luni, 12 decembrie 2011

Sala Palatului



Zelul anvelopator al primarilor de sector este, în principiu, de salutat. Mi-au pus ei nervii pe bigudiuri, dar a meritat! Fără glumă! Sunt singurii bani publici cheltuiţi cu cap, şi cu eficienţă. Dar...Ei bine, există un dar: sunt zone în care anveloparea schimbă aspectul zonei, de o manieră radicală, adesea. Şi duce la uniformizarea neplăcută a unor construcţii ale căror arhitecţi oricum nu debordau de imaginaţie.  

Nu ştiu dacă zona Sălii Palatului este una clasată drept monument istoric sau nu. Dacă nu, este o mare greşeală. Pentru că s-a intervenit brutal cu anveloparea, de la schimbarea schemei de culori până la schimbarea faţadelor. Nu mai spun că la nivelul galeriei comerciale nu s-a intervenit deloc: aceeaşi mizerie, aceleaşi coloane acoperite cu afişe, lipite peste alte afişe.

Aveţi, pe celălalt blog, mai multe fotografii, de acum, şi din epocă, ale zonei Sălii Palatului. Înţeleg că şi asupra Sălii, ca atare, se va interveni. am văzut undeva un proiect care prevedea lifturi exterioare, din sticlă, în cele patru colţuri ale Sălii.

Eu înţeleg că primarii vor să se vadă "roadele" muncii lor. Dar poate se pun de acord şi cu arhitecţii, şi cu istoricii. Altminteri uniformizarea capitalistă va fi şi mai nasoală decât uniformizarea comunistă. Părerea mea! 

21 de comentarii:

Anonim spunea...

"Mi-au pus ei nervii pe bigudiuri, dar a meritat! Fără glumă! Sunt singurii bani publici cheltuiţi cu
cap, şi cu eficienţă".

Probabil ti-au izolat tie blocul "gratis" si de aia esti multumit. Tipic pentru un socialist, cand avantajele te vizeaza, totul e bine si frumos. "Egalitatea" unde e, ca nu toti se bucura de izolare gratuita? Unii platesc o parte, altii nu primesc deloc, pentru ca ei sunt "bogatani nenorociti" care "indraznesc" sa stea la casa, fara indoiala "pe spinarea boborului".

Dar nu asta e ideea. Ideea e te faci de ras: cum adica investitie publica eficienta, cand se face pe o proprietate privata?

Pai ce, beneficiez eu de ceva de acolo? Beneficiaza ala care sta in bloc. Adica doar tu.

Bani publici bagati direct in cotetele imobiliare, asta e izolatiunea!!

Constantin Gheorghe spunea...

Ce-mi plac mie proştii! Anveloparea aia e plătită de mine, idiotule! Prin taxe şi impozite! Nimic nu e gratis! Nici în socialism, nici în capitalism! Hai, pa!

db spunea...

O fi platita si de tine, dar sigur e platita si de altii, care nu primesc inapoi din ce-au platit si ei. Ex. sectorul 1 Bucuresti, primaria plateste integral anveloparea blocurilor, dar acest proiect este disponibil doar celor care au apartamente, nu celor care detin case, iata deci dubla masura. Banii - veniturile primariei, sunt obtinuti din impozitele persoanelor fizice si juridice din sector, deci platesc si altii pentru tine.
Acum , cateva lucruri despre acest program "national" "": ca sistem e prost, ca au fost facute prin firme "agreate", la niste preturi exorbitante nejustificate de materialele folosite. Programul a omorat o gramada de firme de productie si montaj de termopan si polistiren.

Anonim spunea...

Anveloparea aia e platita de tine din parti.

Tu esti in bugetar pensionar, platiti de stat.

Anveloparea aia e platita de mine, platitor de taxe si impozite in maretul sector de verde.

De aia e cea mai perversa risipire a banului public posibila: banii mei se duc direct in imobiliarele tale, persoana privata, fara ca eu sa primesc ceva in schimb.

Arogantu' spunea...

