vineri, 23 decembrie 2011

Reforma sănătăţii pe înţelesul proştilor


Nişte unii, crezând ca proştii că România a intrat deja în raiul capitalist, au investit ceva bani(nu prea mulţi, dar destui) într-un domeniu de "viitor": sănătatea. Ceva clinici private(populate cu medici şi cadre medii de la stat!), un spital-două, ceva ambulanţe(vezi BGS), vreo trei-patru elicoptere medicalizate, poate şi un avion-două(cu traseul Bucureşti-Viena în memoria calculatorului pilotului automat!).  Doar că piaţa cărora se adresează aceste servicii a fost din start foarte îngustă. Iar criza a îngustat-o şi mai mult.

Cei care ar putea susţine un sistem privat, precum cel olandez, pe care vrea să ni-l bage pe gât băsescu, nu depăşesc, ca număr, un milion. Sunt în general tineri, deci nu trec prea des pe la clinică. Se şomează în draci. Iar cazurile cu adevărat complicate tot la stat se rezolvă.

Băieţii au nişte bani de returnat, pentru investiţiile făcute. Au făcut tot felul de acrobaţii, pentru a avea acces la banii din sistemul public. Au oferit servicii scumpe şi proaste. Pot depune mărturie, şi nu sunt singurul. Ce le mai rămânea? Să pună mâna pe banii din sistemul public, prin lege. Şi atunci au investit în coruperea unor politicieni. În frunte cu băsescu. Şi le-a ieşit. Au pus deja mâna pe banii noştri. O să urmeze asumarea răspunderii în Parlament, peste vreo două-trei luni. O simplă formalitate. După care banii vor curge valuri. Băieţii deştepţi din sănătate au de ce puse şampania la rece!

Restul sunt poveşti pentru proşti.

5 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Problema mea ramine: daca asiguratorii vor fi privati, nu vad de ce sa mai platesc contributie la stat. Inteleg ca procentul luat din leafa nu dispare. Ca si in cazul pensiei, nu pot sa nu dau acesti bani la statul roman, chiar daca toata lumea stie ca generatia mea nu va vedea pensie de la stat nici un firfiric.

Cotizez in ambele sisteme de 22 de ani si 4 luni, my friends, ca si multi altii, si beneficii vedem si vom vedea exact canci!

Publice sau private, aceste servicii trebuie sa existe si sa fie trasabile si pe intelesul tuturor. Ca in toate tarile civilizate ale lumii. Ori la noi tot ce ni se promite este imprevizibilul. V-am spus ca plec din tara cu prima ocazie... Decit sa ma surprinda ei pe mine mereu si mereu, mai bine ii surprind eu pe ei, o data si bine. Wtf!

Anonim spunea...

In sustinerea argumentatiei potrivit careia asigurarile private de sanatate sunt asteptate ca painea calda de niste baieti pusi pe facut bani si atat sta si faptul ca societati de asigurare din Romania, parti ale unor companii transnationale, aflate intr-un declin semnificativ de subscriere a riscurilor obisnuite, fac lobby puternic, inclusiv prin fratii masoni, pentru iesirea legii. Cazul CEO-ului Allianz Tiriac, indianul Rangam Bir, este in acest sens ilustrativ. Actionarii din Germania si nu numai asteapta dividende. Si atat.

Ando spunea...

O sa ne ia dracu'!Ne belesc de bani pe toate caile.
Si acum, de exemplu, ( cu cateva mici exceptii)analizele se platesc
integral.
Nu mai vorbim de "compensate".

Sorin Camner spunea...

Constantin, subscriu integral celor scriese de tine.

Andrei spunea...

conform DEX reforma inseamna "Transformare politică, economică, socială, culturală, cu caracter limitat sau de structură, a unei stări de lucruri, pentru a obține o ameliorare sau un progres".

Vreau sa spun foarte apasat ca in sistemul de sanatate nu se pregateste nici un fel de reforma. Este vorba despre un ansamblu de consideratiuni financiar-contabile care au ca scop 2 lucruri: sa atraga mai multi bani de la populatie si sa limiteze accesul accesul la servicii medicale pentru segmentele populatiei care au cea mai mare nevoie de asa ceva.

Nu am aflat despre vre-un mecansim concret prin care actuala schimbare isi propune sa imbunatareasca calitatea gestului medical.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...