joi, 22 decembrie 2011

Ziua vrajbei naţionale


22 decembrie, zi care ar trebui să fie una a mândriei naţionale, pentru că, indiferent ce credem noi despre evenimentele din 1989, ne-am cucerit libertatea şi drepturile cetăţeneşti, luptând pentru ele, a devenit ziua vrajbei naţionale. Ce s-a întâmplat azi, la manifestările comemorative, este inacceptabil. Oricât de mari ar fi nemulţumirile unora şi altora, cei care au murit pentru ca noi să fim liberi TREBUIE să fie respectaţi. Începând cu şeful statului, care face pe mortu'n păpuşoi, cu premierul, şi terminând cu ultimul cetăţean.

Campania cretină a unor frustraţi, care se străduiesc, de două decenii, să demonstreze că milioane de români au participat la o lovitură de stat în decembrie 1989, care, cu sau fără voie, îl reabilitează pe ceauşescu, şi mai ales Securitatea, îi fac pe români, mai ales pe cei tineri, să nu se simtă legaţi de acest moment al istoriei recente, să-l respingă, să-l dispreţuiască. Fără să aibă dreptul moral s-o facă.

România s-a schimbat, şi adunând binele cu răul, ieşim pe plus. Dar cu atât de puţin, încât diferenţa poate fi ştearsă foarte uşor. Suntem pe muchie de cuţit. De ce? Pentru că noi nu am ştiut ce vrem, după ce l-am înlăturat pe ceauşescu. Plusul ăla nu e meritul nostru, e fructul întâmplării. Nu am avut un proiect, nimic.

Ştiu, veţi spune că au fost partidele istorice. Care ce ne propuneau: revenirea la ordinea interbelică? Să zicem că se putea. Dar ne-ar fi folosit? Ar fi rezolvat ceva? Uitaţi-vă la agricultură: structurile ei sunt IDENTICE, acum, cu acelea interbelice. O mână de mari exploataţii capitaliste, ultra-echipate, încadrate cu specialişti, şi  ultra-productive, şi milioane de exploataţii de subzistenţă, lucrate ca în Evul Mediu. Uitaţi-vă la ordinea socială, la cât este de polarizată, economic şi social, societatea actuală. Aşa era şi în perioada interbelică. Uitaţi-vă la starea educaţiei, sănătăţii, la infrastructuri. Porţiuni tot mai mari ale teritoriului naţional sunt rupte unele de altele. Localităţi întregi sunt izolate. Uitaţi-vă la sistemul politic, la starea lui, la calitatea politicienilor, la fragilitatea democraţiei, la gradul tot mai redus de participare la vot.

Putem spune că, într-un fel, asistăm la triumful postum al lui Coposu asupra lui Iliescu. Iliescu, cel care, indiferent ce am avea să-i reproşăm, a propus românilor un program de modernizare, de occidentalizare a României. Îl găsiţi, printre altele, înscris în Constituţie, pe care acum vor s-o distrugă alţi nostalgici ai perioadei interbelice. Dar acest triumf postum conţine în el germenii distrugerii bilanţului pozitiv, oricât de mic şi de pricăjit ar fi el.

Dacă stau să mă gândesc, Revoluţia s-a transformat în Restauraţie. Poate ăsta e mersul lucrurilor. Poate că trebuie să urmeze un soi de 1848, care să facă ireversibile schimbările induse de Revoluţia din decembrie 1989. Poate asta e soarta Revoluţiilor: ştii când încep, nu ştii când se termină. 

Indiferent ce credem şi ce simţim acum, un lucru nu trebuie făcut: acela de a ne bate joc de memoria celor care s-au jertfit în decembrie 1989...

9 comentarii:

Karakas spunea...

M-am amuzat cind am vazut ca guvernul vrea sa ia 90% din profiturile companiilor de stat. Ce bune-s mincale-ar mama de intreprinderi de stat, ca mai aduc ceva bani la buget, pe foamea asta de lichiditati. Hmm, pai cum domnilor capitalisti, intreprinderile statului pot face profit? Ceva nu e in regula! Pe cind management strain si vindute pe nimic "specialistilor" externi?

http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-vrea-sa-ia-din-nou-90-din-profitul-companiilor-de-stat-dublu-fata-de-limita-maxima-9087820

Karakas spunea...

