vineri, 5 februarie 2010

Degeaba în lanul de maci

În extazul general, şi generat de anunţul că România are, în fine, scut antirachetă, extaz ilustrat de intervenţii de genul ăsta, ne-a scăpat o ştirucă, o ştirişoară, o(mă rog, nu mă duce mintea la un diminutiv şi mai diminuant): aceea că ieri au început la Istanbul lucrările consiliului miniştrilor apărării ai ţărilor membre NATO. De ce s-au întâlnit ei? Pentru că onor organizaţia are ditai gaura-n bugetul investiţiilor pe 2010(deja?!) şi trebuia să găsească de urgenţă 640 de milioane de dolari. În aceeaşi ordine de idei, s-a propus o reformă a finanţării Alianţei.
Evident, totul se învârte în jurul Afganistanului, unde forţele angajate au urgentă nevoie de elicoptere, de antene medicale(un soi de spitale mobile de front, care să fie dispuse mai aproape de zonele de operaţii, probabil pentru a nu implica transport cu elicopterul) şi de echipamente destinate descoperirii şi distrugerii DEA(dispozitive explozive artizanale). De altminteri, elicopterele sunt cea mai mare problemă în Afganistan, din cauza climei şi a condiţiilor de relief. Se pare că praful din zonă este extrem de abraziv, şi generează probleme motoarelor şi sistemelor de transmisie. cele mai potrivite sunt elicopterele de fabricaţie rusă şi sovietică. Dar cum ciumeţii din Est le-au dat la gunoi, să te duci acum cu mâna întinsă la ruşi, după ce te-ai dat rotund cu superioritatea ta tehnologică, e umilitor.
Războiul absolut inept din Afganistan înghite bani cu nemiluita, şi nu rezolvă nimic. Nimeni nu ştie care sunt criteriile după care se poate judeca victoria în război(care victorie are fix profilul unei înfrângeri, dar asta o ştiu cel mai bine englezii şi ruşii), care este strategie de retragere, şi, mai ales cât de departe sunt dispuşi aliaţii să meargă.
Fiind un război de joasă intensitate, dar mai ales fiindcă trupele NATO sunt formate din soldaţi de profesie, opiniile publice din ţările membre nu se manifestă foarte vehement împotriva războiului. Nici măcar acum, în plină criză, nimeni nu s-a deranjat să spună conducătorilor că se cheltuiesc bani aiurea în Afganistan. Mai toţi cetăţenii din ţările NATO au ce au cu cheltuielile parlamentarilor. În Marea Britanie a fost un scandal imens când s-a aflat că nu'ş ce parlamentar şi-a decontat un film porno din bani publici, în timp ce cheltuielile în Afganistan sunt obscen de mari, de ordinul miliardelor de lire sterline, ba, mai mult, din banii ăia se şi fură cu voioşie! Acelaşi lucru şi la noi: trimitem încă 600 de militari în Afganistan, de ce, nu ni se spune, cât costă, la fel, dar toată lumea s-a băşicat că se cheltuiesc 20.000 de dolari pentru participarea la lucrările Uniunii Interparlamentare, că şi alea sunt angajamente ale României, nu doar aventurile militariste.
Rezumând, aştept ca generalul izmenelor să ne spună şi nouă ce angajamente ne-am luat la Istanbul, cât ne costă şi de unde luăm banii. De la Educaţie? De la Sănătate? Mai dăm afară 100.000 de bugetari? Pentru ce luptăm noi în Afganistan? Să ne asigurăm că ăia nu-şi pierd locul de lider mondial în producţia de opiu? Să nu rămână pieţele fără droguri? Să apărăm democraţia? Care democraţie? Să se simtă bine Ossama?
PS: cum vedeţi, ştirea este luată din presa franceză. De ce? N-am găsit-o în presa românească. Poate nu ştiu eu să caut. Sau poate avem ziarişti prea proşti...
PPS: aflu că generalul izmenelor a lipsit de la Istanbul. Şi mai aiurea.

6 comentarii:

Stefan A. spunea...

