marți, 31 martie 2009
luni, 30 martie 2009
duminică, 29 martie 2009
sâmbătă, 28 martie 2009
Astea sunt de anul trecut. S-a uitat. Şi o luăm de la capăt.
vineri, 27 martie 2009
joi, 26 martie 2009
miercuri, 25 martie 2009
De fapt, ce ne spune Dâncu?
-
" Nu stă prost PSD în Transilvania. Transilvania nu a fost un fief al PSD niciodată. E vorba şi de lipsa unor oameni în jurul cărora să vină electoratul. Şi mai e un lucru: tipul acesta de social democraţie construit după Revoluţie nu s-a bazat şi nu a valorizat deloc ceea ce are Transilvania: spiritul comunitar, de exemplu. Comunitatea, în proiectele social democrate sau pesediste ori pedeseriste, nu a fost un subiect politic. S-a mizat întotdeauna pe centru, pe marile proiecte, pe inventarul social al unor trebuinţe naţionale. Una dintre greşelile PSD din ultimii ani a fost că nu s-a referit la oameni concreţi, ci la oameni generici. O moştenire marxistă, poate, a sistemului de dinainte. Or, indivizii generici sunt foarte greu de prins, mai ales în Transilvania, unde oamenii sunt mai concreţi şi au interese ma pragmatice. Nu marşează la lucruri abstracte, nici la spaime (spaimele care au dirijat alegătorii la ultimele alegeri) sau fantasme născute la Bucureşti. Aici este vorba de un fel de pragmatism. Celelalte partide care au câştigat aici au venit pe mesaje antisistem: anti-Iliescu, anti-Bucureşti, antiguvern.
Să comentăm: PSD stă foarte prost în Transilvania, chiar dacă Transilvania nu a fost fief al PSD. Şi de când demersul anti-sistem este unul comunitar? De asta este Transilvania fieful PD-L? Ai cărui lideri transilvani, în marea lor majoritate, sunt din fostul FSN şi transfugi de la PDSR şi PSD? Unde dracu a văzut Dâncu politică guvernamentală făcută pentru Ion sau Ioşca? Politicile comunitare sunt sarcina autorităţilor locale. Iar "pomenile" alea electorale care se reproşau şi se reproşează PSD nu erau pentru oameni abstracţi, ci pentru oameni concreţi, cu nevoi concrete. Dar de ce s-ar identifica cineva, oricine, cu Dâncu, şi el lider al PSD multă vreme, os de ardelean, printre altele? Iar treaba aia cu marxismul nici nu mai merită comentată!
Întreb şi eu: cât de proşti pot fi cetăţenii ăia care nu votează decât anti-Iliescu(deşi asta cu Iliescu e o măgărie, pentru că Dâncu plăteşte o poliţă, nu se referă la o realitate a momentului), anti-Bucureşti şi anti-guvern? Ce se poate construi pe un astfel de demers? Ardelenii pe care îi cunosc eu nu au simţul umorului, e drept, dar tâmpiţi nu sunt, dimpotrivă!
Chiar nu mă interesează foarte tare celelalte bla-blauri despre ce tare e Băsescu şi cum nu are el rival. Dar este interesat modul în care vede Dâncu lucrurile şi în legătură cu PSD, ceva de genul: oricum actualul preşedinte nu are adversar, dar ceva, ceva tot ar face Geoană în faţa lui Băsescu. Dar Băsescu e antisistem, şi românul prost şi votează pe oricine bagă sistemul în pizda mă-sii, iar cum Băsescu se pricepe cel mai bine la băgat în origine, va fi votat şi de data asta, că ca el altu' nu-i! Citatul este obligatoriu:
-
" În acest moment, însă, preşedintele Băsescu este cam greu de înfrânt. Nu pentru că are nu ştiu ce cifre de notorietate sau de încredere, care sunt destul de mari cu şase luni înainte de alegeri, dar datorită felului în care acţionează. El este singur pe scena politică acum. Este cel care merge să facă rost de bani, se duce să vorbească cu băncile, îl ia pe guvernatorul Băncii Naţionale, se duce în Harghita şi în Covasna să rezolve problemele românilor. Deci, având în vedere că este un jucător singular pe scena politică, are cele mai şanse după părerea mea. Sigur că adversarii politici o să încerce, cum am auzit, chestiunea asta cu Obama, un individ antisistem. Traian Băsescu este fundamental un politician antisistem. Chiar şi atunci când conduce sistemul. Vedeţi, sistemul este inert şi el îl mişcă, deşi el este într-o funcţie în care nu are prerogative şi nu are mijloace foarte multe să facă asta. De aceea mă gândesc eu, văzând inerţia şi imobilismul adversarilor politici, nu cred că există foarte multe personaje care să crească. Oricum, dacă ar fi să vorbim despre cine este cel mai puternic candidat pentru turul al doilea, atunci este reprezentantul PSD cu siguranţă."
Apropo: şi Mussolini, şi Hitler, şi Stalin, şi Lenin au fost oameni anti-sistem. Politica anti-sistem duce, mai devreme sau mai târziu, într-o fundătură. Obama NU este un lider anti-sistem. El a ales un alt fel de a face politică, ÎN LIMITELE sistemului! Ceea ce este cu totul atceva! Asta că vorbeam de ghiveciul de idei!
PS: Mafia de la Cluj este o expresie a spiritului comunitar transilvan?
marți, 24 martie 2009
luni, 23 martie 2009
duminică, 22 martie 2009
Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.
Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...
-
Cum e să fii Sarah Palin Dacă nu se încarcă, încercaţi aici . Merită!
-
Cele mai frumoase biblioteci Biblioteca Abaţiei Waldassen, Bavaria, Germania. Biblioteca Mânăstirii Wiblingen, Germania Bibl...
-
Despre democraţia americană " Nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii. Statele Unite sunt în esenţă un sistem cu un partid unic me...