marți, 16 februarie 2010

Şcoala tinerilor libertarieni

Des jeunes gens recrutés par le groupe rebelle islamiste Hizbul al Islam reçoivent une formation militaire à Mogadiscio, plus grande ville et capitale de la Somalie. Depuis plusieurs mois, ces radicaux livrent une guerre religieuse contre les autorités en place.
PS: chestia asta are o explicaţie. Dan Şelaru scrie asta, sâmbătă. pe blogul lui. Şi un cititor comentează: "Exista istorici eminenti care sustin ca statele sunt falimentare in razboiul modern - bazat pe gherila. Armatele regulate nu fac fata decat altor armate regulate. Nu pot face fata indivizilor organizati spontan si voluntar." Este placa pe care o pun libertarienii în toate situaţiile şi cu care explică ORICE. Şi am zis să contribui şi eu la distracţia generală, cu nişte cetăţeni organizaţi spontan şi voluntar, într-un loc în care statul nu mai există, iar lumea debordează de iniţiativă. Care cetăţeni, tot spontan şi voluntar, practică pirateria, sclavia şi alte lucruri pe care le-au învăţat de la corifeii "şcolii austriece".

8 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.leparisien.fr/faits-divers/quand-les-appeles-du-contingent-servaient-de-cobayes-16-02-2010-817293.php

Arheus spunea...

Probabil ca oamenii aceia, care fac parte din distractia d-vs fotografica, isi apara familiile si destinul impotriva agresiunilor din partea altor state.
Oricum, este regretabil tratamentul pe care il aplicati unei atat de serioase scoli de gandire economica, asa cum este scoala austriaca, pe care o amestecati (cu luciditate?) cu pirateria, cu sclavia...

Constantin Gheorghe spunea...

Arheus, agresiune din partea cui? Acolo spune clar: sunt recruţii unui grup terorist, dintr-un stat eşuat. Iar cel din care citam este un libertarian, care are una şi aceeaşi explicaţie, gen "şcoala austriacă", pentru orice. Ei bine, demonstram cât de uşor e să cazi în ridicol cu abordări simpliste, fără să ţii cont de context.
Şi nu, n-am nimic cu "şcoala austriacă". Alţii au: cei care o transformă în dogmă. Iar eu urăsc dogmele, fie că sunt de stânga, fie că sunt de dreapta, fie că sunt cu Doamne-Doamne...

Arheus spunea...

ma refeream la finalul comentariului d-vs, care trece dincolo de rivalitatile (competitive) iscate de dezbaterile virtuale.
Cred ca e o greseala asocierea scolii austriece cu dogmele de orice fel... iar daca nu aveti nimic cu un mod aparte de gandire economica, atunci nu va puteti imagina cum "corifeii" liberalismului austriac predau, pe langa teorii economice, si cursuri de piraterie ori sclavie... :)

Constantin Gheorghe spunea...

Finalul era o ironie! Îi vezi pe ăia cu von Mises în mână?

Anonim spunea...

Desigur, urmand aceasta binecunoscuta logica, armatele regulate si probabil si politia regulata sunt desuete. Viitorul e al unor vigilantes de granita si al gorilelor lui Becali care-si fac singure dreptate. Jos statul!

ama spunea...

De acord. Armatele regulate ca şi poliţia regulată sînt desuete, mai ales cînd NU aparţin SUA... ci unor piticanii de ţări de dincoace de Marea Baltă...
Dincolo de Baltă, NU sînt desuete. Din acest motiv mai multe sute de mii de justiţiari straniei îşi fac veacul prin ţări ca: Afganista, Irak, şi altele de-al dastea...
Ba nişte flăcăi vor să vină şi pe la noi (mai puţintei, nu cu zecile de mii) să vadă de chestia aia, de-i zice "scut antirachetă" (căz doar n-or fi zănateci să lase scutul în seama localnicilor tuciurii, că-n 6 luni nu mai găsesc nimic din el. Îl vînd "întrerpinzătorii particulari" la fier vechi...)

Adrian spunea...

Mmm...da. Domnule Constantin Gheorghe, confundati libertarianismul cu anarhismul. Anarhismul considera statul ca fiind un rau, iar libertarianismul (urmasul de drept al liberalismului clasic), considera statul a fi un rau necesar. Va recomand cartea "Al doilea tratat despre carmuire" a lui John Locke. Statul este necesar, in viziunea lui Locke, in principal pentru protejarea proprietatii private. Prin politie, tribunale, armata. Pirateria si sclavia atenteaza la proprietatea privata a altora. Acesta este rationamentul libertarian.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...