Nu am stiut ce vrem. Nu am stiut cum functioneaza capitalismul, si nu am putut sa ne pregatim pentru tsunami-urile externe. Am fost orbiti de Occident, si am crezut cu naivitate ca vor sa ne ajute sa ne dezvoltam. Ori Occidentul vroia doar piata pentru produsele lor, si mina ieftina de lucru. Au mai vrut carne de tun pentru razboaiele altora, cu orice pret, inclusiv alterarea relatiei noastre traditional pasnice, non-agresive cu alte tari. Am devenit un agresor in numele "peace-keeping". Suntem rupti in fund dar vrem F-18. Suntem saraci dar avem stabilitate economica. Si ne dam si suflteul strainilor, ca aurul l-am dat.

Asta a fost de fapt pretul pentru biletul de intrare in NATO si UE.

Anonim spunea...

"adunând binele cu răul, ieşim pe plus"
Oare?
Ce este plusul, Constantine?
Lumini de Craciunul Primariei? Moaste si popi? Telefoane mobile? Camere digitale? Online banking? 123 de canale digitale?
Oana Zavoranu? Irina Truica?
Da, oamenii au meritat sa moara pentru asta acum 22 de ani!
Pacat ca...
Libertate = gluma.
Media libera = canci.
Bunastare = lipsa.
Sanatate = din parti.
Educatie = mai subtire.
Securisti = prezenti.
Pupincuristi = idem.
Si atunci?! N-ar trebui sa fii mai grijuliu cu cuvintele???

Sorin Camner spunea...

Scuza-ma, te rog, ca te intreb - Oare faptul ca a lasat pe toti delatorii, turnatorii si arivistii, hotii si pungasii, sa se aiba la mana si a acoperit crimele comunismului, astfel incat astazi suntem in haznaua in care suntem datorita lui, nimeni neavand curaj sa spuna ceva despre altcineva pentru ca pac dosarul, ne-a facut un bine? Ne-a modernizat? Mineriadele, crimele de la revolutie, izolarea, lipsa de curaj, pensionarile anticipate....etc, unde ne pun?
De multe ori sunt de acord cu tine dar, in acest caz, rational vorbind, n-ai nici un pic de dreptate.

Constantin Gheorghe spunea...

Noi nu avem nicio vină pentru haznaua în care suntem? El a fost la putere zece ani, ăilalţi doisprezece. Da, ne-a modernizat: Constituţie, instituţii, legi, pluralism politic, diversitate, toleranţă, căutarea consensului, drepturi şi libertăţi, garanţii, libera circulaţie.
Crimele de la Revoluţie: a tras el? A ucis pe cineva? Te uiţi ce e în Libia, după căderea lui Gadhafi? Şi acolo e NATO! Credeai că gata, totul se termină peste noapte? Era cineva atât de idiot să creadă că pe 22 decembrie, la ora 13, după plecarea lui Ceauşescu, va fi altă ţară? Germania? Sau SUA?
Pensionările anticipate au fost soluţia pentru lipsa unui sistem de protecţie socială adaptat economiei de piaţă. Nu aveai fond de şomaj. În anii 80-90 soluţia a fost folosită intens în Europa de Vest.
Care izolare? România nu a fost izolată după 1989, şi oricum, este mai izolată acum, în NATO şi UE fiind, decât era în 90, cu toate mineriadele. Nu vrei să iei jurnalele din epocă, să vezi cine venea aici, şi unde se ducea Iliescu? Ce acţiuni organiza România?
De ce crezi că Iliescu e vinovat de mineriade? Alţii nu au nimic să-şi reproşeze? De exemplu cei care au organizat violenţele din 13 iunie. Suntem singura ţară care a avut lupte de stradă? Nu vrei să vezi ce-i în Grecia? Ce a fost în Franţa? În Italia?
Chiar nu mai putem judeca raţional?

Fluieratorul spunea...