Eu inteleg ca problema supusa dezbaterii era impactul 'anveloparii' asupra aspectului urbanistic.
OK, nu sint opinii - discutam ce ne doare mai tare.
1. Proiectul 'anveloparii' a fost promovat masiv de Putere, inclusiv prin fonduri de la MDRT.
2. Da, cheltuielile sint supradimensionate, iar contractele sint date cu dedicatie.
3. Nu peste tot costul proiectului a fost acoperit din bani publici.
4. Chiar daca acoperirea costurilor se face din bani publici - impactul este resimtit si de cei care nu au beneficiat de 'anvelopare' din diverse motive (locuiesc in case - si asta este, clar, discriminare), nu au putut sa-si achite partea de contributie etc. Etansarea asigurata prin 'anvelopare' reduce costurile beneficiarilor, dar si pe ale RADET - ceea ce, intr-o lume normala, ar trebui sa se reflecteze in costurile gigacaloriei furnizate tuturor.
5. Nu sint sigur ca respectivele cheltuieli cu anveloparea pot fi numite 'investitii', asa cum face Puterea.
Putem vorbi de investitii atunci cind reamenajam o locuinta pe care o inchiriem sau o vindem.
Aici putem vorbi doar de cheltuieli cu amenajarea locuintei Punct.

Arogantu' spunea...

@Anonim: Da, chiar daca este bugetar sau pensionar - si ei platesc taxe si impozite.
Sau n-ai auzit de TVA ?
De impozitul pe proprietate ?
Ma mir - altminteri de dai mai informat decit esti ... :D

Arogantu' spunea...

Sorry !
'ar trebui sa se regaseasca in costuri mai reduse ale furnizarii agentului termic' IN LOC DE 'ar trebui sa se reflecteze in costurile gigacaloriei furnizate tuturor'.
Forma 'reflecteze' era gresita gramatical, iar ansamblul propozitiei ar fi putut sugera ca pretul gigacaloriei ar fi putut fi influentat.
In realitate - numai cheltuielile cu furnizarea se reduc (cheltuieli cu energia, cheltuieli cu materialele auxiliare, cu reparatiile curente etc).

Acelasi Anonim spunea...

Mai @Arogantu', tu esti la fel de dus ca si Gheorghe.

1. Pensionarii si bugetarii or fi platind ei impozite, dar tot "castigul" lor vine de la stat.
Daca unu-ti spune ca ceva costa 5 lei minus 3 lei si altu'-ti spune ca ceva costa 2 lei, tu cumperi de la ultimul, ca e mai ieftin, nu?
Pe idile tale crețe, hai că scoatem tara si lumea din necaz: sa se mareasca cu 1000% pensiile si salariile bugetarilor, iar apoi sa se impoziteze cu 50% din ce s-a marit, ca asa vin mai multi bani la buget, istetuțule!

2. Aia de stau la case, istețilă, doar în mod cu totul excepțional sunt branșați la sistemul centralizat de termoficare. Numeri pe degete casele care sunt așa. Așa că, nu-ș cum să-ț spun, dar nu mă ajută cu nimic că altul plătește mai puțin la încălzire, după ce și-a izolat blocul tot cu banii mei. Pe mine nu mă costa mai puțin gazul dacă altul plătește mai puțin.

Anonim spunea...

Domnii de stanga sunt asa cum sunt. Nu trebuie sa ne asteptam la mai mult, fac ce stiu si pot. Sunt ignoranti, unii mai proletari altii mai cu staif. Citesc tampeniile domnului Gheorghe cu acelasi sentiment de vina cu care ma uit la un film porno. Ma fascineaza grafica si modul de argumentare, cu alte cuvinte ma fascineaza lipsa de transcendenta si logica boanta. Mai mult, in ultima vreme dl. Gheorghe practica un limbaj violent pe care-l urmaresc cu acelasi tip de curiozitate cu care faceam incursiuni scatologice in laboratorul de infectioase. Entuziasmant, nec plus ultra!

Arogantu' spunea...

