luni, 2 noiembrie 2009

Nu sunt Mama Omida!

Cred că mai important decât să ştim cine va fi şeful statului este să ştim cine va forma guvernul României. aşa cum stau lucrurile în acest moment, NICIO formulă de guvernare stabilă nu este posibilă. Indiferent de ceea ce cred şi spun unii şi alţii, aici ne-a adus pe toţi traian băsescu, după cinci ani de mandat.
Să presupunem că băsescu primeşte un nou mandat. Ce dinamică poate determina acest fapt şi cum ar putea construi o majoritate parlamentară? Evident, PDL va ieşi întărit, cel puţin o vreme, şi ar putea atrage mai mulţi deputaţi şi senatori de la alte partide. Chiar dacă vor fi dezertări, ele nu vor fi suficiente, chiar şi în cazul în care vin şi ungurii la plăcinta guvernării.
Acum, din motive de tactici electorale, PDL face bezele PNL, evocând vremurile frumoase ale alianţei DA. Care nu se vor întoarce! Mai ales când spui că excluzi ideea unui premier numit de liberali. Dar va accepta PNL, fără avantajul premierului, ca în 2004, să se alăture PDL? Mai degrabă nu.
Totul depinde de cine îi va urma la conducere lui Crin Antonescu. Acesta admitea, duminică seara, la "Sinteza Zilei", că poate pleca din fruntea partidului, dacă pierde alegerile. Cine îi va urma, ca să fie pe placul lui băsescu, de vreme ce Pulea Vodă este certat la cuţite cu toţi liderii proeminenţi ai PNL? Chiar nu ştiu, nu cunosc prea bine situaţia din partid.
Să zicem că lui Crin îi succede un lider anti-băsescu. Ce va face băsescu? Va încerca, prin intermediul fugarilor liberali din PLD, să preia PNL? Şi dacă da, cum?
Nici cu PSD nu se poate face o alianţă, deşi în partid sunt destui care regretă ieşirea de la guvernare. Pesediştii nu uită nici felul în care au fost scoşi de la guvernare, nici umilinţele de după. În plus, şi în PSD se vor petrece schimbări la vârf, Geoană, în cazul în care pierde alegerile, va zice pa! Mi se pare că viitorul lider al PSD va fi din tabăra anti-băsescienilor. Cel mai probabil Năstase. Asta va genera ceva dezertări, dar nu suficiente pentru a pune partidul în dificultate.
Este greu de crezut că un guvern care are sprijin parlamentar doar din partea PDL şi a UDMR, şi formează majoritatea doar cu resturi şi dezertori poate guverna eficient. Anul 2010 va fi unul crâncen, din punct de vedere social. Aleşii uninominal vor fi numai ochi şi urechi spre stradă. O stradă care va fi foarte animată! Mă îndoiesc că vor vota măsuri anticriză cu costuri sociale imposibil de suportat. Guvernul va fi mereu pe buza prăpastiei în Parlament.
Să zicem că traian băsescu pierde alegerile. Nici în această ipoteză lucrurile nu stau cu mult mai bine. PDL va avea probleme, şi se poate scinda. Şi Boc, şi băsescu vor fi forţaţi să-şi ia tălpăşiţa. Mai mult, unii dintre liberalii lui Stolojan se vor întoarce la matcă, iar dacă va învinge Crin Antonescu, exodul foştilor liberali se va accelera.
Două partide ar putea constitui osatura viitorului Guvern: PSD şi PNL. Dar vor să guverneze împreună? Nu cred, pentru că, deşi liderii lor sunt adversari în campania prezidenţială, pot da un semnal puternic în sensul că vor să guverneze în alianţă. N-o fac, deci au agende diferite şi nu cred unii în ceilalţi.
Cineva va forma guvernul, asta este indiscutabil. Dar cine şi cum îl va forma? Cine va guverna? Cine va numi noul premier? Nimic nu este previzibil în acest moment. Nu sunt Mama Omida, deci nu dau pronosticuri. Dar nu ne aşteaptă vremuri prea plăcute...

Un comentariu:

Karakas spunea...

Parlamentarii romani au "pensii nesimtite" ? Un parlamentar canadian dat afara din parlament are o pensie "parlamentara" de $76,000 pe an, plus un pachet de $49,000.

"Even after he lost his seat in the 2006 election, the money kept flowing in. Like all fired MPs, Pettigrew qualified for a severance package, estimated to be worth $49,000 by the Canadian Taxpayers Federation. And that was just the down payment on a plush future. Three months after leaving Parliament, he celebrated his 55th birthday and could start collecting a parliamentary pension worth $76,000 a year"

http://ca.finance.yahoo.com/personal-finance/article/canadianbusiness/1305/how-much-our-politicians-get-paid

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...