAN NIGHT SPOT

OPEN CAST MINING IN RUMANIA

PICASSO EXHIBITION IN BUCHAREST

RUMANIA

RUMANIAN BEACHWEAR FOR 1969

13 comentarii:

Anonim spunea...

Superb! Dar din aceasta prezentare lipseste chiar esentialul: zapada din 1969...

http://www.britishpathe.com/record.php?id=72318

ama spunea...

Ciudat. Nu-mi amintesc să se fi făcut transplant pulmonar în R şi încă la Baloteşti...
Transplant renal da, cardiac da, dar cam atît...
Foarte ciudat...

Shadow spunea...

Sunteti nostalgic dle Gheorghe?

1. Conteaza CUM s-a muncit. Conteaza enorm.

2. Conteaza CUM s-a gandit? Liber? Mai cu "fereala" si mai pe "tacute".

3. Conteaza CUM s-a facut CULTURA asta ca sa nu ma leg de "concept". Mai pe "ordin", mai pe "hei rup", mai pe "daciada" sau mai stiu eu ce alte "cenacluri" cu grija si "moderare" de la "stapanire.

4. Nu e nimic de regretat in comunism e drept pt ca a reprezentat NON LUMEA.

5. Sunt multe de regretat in perioada interbelica. Pe vremea aia eram NORMALI si nu ANORMALI precum in comunism.

6. Bucurestiul a fost micul Paris in plina perioada interbelica chit ca asta pare sa deranjeze. Nu nu mai este. Si nu pare sa mai fie vreodata.

7. Romania arata asa cum au facut-o "tovarasii" nu NOI. Ca nu NOI hotaram cum sa o "facem". Noi nu aveam CUVANT DE SPUS. Azi se merge pe aceeasi "ideologie" deh "mostenirea de mentalitate" e una si "modernismele de mahala" sunt noutatile.

PS. Ati uitat sa puneti niste poze cu "daramatul" in Bucuresti. Cu "tovarasul" si "tovarasa" care cu gestul mainii indica ce se "demoleaza" si unde. Si apropo am trait si am muncit si in comunism si in perioada asa zis post comunista deci nu faceti cumva greseala de a ma considera cumva "nauc". Va mintiti singur in cazul asta.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu sunt nostalgic, Shadow. Iar dacă citeaţi cu atenţier ce spuneam, vă scuteaţi de osteneala observaţiilor. Şi nu, Bucureştii nu au fost niciodată Micul Paris. Că nu avea cum!
Şi nu vă faceţi iluzii! Nici în capitalism nu hotărâţi nimic! Lucraţi într-o multinaţională, faceţi cum decide conducerea. Vă luaţi o locuinţă, o luaţi cum decide dezvoltatorul imobiliar. Doar dacă aveţi o mulţime de bani puteţi să vă permiteţi luxul alegerii.
Dacă în perioada interbelică eram normali, înseamnă că trebuie să redevenim o ţară de ţărani? Cu o populaţie urbană de sub 20%? Cu o rată a analfabetismului de peste 50%? Cu toate bolile sociale posibile?
Cât despre dărâmat: un oraş este un proiect deschis. Şi dacă dărâmatul lui Ceauşescu e odios, ce fac dezvoltatorii imobiliari vi se pare moral? Ei nu trebuie blamaţi? Sau ce fac "comuniştii" este prin definiţie rău, iar ce fac "capitaliştii" este prin definiţie bun? Cam simplist...

N. Raducanu spunea...

Domnule Gheorghe Constantin,
Eram convins ca se va gasi cineva care sa protesteze “cu manie capitalista” la pozele trimise, cu toate ca ati avut grije sa spuneti ca “nu e nimic de regretat in comunism”. Ma surprinde ca preopinentul dvs nu a adaogat argumentul clasic : da, s-a construit si pe atunci ceva, dar sa fi vazut ce minune ar fi fost aici daca nu veneau comunistii peste noi! Recunosc, pentru perioada comunista sunt de regretat multe prostii facute prin decizii pripite sau necugetate, dar sunt cel putin tot atatea lucruri bune de regretat ca le-am pierdut. Da, pe atunci isi scria romanele Marin Preda si poeziile – Nichita Stanescu. Acum il avem pe Mircea Cartarescu. E oare un castig? Citesc undeva ca in perioada 2001-2008, deci in 7 ani, s-au construit in Romania 26.000 apartamente. Stiti cate s-au dat in folosinta doar in anul 1981? 150.509 apartamente! (cifra din ziarul “economistul” din 6 august 2009). Erau irigate 5,6 milioane ha., care s-au facut praf dupa 1990. Ar fi interesant de stiut cate baraje cu hidrocentrale s-au construit in ultimii 20 de ani, dar si care sunt sumele in valuta transferate in strainatate in acesti ani. Ma opresc aici, caci acum obiectivitatea e taxata drept “nostalgism”...