@Anonimului Gaga: Mai bine te-ai uita ce cretinisme sustii, inainte de a judeca pe altii.
1. 'Cistigul' bugetarilor, chiar daca 'vine de la stat', nu este POMANA statului, ci contravaloarea muncii lor. Pensionarii, 'istetule', nici macar nu primesc ceva de la stat, ci din contributiile celor care muncesc si-si platesc impozitele aferente veniturilor din munca. Faptul ca statul imbecdilului de ba'SECU a desfiintat sute de mii de locuri de munca si a taiat salariile a avut drept consecinta reducerea incasarilor la fondul de pensii si de aceea statul trebuie sa dea bani de la buget. Pentru ca este condus de incompetenti !
2. Am precizat ca nu toti cei care stau 'la case' beneficiaza de incalzire centralizata, dar vad ca analfabetii au sistemul lor de a citi.
Chiar si asa - tot beneficiaza de pe urma reducerii cheltuielilor cu distribuirea agentului termic: cheltuielile mai reduse ale RADET inseamna cheltuieli mai reduse ale Primariei si, implicit, resurse mai mari la dispozitia Primariei pentru alocare in folosul localitatii.
De ce dracu' imi bat capul sa-ti explic, din moment ce habar n-ai de mecanismele economice ?
Ca orice oranjgutan respectabil !

Acelasi Anonim spunea...

1. @Arogantu', mai sus spuneai ca si bugetarii&pensionarii platesc impozite, "ca si ei e oameni", acum imi zici ca ceea ce primesc de la stat e contravaloarea muncii lor. Corect, suma neta pe care o primesc e contravaloarea. Restul, adica impozitele, sunt bani mutati din buzunarul stang in cel drept. Contributia neta a unui bugetar sau pensionar la impozite este fix zero.

Prin urmare, tov. Gh. & matale v-ati izolat apartamentul pe banii mei. Asta a fost pomana voastra, ziceti bogdaproste.

2. Scuteste-ma de baliverne privind beneficiile. In conditiile in care in sectorul 1, unde e Sala Palatului, izolarea revine cam la 15000 euro/apartament, sa imi spui in cate zeci de vieti beneficiez eu de "servicii mai bune si mai multe" echivalent cu banii acestia.

2 siunsfert. Si cel care are apartamentul izolat beneficiaza in acelasi grad ca si mine de "servicii publice mai multe si mai bune", deci pomana lui ramane numai a lui. Argumentul deci e nul.

Cred ca numai prin Polonia am mai auzit de investitii publice direct pe proprietatea privata in acelasi hal cum s-au facut la noi, dar macar acolo erau din fonduri UE, adica mai mult din banii fraierului Fritz, macar nu i-au spoliat pe ai lor cu imobiliarele. La noi s-au facut din banii fraierului de mine.

Eu cand primesc cei 15000 care mi se cuvin? Tov Gh. & matale, sa va dau ibanul, ca sa sariti cu contributia voastra "justa"?

Anonim spunea...

Nu-i corect, chestia asta cu izolarea incalca toate principiile pe care ni le-au predat la socialism stiintific.

Dupa puteri de la fiecare au luat: cand vine vorba de impozite, mi-au luat cu 7 maini, nu i-a interesat daca am sau nu de unde, ce e al lor e pus deoparte. Dupa nevoi pentru fiecare n-au dat: casa mea e mai veche decat blocurile acelea de la Sala Palatului, totusi eu n-am primit nimic.

Ma rog, poate ca nu merg suficient de departe, daca ma opresc la Lenin.

Carevasazica, voi mereu aveti liberté sa fraternité cu buzunaru' meu, dar eu cand e vorba de egalité cu voi la beneficii, ioc.

Nu stiu de ce ma mir, e tipic pentru vajnicii sustinatori ai socialismului: ei sunt socialisti numai cand e de primit, cand e de dat sunt mai ai draku' decat aia din comuna primitiva.

Anonim spunea...

@Arogantu'
Un mic exercitiu de reducere la absurd, anume un recurs la logica formala (ce ar trebui sa fie unanim respectata ca baza a dialogului): sa zicem ca maine ar inceta sa munceasca toata suflarea privata. Greva a la Ayn Rand. Este evident ca poimaine salariul bugetarilor precum si pensiile pensionarilor vor lipsi. De unde concluzia imediata ca salariile bugetarilor precum si pensiile nu sunt drepturi etc ci sunt platite de privati. QED
Sper ca merit macar o injuratura de la dl. Gheorghe.

Arogantu' spunea...