@Karakas #2
Cred ca asta a fost cu majoritatea romanilor. Au fost naivi. Pe linga asta, relativ lenesi, doritori de cistig rapid si fara munca sau competenta, pe questia asta usor de cumparat, si foarte, foarte prost condusi.

S-a comemorat revolutia la Sibiu, numai cu uniforme militare. Ce-or fi comemorat aici, cum s-a batut politia cu armata si drept razbunare au tras cu bazooka si au incendiat case?

Sorin Camner spunea...

Noi suntem vinovati, sau cei care s-au repezit sa-l voteze, in orice caz.... Pai tot nu mi-ai raspuns la intrebarea cu dosarele cu care se santajeaza toti polititcienii si nu numai.
13 iunie? Pai de ce ar fi fost nevoie sa vina grupuri de oameni sa rezolve violentele? Cine a plimbat grupurile de oameni prin tara?
Mortii de la revolutie... De ce au murit mai multi dupa "intinarea valorilor" din 22 seara? De ce na- auzit de nimeni dupa gratii? De ce n-a aparut nici un terorist? Macar unul de samanta....
Modernizarea constitutiei? De moderna ce este avem o mizerie de tara in care fiecare face dupa cum il taie capul.... basescu fiind ultimul exemplu.
pensionarile anticipate au fost un bun inlocuitor al somajului, astfel incat astazi toti sa ne strige ca fonsul de pensii a murit si ca noi o sa primim ciu-ciu, dupa zeci de ani de munca.
Cat despre cat de idiot puteam sa fiu eu si altii ca mine, iti spun atat tie care erai atat de inteligent - incearca sa-ti reamintesti atmosfera de pe strazile Bucurestiului de pe 22 decembrie la pranz..... In acel moment nu tragea nimeni. Dar, tu, in lipsa de argumente, insulti... Pai de ce IN TOATE fostele tari comuniste s-a putut fara morti, numai la noi nu?

asybaris spunea...

Suntem clar pe plus. Azi l-am fi plans pe Ceasca si sigur am fi mers fortat la mausoleul de la scornicesti. Suntem nemultumiti, dar asta e mai curand o trasatura nationala, suntem foarte bine pentru ca suntem nemultumiti. Nu mori de foame in Romania daca esti un roman din clasa medie, ai educatie superioara si faci ceva pentru soarta ta. Daca esti unul care se uita in sus si asteapta ceva de undeva intri in categoria sociala a celor care asteapta sa vina cineva, un Ceausescu, sa-i ia dintr-o parte si sa-i puna in alta, sa vina statul sa le rezolve problemele, sa le puna paine pe masa si circ la televizor. Suntem infinit mai bine decat in 1989 doar ca amestecam lucrurile, dorinta noastra de mai bine definita intr-un mod vag nu cadreaza cu realitatea curenta. Sunt o groaza de lucruri de facut in tara asta, multe s-au facut prost si inainte de 1989 si dupa, dar nu poti sa nu constati schimbarile benefice. Va mai amintiti cum arata Bucurestiul in 1990? Va mai amintiti cum aratau romanii in 1990?

Bujold spunea...

@asybaris - asa pare, dintr-un anumit punct de vedere, la care subscriu in clipa asta, la 47 de ani si dupa 28 de munca, suntem pe plus.... Ma intreb, insa, ce-o sa zicem de pe la 55 de ani mai departe? Atunci cand angajatorii vor incepe sa spuna ca nu ne putem adapta schimbarilor tehnice, cand noi vom deveni mai conservatori, cand durerile de oase, pe care le simt acum, vor deveni cronice, cand.... Iar in acel moment, FSN-ul isi va fi terminat modernizarea Romaniei, sanatatea nu va mai fi un bun public, pensionarea nu va mai fi o solutie pentru ca nu va mai exista pensie, iar de pensionat nu te vei putea pensiona, oricum, pana la 70....vom sta pe spinarea copiiilor? Dar ei vor avea cu ce din moment ce angajarea pe perioada nedeterminata va fi un vis si atata timp cat ai proiect esti angajat, cat nu.....
De ce spun FSN? Pai ce este PDL? Nu este o parte a FSN? Dar PSD? Nu tot parte a aceluiasi FSN?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...