miercuri, 21 decembrie 2011

Economie, te halesc!



Ieri, Pulimea Sa, vizibil excitat de succesurili economiei boc(cii), ne dădea în cap cu exporturi de 45 de miliarde de euro, parcă. Semn că România s-a reindustrializat, iar industria duduie, nu ca pe vremea lui Ceaşcă, când exporturile erau de doar 10 miliarde de dolari! "As face o remarca legata de bocitoarele vechii economii, care care plang si se intreaba acum unde e economia Romaniei de altadata. Vreau sa va spun, de fata cu exportatorii, ca economia romaneasca de altadata exporta de 10 miliarde de dolari pe an, iar anul acesta exporta circa 45 de miliarde de euro, deci inseamna aproape 60 de miliarde de dolari"

Întreb şi eu, ca prostu': din alea 45 de miliarde de euro exportate, importurile de completare cât reprezintă? Sau, mai pe româneşte, ce valoare adăugăm noi, în afară de munca unor amărâţi, plătiţi de tot căcatul? Şi după aia mai discutăm!

Reamintesc, politicos, Pulimii Sale, că, excepţie făcând câteva multinaţionale, România  a ajuns un paradis al lohnului industrial. Nu mai producem chiloţi de damă, ca în anii '90, ci cablaje auto. Ei, şi? Care-i contribuţia noastră? Iar deficitul de cont curent creşte odată cu exporturile, semn că lucrurile nu stau deloc roz.

Economia României nu este una orientată spre export, precum cea a Chinei, spre exemplu. Nu, România doar vinde mână de lucru ieftină. Iar investiţiile străine directe au scăzut dramatic în timpul guvernării boc(cii), ele ajungând să acopere doar 30% din deficitul de cont curent. De ce? Păi, o cauză ar fi tocmai salariile mici!  Dar de ce v-aţi aştepta să înţeleagă asta iubiţii noştri conducători?

Un comentariu:

Fluieratorul spunea...

Dvs. chiar credeti ca onor conducatorii se pricep la economie, sau gindesc economic? Eu zic ca ei citesc niste texte scrise de consilieri, si ma surprinde ca acestia (consilierii, zic) sint atit de primitivi si putini la gindire.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...