Azi dimineaţă nişte unii de la un ONG ecologist denunţau cu mânie proletară un fermier din Botoşani care, ziceau ei, agitând nişte beţişoare ce, se presupune, erau testere pentru depistat modificarea, a cultivat soia modificată genetic. Nu-i văd pe iepuraşi făcând tărăboi că pe piaţa românească se vinde, ca PESTE TOT în UE ciocolată cu lecitină şi grăsimi obţinute din soia modificată genetic. Scrie pe pachet. E drept, cu litere foarte, foarte, foarte mici. Atunci când scrie.
Mie nu-mi plac extremiştii, iluminaţii, fanaticii. Soia genetic modificată se cultivă peste tot în lume. Cei care o cultivă au o serie de avantaje, din reducerea costurilor şi creşterea productivităţii. De ce le-am interzice fermierilor români aceste avantaje? Doar pentru că fac scandal nişte nebuni? A dovedit cineva, dincolo de orice dubiu, că soia modificată genetic este periculoasă? Atunci de ce importăm sau producem alimente care au în componenţă soia modificată genetic? De ce nu le interzice UE?
Principiul precauţiei este unul valid şi el trebuie aplicat consecvent şi uniform în toate cazurile, inclusiv în cazul organismelor modificate genetic. Dar nu de fanatici, adesea co-interesaţi de banii unora sau altora, care îşi promovează interesele în acest fel. De ce nu avem un Observator al acestor organisme, care să urmărească pe termen mediu şi lung comportamentul lor, efectul lor asupra mediului înconjurător sau asupra omului? Un Observator încadrat cu specialişti independenţi, care să facă recomandări şi să ajute la formularea unor politici publice în domeniu. Aşa, nişte caţavenci au forţat în 2006 Ministerul Agriculturii să interzică în România cultivarea lor, în timp ce vacile, porcii, găinile şi alte orătănii halesc la greu porumb şi soia modificate, aduse din import. Şi care ajung, bine-mersi, şi în burţile noastre. Asta nu se pune?
6 comentarii:
Campania împotriva modificărilor genetice la plantele de cultură a fost începută după 1990 de nişte "băieţi deştepţi" care au realizat, aşa, peste noapte, că alţi băieţi deştepţi care făceau cercetare în domeniu cam de prin 1970 au dintr-o dată un avantaj al costurilor reduse, şi îi concurează pe ei. Îi concurează până la punctul la care le aruncă în aer Politica Agricolă Comunitară.
În mod curios, campania a fost începută tocmai de unii mai de la stânga de felul lor... aşa că era de aşteptat ca simpaticul şi grăsunul nostru jurnalist de stânga să spună contrariul a ce vedem noi aici...
:D
Anonim, de ce crezi tu că stânga e sursa tuturor relelor, iar adepţii ei nişte tâmpiţi? Doar pentru că eşti român, şi asta îţi ocupă toată mintea?
Ehh... are o mică legătură cu concepţiile tuturor formelor de organizare de stânga, de la sovieticii lui Lenin din 1917, trecând prin diversele grupări din anii 1960-1980 şi până la "eco-nazi" moderni, cum li se mai spune.
Au prostul obicei să se arate excesiv de aspri cu oamenii cinstiţi, indiferent de domeniul în care au de-a face cu ei (afacerile, proprietatea, cercetarea, sistemul poliţienesc şi judiciar) şi excesiv de toleranţi şi plini de simpatie faţă de toate leprele şi toţi aurolacii.
(Cine nu crede, să încerce să bată un aurolac şi să fie judecat după ce a ajuns cazul în Libertatea şi Cancan :D )
Gândire-beton! Hai că eşti deştept!
Hehe.. poate Adrian Iovan era şi mai deştept, dar Libertatea, Cancan şi cititorii lor, câteva milioane la număr, nu ştiau asta :D
Nici "eco-nazis" nu dau impresia că ar şti prea multe dincolo de "lighioanele corporatiste ne otrăvesc, dar agricultura noastră tradiţională e curată"...
@Anonim: tu ai încercat să baţi un aurolac? Eu am impresia că locul celor care lovesc oameni pe stradă aşa aiurea, chiar şi aurolaci, e la puşcărie sau la ospiciu.
Organismele modificate genetic (GMO) nu sunt toxice în nici un fel, acest lucru e recunoscut inclusiv de toţi ecologiştii serioşi. Alta e problema lor, şi anume că aceste GMO ar putea scăpa de sub control şi să deregleze ceva ecosisteme. Riscul acesta există dar e acceptabil dacă GMO pot rezolva problema foametei de ex.
Principiul precauţiei este valid dar periculos şi trebuie aplicat cu foarte multă ... precauţie. A lua măsuri împotriva unor ameninţări presupuse şi nedemonstrate: acesta e modul de gândire care a condus la invazia Irakului, la Guantanamo Bay etc.
Trimiteți un comentariu