@Anonim: Pentru ultimul mesaj - nu meriti nici macar o flegma, ar fi prea mult pentru valoarea 'demonstratiei'.
Pentru mesajul anterior:
1. Ai vazut in viata ta un contract de munca al vreunui bugetar ? Acolo nu este trecuta suma neta, ci SALARIUL BRUT. Din care se tot scad multele contributii ... Nici pensionarul nu are trecuta pensia neta - a venit guvernul de imbecili si a zis ca trebuie sa plateasca un 5,5% pentru sanatate.
Intrebare: daca eu am contribuit de 20 de ani la fondul de sanatate si nu am avut O ORA de CM si nici retete compensate - pentru ce am platit ? Daca ies la pensie - pentru ce sa mai platesc alti 5,5% ? Daca tot plateste pensionarul - de ce nu plateste macar la nivelul salariatului (ca toate bolile sint pe capul lui) ?
Astea au fost doar asa, sa-ti mai dezmortesti neuronul.
2. De principiul solidaritatii ai auzit ? Numai un pampalau ar putea pretinde sa primeasca tot atit cit a varsat din rodul muncii sale. Daca asta ti se pare revoltator - nu ma injura pe mine ! Fa-ti alte legi !
2&1/4. Beneficiaza si de confortul si tihna casei proprii ?
De curticica proprie, in care iti lasi gipanul - fara sa te intrebi unde sa-l inghesui pe trotuar ?
Astea erau intrebari retorice puse mai mult in batjocura. Repet - de principiul solidaritatii ai auzit ? Stii cum se aplica el intr-o societate democratica, intr-un STAT SOCIAL ?
Nu-ti convine ?
Schimba 'constitutia' !

Acelasi anonim spunea...

1. Vrajala ieftina din partea statuui. E trecuta asa pentru ca fatarnicii ca tine sa aiba acest argument pe care-l scuipi. In realitate, suma neta este cea care se plateste, restul sunt doar semne puse pe fluturasul de salariu. Tu sigur n-ai vazut procesul care se intampla dupa ce in mediul privat se plateste salariul: semnele negre de pe fluturas sunt sume reale pe care omul nu le primeste, ci le plateste pentru d'alde ca tine.

"daca eu am contribuit de 20 de ani la fondul de sanatate si nu am avut O ORA de CM si nici retete compensate - pentru ce am platit?" R: Pentru alti asistati care nu au platit, dar au beneficiat in locul tau.

"Daca ies la pensie - pentru ce sa mai platesc alti 5,5%?" R: degeaba. Bani mutati din stanga in dreapta. Pensia ta reala este suma neta, fara cei 5,5%. Statul te fraiereste spunandu-ti ca ai o pensie mai mare, dupa care iti opreste o "contributie".

"Daca tot plateste pensionarul - de ce nu plateste macar la nivelul salariatului (ca toate bolile sint pe capul lui)?". R: Pentru ca in cazul salariatului, ca sa nu urle ca este impozitat cu mai mult de jumatate din castigul sau, s-a inventat vrajala cu "contributia angajatorului". Parca nu tot din ce produce salariatul vine. La pensionari se fac ca pastreaza acelasi mod de calul.

2. Daca unuii nu primesc cat platesc, rezulta evident ca altii primesc mai mult decat platesc. Eu sunt cat se poate de PENTRU principiul solidaritatii. Dar am un mic amendament: cum fac sa ajung printre cei care beneficiaza net? M-am satarat sa fiu printre platitori, vreau si eu sa fiu solidar cu buzunarele voastre, pana acum ati fost destul voi cu ale mele.

2 siunsfert: aha, deci porcii de exploatatori capitalisti, care indraznesc sa locuiasca la curte trebuie ucisi fara mila. Ai dracu care au muncit de si-au cumparat case din banii lor, sigur le-au luat pe spinarea clasei muncitoare (ca numai asa stie un nomenklaturist ca se face, furand, altceva nu poate concepe). Ia sa le luam tot si sa dam clasei muncitoare! Pai si merita, mai nene, daca au fost atat de tampiti incat au dat bani pe o bucatica de teren si isi parcheaza masina in curte!! Pai da, un proletar adevarat nu e prost sa parcheze pe banii lui, ci paraziteaza si spatiul public pe deasupra!!! Si bani de la stat pentru izolare si parcare pe terenul public, sa moara fraierii care au curte!!!

Arogantu' spunea...

