sâmbătă, 20 februarie 2010

Casandra, nu fi leneşă!

Mă folosesc de un comentariu al Casandrei, pentru a-i reaminti că aştept un articol consistent pe teme de politici publice. Voi fi bucuros să-l găzduiesc. Şi aş fi şi mai bucuros să aflu că-şi face blog. Până atunci, meditaţi la cifrele astea, pe care ni le prezintă Casandra, şi la consecinţele acestei stări de fapt.
"Oho, si ce de dreapta este acest guvern!!!Face praf statul social! 1.Cheltuiala statului cu alocatiile astea universale pentru cei peste 5 milioane de copii este de 0,5% din PIB. Boc vrea sa reduca. 2.Cheltuiala publica (majoritar nu de la stat, ci din contributiile asiguratilor) pentru pensii este de 8% din PIB. La francezi este de 13,4% din PIB. Boc vrea sa reduca pensiile. 3.Cheltuiala publica pentru sanatate este la noi de 2,7% din PIB. In UE, cheltuiala medie este de 9% din PIB. Boc vrea sa reduca si aici. 4.Ponderea cheltuielilor salariale (salarii nete+contributii sociale platite de angajati si angajatori+ impozite pe salarii+cheltuieli de formare profesionala+bonusuri salariale) reprezinta la noi ceva mai mult de 30% din PIB. Media UE este de 48% din PIB. Boc reduce! 5. cheltuiala publica cu asistenta sociala+beneficii familiale+beneficii de locuire+beneficii pentru combaterea marginalizarii sociale reprezinta la noi 2% din PIB. Media europeana este de 6% din PIB. Boc reduce! 6. Excedentul brut de exploatare (ce ramane din veniturile companiilor dupa plata furnizorilor si fortei de munca salariate) este la noi de 50%. Media europeana este de 38%. (s.m.) Şi comentariul meu ar fi că văicăreala patronilor pe motiv de stat lacom, care rade tot, e doar teatru ieftin. Cum, nu este de dreapta Boc?!Este…Cu masura asta tampita cu alocatiile pentru copii s-a developat mai bine profilul guvernarii:dreapta dura. Acum o afla pe pielea ei si clasa mijlocie, cata o fi ea in Romania. Nu am auzit pe marii avuti ai tarii protestand, nu-i intereseaza, nu se simt lezati, ei castiga de milioane de ori mai mult in alta parte".
Unde se vor duce banii "economisiţi"? o parte, cea mai consistentă, la plata datoriilor făcute de acelaşi guvern Boc, prin împrumutul de la FMI şi de la alţi amatori de bani nemunciţi, cealaltă parte la clientela portocalie, prin "investiţiile în infrastructuri".
Apropo: dar cu banii împrumutaţi în anii 20-30 ai secolului trecut, pentru care am plătit şi în comunism, şi după, până mai acum câţiva ani, ce-am făcut?

8 comentarii:

Lucia Verona spunea...

De un an încerc s-o conving...

casandra spunea...

@Constantin,

Ce-mi facusi, prietene?

Lenesa nu sunt din fire. Dar am cateva zile grele in fata mea.
Pe la sfarsitul saptamanii viitoare voi avea putin timp la dispozitie. O sa "crosetez" si o sa-ti trimit un articol detaliat si suparat. Acum nu pot si imi pare rau daca te dezamagesc.

Poate ca-mi fac si un blog. Blogul Casandrei. Dar ceva mai tarziu. O seara buna!

casandra spunea...

@Constantin,

Fac o pauza de la confectionarea cinei si iti trimit niste adrese de unde poti documenta "vaicareala patronilor".
Am convingerea ca multi "patroni" de microintreprinderi sunt in dificultate reala azi. Nu despre ei vorbesc eu cu repros. Dar ceilalti, cei mari, au huzurit si nu au fost prevazatori. Vezi cifrele si tu.

1.despre impozite pe venit si patrimoniu in tarile UE

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=fr&pcode=tec00018&plugin=1

2. rata de impozitate implicita a muncii in tarile UE

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=fr&pcode=tsiem070&plugin=1

3. ponderea salariatilor saraci in tarile UE

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-10-003/EN/KS-SF-10-003-EN.PDF

4. cheltuiala cu achizitiile publice in tarile UE

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=fr&pcode=tsier090&plugin=1


5. prestatii sociale in bani, in tarile UE

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=fr&pcode=tec00026&plugin=1

Constantin Gheorghe spunea...

Casandra, ca de obicei, un fost jurnalist nu-şi pierde reflexul de a exagera! Se pare că micul păcat este din oficiu iertat. Dar cifrele prezentate de tine chiar merită un tratament mai amplu, mai ales la capitolul consecinţe. Şi ele ar putea suci gâtul câtorva mituri despre "lăcomia" statului român. Oricum, mie mi-au dat de gândit. Faptul că acum criza economică şi financiară se transformă în criză a datoriilor nu e de bine!
Aşadar, când poţi, eşti bine-venită aici, cu orice crezi tu că merită spus. Şi dacă poţi, fă-ţi blog. Se simte nevoia de ceva serios în domeniu. O seară bună!

Dan Selaru spunea...

Am ajuns sa ma rog si eu sa-si faca blog. Care sunt intentiile piticului de gradina nu stie nici el.

Camil Stoenescu spunea...

Boc reduce tot

bujold spunea...

Stiti care e problema fundamentala? Impozitarea salariilor, la noi, acceptand o impozitare progresiva, ca politica de stanga, este prea mare la cei cu venituri mici si, sa spunem, medii. Pai, daca muncesti, in medie, 60 de ore pe saptamana si ai un castig de 5133 lei net, adica 7319 brut, in conditiile actuale, adaugand platile de taxe ale angajatorului, rezulta ca statul colecteaza 4290 lei. Nu stiu daca este mult sau putin - 45,53%. Problema care se pune este daca pentru acest castig salarial, pe care il consider normal, pentru munca pe care o presteaza cineva, la o firma privata, si in conditii normale, as putea spune ca, poate, nici nu e foarte mult de fapt, ar fi bine sa crestem taxele. Si sa incurajam, astfel, munca. Pentru ca cei care castiga mai putin pot fi intalniti prin carciumi, in timp ce cei care castiga in mod asemanator nu prididesc sambata sau duminica, acasa fiind, sa faca tot ceea ce trebuie pentru a nu lasa nici o sarcina de serviciu neindeplinita. Sunt tare curios ce v-ar spune sotia mea care a stat 7 zile cu mine in concediu, in spatele meu, in timp ce eu munceam de dimineata fara seara. Repet - in concediu. Si la fel, sambata si duminica, de fiecare data, timp de 3-4 ore in fiecare saptamana. Si nu ma plang.
Singurele lucruri care au inceput sa ma scoata din sarite sunt articolele despre renuntarea la pensii si cele despre cresterea taxelor.

Anonim spunea...

Nu stiu de unde aveti informatiile dar punctul 6 este profund gresit. Pentru o firma cinstita, care se zbate in economia reala,aflata cu taxele la zi, fara contracte pe bani publici, excedentul ala brut, ca medie anuala(sunt luni pe pierdere crancena, ce luam pe mere, dam pe pere)este de 10%, maximum. Cine insa nu stie, nici nu este in stare sa priceapa. Ca si cu posesorii de animalute. Cine n-a avut un catel in viata lui, nu-l va intelege pe celalat. Mi s-a intamplat chiar mie.
R.L.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...