Camil Stoenescu spunea...

fiind ceva mai tinerel, nu am amintiri din 1969, doar din a doua jumătate a deceniului opt, când a luat-o razna de tot regimul. din câte am înțeles de la persoanele mai în vârstă, prin anii 60-70 se trăia relativ bine în România (comparativ cu represiunea anilor 50 sau cu penuria de orice din anii 80).
cât despre ce scria antecomentatorul meu, caz concret: sudul județului Dolj era puternic irigat + plantate păduri de salcâm pentru stabilizarea solului nisipos. după 1990, într-un elan al distrugerii, țăranii proaspăt împroprietăriți au distrus tot sistemul de irigații și au tăiat în prostie pădurile, așa că acum zona arată ca un deșert

Karakas spunea...

Vad ca exista foarte multi romani spalati pe creier, incapabili sa discearna nuante. La ei este totul alb sau negru.

Daca nu exista comunism, astazi anticomunistii nu mai mergeau cu metroul. Si asa mai departe, ce s-a construit in comunism, nu poate fi reprodus in Romania capitalista. In comunism Romania a avut o industrie si o agricultura, asa cum era ea. Astazi, in capitalism, nu mai are absolut nimic romanesc, totul a fost dat pe nimic strainilor, pret pentru a ne da un memebership card la care platim anual cotizatie.

Omul invata cit traieste, asa ca totusi mai am speranta ca tinerii "anti-comunisti" radicali de azi, vor privi altfel istoria mai tirziu, cind vor reusi sa isi deschida ochii. Si eu eram "revolutionar" si imi luau ochii produsele ambalate in occidentul capitalist. Guess what? Azi pot sa vad mult mai bine ca natura umana este sa consume, dar cu niste costuri pentru societate si mediu, care ne afecteaza viata negativ. Asa ca pasul urmator este sa rationalizam aceste instincte si sa vedem daca putem sa le controlam in asa fel incit fiecarui membru in societate sa ii fie bine. Societatea primeaza inaintea individului! Francezii stiu de ce...

gabi cretu spunea...

Iertare, iar nu am blog!
Dar am idei...
http://www.cronicaromana.ro/tableta-de-politiciantrei-greseli-fatale-.html

ama spunea...

Nu pot decît să protestez faţă de comentariul lui Umbrărescu. Care dovedeşte un singur lucru : ignoră total realitatea istorică.
Orice ins cu capul pe umeri care pe deasupra îl mai şi foloseşte cu un oarecare grad de obiectivitate NU poate scrie ce a scris dînsul.
Evident, individul contează într-o societate. Dar dacă societatea merge prost, cu siguranţă majoritatea indivizilor o duc prost.
Dacă un număr redus de inşi o duc bine, NU este obligatoriu ca societatea, în totalitatea ei, să o ducă bine...
Evident, în numele binelui societăţii s-a ajuns să se facă numeroase atrocităţi. Şi nicuna dintre societăţile reale de pînă acum nu a fsot scutită de aşa ceva.
Un exemplu cît se poate de ilustrativ este procesul mediclor nazişti de la Nuremberg.
Medicii germani au fost condamnaţi drept criminali de război pentru lucruri pentru care medicii americani (care a făcut exact aceleaşi cercetări, numai că le-au făcut pe condamnaţii la moarte locali- nu aveau la dispoziţie lagărele de conentrare)nu au fost condamnaţi la nimic, ba unii dintre ei chiar au fost felicitaţi.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Nu-i mai criticati pe tinerii "anticomunisti".:))) Macar avem satisfactia ca vor iesi la pensie la 70 de ani, daca mai apuca. Se discuta suboectu, chiar zilele acestea, cu multa parsivenie. Aseara Boc spunea ca pana in 2015 nu se schimba varsta de pensionare, sa stam linistiti. Si dupa? Cei care au acum 30 de ani vor pleca de la multinationala lor direct in groapa. Na' ca nu stiu cum era in perioada interbelica. Imi spune cineva?

Anonim spunea...

vestul si-a plantat in romania o gramada de talibani cu creierul spalat bec gen shadow care la fel ca si vesticii cu buletinul in mina va avea greutati mari sa-si citesca numele!
tineretul anilor 60-70 prin comparatie are 100 de ani in fata prostanacilor de acum care sint priviti de cei pe care ii slujesc fara sa stie ca pe niste animale utile. asa ceva nu exista pe atunci cind cred acesti redusi mintal ca era rau pt ca romanii si romania erau respectati peste tot in lume spre deosebire de astazi. cei care au populat tara au dat si valoarea ei iar despre cea de astazi nu mai este nevoie sa spun nimic deoerece o fac ei prin tot ceea ce fac si mai ales latra iar situatia tarii este elocventa!

Ged spunea...

@geomarz

Nu-i vorba de transplant pulmonar, ci de o autogrefa, ceea ce este destul de diferit. In cazul autogrefei dispare din start problema respingerii organului transplantat, problema care constituie de fapt principalul obstacol in calea transplanturilor de organe.
Ma mira ca ca n-ati auzit de acea operatie, ea ocupand multa vreme spatiul mediatic romanesc, mai ales cu reflectarea reactiilor internationale.

ama spunea...

@Ged
Cam aşa mă gîndeam şi eu, ceva cu autotransplantul...
Am o scuză. Îm 68 abia eram în clasa a 8-a. În 72 am intrat la facultate şi în 78 am terminat-o...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...