joi, 21 octombrie 2010

Un mic amănunt



Dacă nu-mi joacă feste memoria, proiectul de buget pe 2011 ar fi trebuit să fie în Parlament. Este evident că guvernul întâmpină mari dificultăţi în a-l întocmi, şi toate din prostia lui. În primul rând nu sunt promulgate nici până acum Legile privitoare la pensii, la educaţie, la salarizarea bugetarilor(asta există, trebuia definitivată prin iunie, a venit nebunia cu retezarea salariilor cu 25%, iar acum trebuie s-o ia de la capăt cu negocierile, cu atât mai mult cu cât de la 1 ianuarie trebuie să se revină la vechile salarii, doar că guvernul vrea să fenteze decizia CCR prin această nouă lege). prevederile lor trebuie să se reflecte în construcţia bugetară. E de departe cel mai grav impediment în elaborarea bugetului.

Deficitul hai să zicem că-l ştiu, că le dă mutarea în plic FMI. Ştiu şi totalul salariilor bugetarilor, doar că aici sunt probleme: în următoarele două luni ar mai trebui licenţiaţi 75.000 de bugetari, dar nimeni n-are curaj să facă acest lucru, acum, în prag de iarnă.  

E şi problema cursului de schimb. BNR pare să accepte o devalorizare a leului, probabil undeva spre 4,4-4,5 lei pentru un euro. Întrebarea este ce curs mediu vor folosi la construcţia bugetului. Apoi e problema inflaţiei, care inflaţie, cu sau fără mărirea TVA, are acelaşi curs ascendent din ultimii doi ani. Probabil că mai sunt şi alte probleme.

E de sperat ca în construcţia acestui buget să nu mai fie supraestimate veniturile, şmecherie făcută de boc şi ai lui doi ani la rând, doar pentru a justifica volumul cheltuielilor, care cheltuieli se fac conform "planului", deşi veniturile nu se realizează nici cu slujbe la Patriarhie.

Vom avea Buget cel mai probabil prin februarie-martie, conform obiceiului pământului. Dă-o în pizda mă-sii de Constituţie! De ce ar respecta-o un profesor de drept constituţional? Întrebarea este cum vor vota pedeliştii? Tot cu ochii după deştu' lu' Toader? Cine ştie ce surprize vom găsi în Bugetul pe 2011. Oricum ne vom râde. Că în afară de belit făsuiul ce ne mai rămâne?

Un comentariu:

Karakas spunea...

Dupa cum se poate observa, fortele de dreapta de la putere in diverse tari au in plan exterminarea saracilor, si saracirea clasei mijlocii, prin impunerea de masuri de austeritate extreme. Oratorii pietelor libere, de la Thatcher la Reagan, ne asigura ca toate problemele sociale se rezolva de la sine, lasind pietele libere de interventia statului. Eu cred ca este impinsa subtil o agenda care cuprinde un nou tip de “selectie naturala”, care sa elimine pe toti cei etichetati de dreapta ca fiind “neputinciosi”, “necompetitivi”, “lenesi”, “dependenti de stat”, “handicapati” etc. Oricum nu sunt joburi pentru toata lumea. Asistam la un nou tip de genocid global: eliminarea celor saraci, fara sansa. Daca pietele libere nu iti ofera oportunitatea esti liber sa mergi in alta lume, eventual pe lumea cealalta.

Acum citeva zile citeam ca o femeie din Iasi s-a sinucis pentru ca urma sa fie evacuata din apartamentul unde nu isi mai putea plati facturile si intretinerea…

Viata unui om este egala cu suma de pe factura?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...