Afganistan este o bestie neagra pentru elicopterele occidentale . De ce ? Altitudinea ridicata , temperaturile scazute , fac ca puterea dezvoltata de motoarele acestor elicoptere sa scada mult . Cu probleme de capacitate de transport , durata de zbor ,altitudine maxima de atins + o gramada de reparatii in plus. In Irak, temperaturile ridicate , nisipul prezent permanent in aer , duc la aceleasi probleme .
In afara elicopterului Boeing Ch-47 Chinook , nici un elicopter occidental nu a fost PROIECTAT pentru astfel de conditii de exploatare ! Doar rusii au proiectat elicoptere care sa corespunda acestor cerinte !!!!
De notat ca fiecare munitie folosita in Afganistan, fiecare litru de carburant , fiecare piesa de schimb , fiecare portie de mancare , deci tot ce se consuma , vine furnizat din depozitele Europa sau USA . Costurile de transport devin imense .
O mica comparatie: totalitatea cheltuielilor pentru a mentine un militar in USA (salariu fix + restul de cheltuieli generale ) sint in jur a 200.000 $ / an . In Afganistan , aceleasi cheltuieli pentru un soldat se ridica la 2.000.000 $ /an.(salariul este tot fix la americani, crescut cu un mic spor de activitate in afara granitelor nationale ). Intrebarea logica : pina la urma , este rentabil sa distrugi un purice cu un avion de vinatoare bombardament care costa zeci de milioane de dolari ? Pina cind se poate permite luxul de a cheltui 100.000 de $ pe o racheta banala care ucide un taleban armat cu un AK 47 de valoare de 100 $ ?
Cit priveste Romania , fondurile MApN au fost reduse dar in acelasi timp a fost crescut nr. de militari trimisi in Afganistan . Citi bani ramin in MApN si ce poate face cu ei ?

Constantin Gheorghe spunea...

Expediţiile care merg pe Everest folosesc Mi 8 sau Mi 17, singurele care pot ajunge la o altitudine convenabilă lor. E o realitate, şi trebuie să ţii cont de ea.

Stefan A. spunea...

Raspuns .
Tocmai din acest motiv am scris ca din productia occidentala , doar Boeing CH- 47 este bun in aceste conditii de exploatare . Din pacate este un elicopter de transport din categoria grea si cu pret de cumparare ridicat . In categoria de transport mediu sau usor , nu exista elicoptere occidentale care sa faca fata situatiei specifice din Afganistan.Au multe limitari de exploatare ! Mi-8 si Mi-17 nu sint doar usor de intretinut , costa si putin . "Prostii" aia de rusi mai au si ceva tehnologie in care se pricep mai bine ca occidentalii.

Mircea spunea...

Am gasit blogul unde citesc si regasesc ceea ce gandesc si eu.. cu precizarea ca dumneavoastra aveti mult mai multe informatii si detalii si un stil foarte frumos de a scrie, pe intelesul oricui, fara ocolisuri si expresii pompoase. Asta as numi eu presa libera, asta as intelege eu prin informatie pe care o vreau de la taraba. In schimb mass-media noastra ce face.. ne baga in intuneric.. suntem si asa destul de dezinformati, bombardati din toate partile cu compozitii intortocheate si cat mai complicate cu putinta din care sa nu rezulte nimic concret.
Va multumesc domnule Constantin Gheorghe, si multumesc si celor care vin cu adaugiri la subiect, de multe ori este folosita tergiversarea.. pornim de la un subiect si ajungem la dracu.
O zi buna !

Desmond spunea...

La Stambul s-au hotarat americanii sa-i atraga pe aliati cu MRAPuri "will be sold, lent or donated to allied units in the most dangerous parts of Afghanistan, according to NATO officials.
Le muta pe alea vechi din Irak la aliati, gratis sau cu plata esalonata. In cazul izmenarului, daca se poate cu comision atunci nu vrea gratis. Despre situatia generala se va vedea dupa ofensiva din sud daca-s in stare sa intoarca situatia decisiv, cum spune Stan de la OTAN. Sau va fi o reluare a "succesului" ofensivei Magistral a sovieticilor.

ama spunea...

Interesantă postare şi interesante comentarii.
Mai ales ale lui Ştefan A.
Felicitări !!!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...