joi, 27 martie 2008

Dileme pesediste
PSD se află în evidentă încurcătură, candidatura lui Marian Vanghelie stânjenind vizibil conducerea partidului şi născând cele mai neverosimile apropieri, precum cea a grupului de la Cluj de Ion Iliescu. Totul a început în momentul în care Mircea Geoană şi l-a asumat fără echivoc pe Vanghelie drept candidat. Toată lumea se obişnuise, ce-i drept, cu ideea că Vanghelie va emite pretenţii la candidatură şi ştia că are toate mijloacele să tragă spuza pe turta lui în organizaţia de Bucureşti, cu bani, şantaje, ameninţări, presiuni. Dar nimeni nu-şi închipuia că Geoană va face tot ce-i zice Vanghelie! A început un frenetic concurs de-a „cine ştie pe unde scoatem acum cămaşa?” Nimeni nu-i atât de inconştient să nu-şi dea seama de pericolul care pândeşte partidul dacă bagă pe gâtul bucureştenilor un candidat de „calibrul” lui Vanghelie. Dar nici candidatura lui Sorin Oprescu nu stârneşte prea mult entuziasm. De aici ideea celei de-a treia candidaturi. Care ar fi soluţiile de scos cămaşa şi care ar fi consecinţele lor? Să lase decizia în seama Biroului Executiv Central? Ce treabă au şefii de organizaţii judeţene cu problemele interne ale organizaţiei de Bucureşti? Un veto al lor în privinţa lui Vanghelie ar deschide o cutie a Pandorei. Dacă vrea şi Vanghelie un alt candidat la Cluj şi pune de-un scandal? Să readucă problema la nivelul organizaţiei de Bucureşti? E un final cunoscut: umilirea lui Sorin Oprescu şi o nouă unanimitate pentru Vanghelie. Ar mai fi o cale: un proces democratic de dezbatere a proiectelor eventualilor pretendenţi, urmat de un vot al membrilor de partid din Bucureşti, sub supravegherea centrului. Timp ar mai fi. Aşa scapă toată lumea cu faţa curată, şi află şi bucureştenii, odată cu pesediştii, oferta celor doi(trei?) competitori. În fond, democraţia nu strică, mai ales social-democraţilor!
Voi pentru ce cale aţi opta?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Absolut de acord cu cele spuse de dvs. Nu e nimic de adăugat. Am votat la sondajul dvs. Deocamdată sunt doar două voturi, dar rezultatul nu mă surprinde.

Anonim spunea...

@ Domnule Constantin,
Eu cred ca voturile obtinute de PSD in Capitala cate or fi ele, oricum nu va castiga PSD primaria indiferent cine candideaza, trebuiesc folosite pragmatic si inteligent in strategia globala a partidului. Care strategie? astae alta problema.
Propunerea cu "Procesul de dezbatere democratica" va fi usor de atacat in presa de catre oponenti si redusa la ideea de "simulacru".
Semantic

Anonim spunea...

Dacă agenda partidelor e fixată de presă, nu dwe cetăţeni şi de militanţii lor, o dăm dracului de democraţie! Scuza cu "desfiinţarea" de către presă nici nu poate fi luată în discuţie. Competiţia internă este necesară PSD şi consultarea deschisă a bazei partidului singura cale de reformare reală.

Anonim spunea...

@Domnule Constantin,
Competitia interna din PSD se duce oricum, insa este deschisa, prin presa,bloguri, putin "scurt-circuitata".
PSD nu se poate reforma decat in doua situatii, din pacate limita sau de criza:
- o fragmentare care sa "despice" structura de putere in partid;
- o influenta externa foarte puternica.

In afara de solutia "reformei" de jos in sus care nu o sa fie substantiala niciodata in PSD, mai exista solutia unui lider puternic.
SEMANTIC

Anonim spunea...

Da!
Aceasta e solutia. Problema oligarhizarii structurilor de conducere a partidelor, mai ales a celor de stanga, e veche de peste 100 de ani. Singura solutie valabila au dat-o americanii, care nu au totusi partide de stanga (socialiste). Sistemul de alegeri interne sau primare nu functioneaza insa decat in regim de transparenta.
Oricum, e singura solutie rezonabila.
Afirmatia ca PSD nu ar castiga la Bucuresti indiferent de candidat nu cred ca valabila in orice conditii. Cu un candidat bun, potrivit profilului socio-demografic al electoratului, PSD are sanse cand este in opozitie si cand are de infruntat o administratie falimentara a Bucurestiului (Lis/Videanu).
La urma urmei, in 2000 au fost peste 12.000 de voturi anulate in turul 2, plus ca unitatile militare votau inca in circumscriptia de unde apartineau si era si ministru PD.
Iulian

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...