marți, 23 februarie 2010

Îi pasă cuiva?

Azi a mai murit un român în Afganistan. Alţi patru colegi ai săi au fost răniţi. Se aflau într-un soi de ARO mai bine blindat, de producţie americană(sau spaniolă, că şi spaniolii fac ceva asemănător, iar noi am cumpărat 60 de bucăţi de la ei). Care valorează fix nimic, în materie de protecţie a personalului, când este vorba despre DEI(dispozitive Explozive Improvizate).
Am înjurat TAB urile noastre. Dar erau mai bune pentru misiunile din Afganistan, cu o condiţie: să le fi modernizat. N-am făcut-o. Refuz să cred că la MApN au rămas doar tâmpiţi, care nu ştiu pe ce lume se află. Refuz să cred că au dispărut proiectanţii de tehnică militară. Refuz să cred că nu s-au tras nişte concluzii după opt ani de prezenţă în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, pentru a modifica armamentul şi tehnica de luptă din dotare.
Problema este alta: nu e rost de parandărăt! Statul nu dă şperţ statului! Şi atunci se preferă contractele externe. Contra comision, şi nu dintre cele "firave!" De ce am cumpărat Piranhia, când aveam un transportor echivalent în faza finală de omologare? Transportoarele elveţiene au mari probleme şi au fost retrase, fiind trimise la fabricant, să le repare. Mai mult, ele trebuie blindate suplimentar cu plăci ceramice şi cu Kevlar.
Am mai scris despre asta: americanii NU mai folosesc în misiuni similare celor îndeplinite de români în Afganistan transportoare "clasice". Şi nici Humvee. Au proiectat un transportor de o factură deosebită, Cougar, şi până acum nu au niciun mort în atacuri cu DEI asupra transportoarelor. Este o performanţă! Sunt scumpe, dar pot fi şi închiriate, cum au făcut polonezii.
Dacă tot cheltuim bani aiurea într-un război cretin, care nu este al nostru şi din care nu avem nimic de câştigat, măcar să le oferim soldaţilor şanse cât mai mari de supravieţuire. Dar cine să ia decizii? Cei care au decis şi cumpărarea copăilor ălora elveţiene, care nu sunt operaţionale?
De fapt, întrebarea este: îi pasă cuiva de viaţa soldaţilor?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu pasa nimanui din tara de dotarea militara a oamenilor in misiuni in strainatate , cum nu le pasa de dotarea armatei in general .
Cu sloganul ordinul se executa nu se discuta , unii au facut bani, cariera , pensie si altii au pierdut viata sau au ramas invalizi , mintal sau fizic.
Chestia asta cu Hummve demonstreaza improvizatia la care a ajuns politica dar si cadrele de conducere din armata .
Nu pretind ca TAB-ul romanesc era o bijuterie dar macar un concurs international , un program international ar fi dus la alte rezultate .
Cit priveste Piranha III , nu este transportorul de vina . Sint sute de exemplare in alte tari si functioneaza bine !
La noi , dupa un val de morti a fost decis cu PROCEDURA DE URGENTA , achizitionarea . Fara sa cerem un produs finit , la normele mai severe din seria STANAG NATO.
Nu am vrut nici turela ca urma sa o produca ai nostri cu israelienii . Graba si improvizatia a dus la efectele cunoscute .Defectiuni , modificari ulterioare , etc .(turela nu exista nici acum si se preconizeaza o ulterioara modificare din cauza ca poate fi impuscat servantul la mitraliera )
Polonezii, cehii,germanii, chiar spaniolii au facut concursuri internationale pt . astfel de vehicule militare .
La noi,atit in politica cit si in viata militara , spaga , coruptia , puzderia de diplome (chiar obtinute de politici la academia militara) ascund acelasi simptom . Incompetenta , parvenism si dorinta de a face bani cit mai multi , chiar calcind peste cadavre .
PS. vehicul blindat ideal nu exista . Macar ai nostri, in legatura cu Hummve , au auzit , vazut vehicolul facut de italieni si bine vindut la export , IVECO LINCE ?
In general , unica achizitie cu cap au fost cele 7 avioane C-27 Spartan din care pe primul se antreneaza echipajul in Italia . Restul nu se stie daca vor fi platite /cumparate . Stai sa vezi cind vom cere la americani in chirie ceva F-16 super vechi ca MIG 21 Lancer sta sa moara.
Acesta este avantajul procedurii de urgenta . Nu dai socoteala nimanui si spaga decide ce cumperi/inchiriezi !
De morti , numai bine .

geomarz spunea...

Intrebarea cea mai importanta este:
Ce mama ma-sii cauta soldatii romani in Afganistan ?
Dupa cite stiu, s-au dus pe solde grase, pentru partile astea de lume.
A fost alegerea lor.
Eu NU m-as fi dus. In primul rind din motive etice: NU este razboiul meu. Si cine-mi garanteaza ca pozitia NATO este cea corecta ?

Unknown spunea...

@geormaz,
Poate nu stii ca exista un ordin al ministrului apararii de pe vremea lui Melescanu prin care s-a desfiintat voluntariatul la plecarile in Afganistan si unitatile pleaca în intregime in teatrul de razboi.Nu mai pleaca cine vrea. Soldele or fi mai mari,dar nu sunt asigurati deloc in caz de ranire sau Doamne fereste deces si nici nu vor avea pensii militare.

geomarz spunea...

Florin,
Chiar NU ştiam.
Ştiu, numai, că NU mai există Armată Populară ci numai de lefegii sau mercenari...
Dar ceva nu se leagă. Dacă este vorba de slujbă contra cost, cum de nu sînt pensii militare (sau nu ştiu eu ce sînt pensiile militare).
Oricum, mare rahat intrarea în NATO şi UE şi obligaţiile faţă de NATO, mai ales...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...