joi, 15 decembrie 2011

BOR şi sinucigaşii



Precum bine ştiţi, nu le am pe cele cu Doamne-Doamne. O fi motivul pentru care nu înţeleg, în ruptul capului, de ce sinucigaşii trebuie stigmatizaţi, refuzându-li-se slujba de înmormântare şi fiind îngropaţi undeva, la marginea cimitirului. Dacă sinucigaşul tot e să ajungă în faţa unui Judecător Suprem, de ce nu lasă Biserica în sarcina Lui daravelile astea? Nu cred că Doamne-Doamne le-a transmis instrucţiunile astea absurde slujbaşilor Lui pământeni. Mai degrabă se bagă ei în seamă. 

Ce-mi veni cu asta? Cazul Olinescu(azi Patriarhia i-a refuzat familiei cererea de a avea parte de o ceremonie funebră normală) mi-a adus aminte de ceva din adolescenţa mea. Eram în clasa a opta, venisem de puţin timp la Slatina, şi am fost şocat, precum toţi colegii mei de clasă, de sinuciderea unui coleg. O poveste de dragoste adolescentină, terminată într-un ştreang. Eram foarte revoltat: colegului nostru i-a fost refuzată slujba de înmormântare. Nu înţelegeam de ce trebuia umilit în moarte. Nu înţeleg nici acum sminteala asta a Bisericii. Dar ce ştiu eu?  

4 comentarii:

Karakas spunea...

Trebuie sa fi tare vulnerabil sa te sinucizi. Daca Biserica i-ar ajuta pe oamenii astia astia la vreme, poate ca nu ar fi atitea sinucideri.

Refuzul slujbei mi se pare un act de Ev Mediu. Si atunci, si acum, Biserica judeca in mod gresit. Daca exista un Dumnezeu, el nu este unul razbunator si suparacios. De la el ar trebui sa vina lumina si pentru popi si lumea lor dogmatica.

Karakas spunea...

Uite pe ce cheltuieste statul american bani: pe F-35. De ce ar investi in sanatate, educatie sau bunastarea celor 99%?

"The price of each plane is roughly at $113 million in fiscal year 2011 dollars and the program's overall cost has jumped to about $385 billion."

Si proiectul e un esec de proportii...

http://ca.news.yahoo.com/us-faces-more-headaches-f-35-fighter-230143279.html

BLG Orlando spunea...

Poate ai sa intelgi mai bine aici ... http://www.parohiamacin4.org/sinuciderea.htm ... :)

Fluieratorul spunea...

Deh, trebuie sa aflam intii daca s-a sinucis din greseala sau pentru ca asa a vrut... Asta face diferenta pentru reprezentatul lui Dumnezeu pe pamint. Pentru mine nu face diferenta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...