Intimplator - lucrez in mediul privat si contractul meu este pe suma neta.
Asa ca varsa-ti elucubratiile in alta parte - nu ma mai intereseaza nici macar sa-ti parcurg mesajul pina la capat.
Pune mina pe carte - dispretul fata de analfabeti este dureros, dar ei nu-l simt.

Acelasi anonim spunea...

Intimplator - lucrez in mediul privat
Stai linistit, se rezolva usor. Ii aratam porcului de patron cum la 14:45, in loc sa lucrezi, freci duda pe bloguri socialiste, infierand amarnic pe bogatanii nesimtiti. Presimt ca urmeaza un bonus de sarbatori.

Constantin Gheorghe spunea...

Anonimule, ştiu şi eu? Poate "porcul" de patron e chiar el. Şi îşi dă singur bonusul, chit că stă pe Internet, sau nu. Ce nu înţelegi este că un sistem de valori nu ţine cont de mediul unde lucrează cineva. Mintea unui "privat" nu este diferită de aceea a unui "bugetar". Omul nu este uni-dimensional, şi oricum nu este determinat de forma de proprietate. Sunt şi alte lucruri care merită atenţie în lumea asta, nu doar banii.

Acelasi anonim spunea...

Sunt şi alte lucruri care merită atenţie în lumea asta, nu doar banii

Sung de acord cu tine, CG, dar constat cu amar ca aici se strang cei pentru care nu conteaza pentru ca ei sunt la capatul primitor, nu la cel platitor.

Caut si eu sa gasesc metoda prin care sa nu mai conteze nici pentru mine, adica sa devin si eu primitor net, din platitor net.

De aceea comentez aici, unde se pare ca s-a strans crema celor experti in a primi.

Totusi gresesti, mintea multor bugetari de la noi - pe care am avut eu ocazia sa-i cunosc - este diferita de a privatilor: ei stiu doar un cantec: "SA NE DEA!". Exprimare impersonala. Nu conteaza de unde, nu conteaza de la cine. Lor TREBUIE sa li se dea. Asa si Arogantu', ne explica cum scrie in constitutie ca SA SE DEA, atunci restul nu mai conteaza.

Ori eu inca nu am invatat sa interpretez acest mod de gandire altfel decat "DA-MI DE LA TINE, CA VAD CA AI!". Ei bine, vreau si eu sa ajung intre cei carora TREBUIE sa li se dea.

Cum sa fac?

Arogantu' spunea...

Pupa papucul fecioarei din Plescoi !
In caz ca nu ai facut-o deja ...
Oricum - eu te-am catalogat definitiv: SANTAJIST.

@CG Se pare ca exista unii oameni incapabili se descifreze ironia dintr-un mesaj ...
Cind te-ai autointitulat 'liberal de stinga' presupun ca asta ai avut in minte, altminteri - in Romania - este o contradictie in termeni. Stiu, in EU semnificatia liberalismului este alta, dar in Romania eu am in vedere si radacinile istorice.
In 1990 chiar m-am inscris in PNL, pe urma m-am lasat pagubas pentru ca trebuia sa-mi cistig traiul.
Iar eu nu am stofa de parvenit, ca sa ma catar pe scara si, simultan, sa fac avere. Ori una - ori alta.

Andrei spunea...

doua probleme:

1 - de multa vreme ma mir cum pe blogul liberalului nostru de stanga apar comentarii de genul: "mi se fura avutul!", "raman fara avere!", "se imbuiba altii din bogatia mea!". Stau si ma gandesc: ce chestie domle, cum o fi adunat acest blog toti directorii de corporatie, magnatii si seicii. Ce fenomen!
Dar din retorica lor imi este teama ca blogul este mai degraba parazitat de o ceata de frustrati care traiesc de pe o zi pe alta, o existenta mizera si trista, fara la lucreze ceva in mod sistematic, fara la plateasca vre-un leu ca taxa.

2 - "daca n-am fi noi..., fara sistemul privat..., alea, alea". Astea sint supozitii. Eu spun un lucru foarte sigur: daca toti medicii din mult hulitul (uneori pe buna dreptate) sistem public de sanatate ar intra in greva, sa zic vre-o 6 luni... Ar scadea populatia romaniei cu cca 15-25%. Nu este nici o exagerare. Si statistic vorbind in caest procent sint inclusi si parinti, rude, prieteni de-ai celor care polueaza acest blog.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...