joi, 29 ianuarie 2009

O agendă pentru stânga românească(2)

Este normal să încep eu prin a defini o astfel de agendă. Ea trebuie să cuprindă, în viziunea mea, câteva elemente esenţiale.

  • Definirea raporturilor sale cu trecutul aşa zis comunist al României. Este esenţial acest punct, pentru că problemele de imagine pe care le are se leagă tocmai de trecut şi de faptul că este prezentată drept continuatoarea aşa-zisei stângi comuniste. Am mai spus, o repet: regimul instaurat de ruşi în 1947-1947 era de stânga doar cu numele. Dar acest lucru trebuie demonstrat serios, cu argumente, cu prin comparaţie cu stânga europeană a epocii, cu felul în care au evoluat, prin apelul la valori şi principii.
  • Poziţia stângii româneşti faţă de capitalism şi faţă de economia de piaţă. Stânga nu trebuie să le respingă, ci să se raporteze critic la ele, să le definească rolul şi locul în viaţa individului şi a societăţii. Polarizarea socială este şi rămâne principala problemă pe care o generează tipul de capitalism financiar care se află şi la originea actualei crize.
  • Stânga trebuie să definească o nouă generaţie de reforme, instituţionale şi nu numai, care să facă posibilă afirmarea principiului egalităţii de şanse. Nu suntem egali, nu urmărim realizarea unui egalitarism penalizator al concurenţei, creativităţii şi mobilităţii sociale. Suntem însă pentru un sistem care să premieze meritele personale şi să mărească baza de recrutare a elitelor unei ţări.
  • Stânga este şi trebuie să rămână principalul promotor al democraţiei, al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Ideologia aferentă curentului neo-conservator a rweuşit să impună drept legitime o serie de măsuri care au dus la restrângerea exerciţiului unora dintre drepturile şi libertăţile fundamentale, pentru care s-a murit în ultimul secol. Acum este un bun moment să punem în discuţie nu doar o nouă generaţie de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, în acord cu noile structuri şi nevoi sociale, ci şi un sistem de mecanisme şi mijloace de acţiune, de garanţii constituţuionale şi legale care să excludă derivele totalitare şi îngrădirea lor.
  • Stânga trebuie să fie purtătoarea unui nou proiect european, care să adâncească integrarea, să facă posibile politica externă şi de apărare comună, să genereze un spaţiu politic european, dar mai ales să permită structurarea unei identităţi şi cetăţenii europene. În acest context trebuie revăzut şi consolidat modelul social românesc, ca parte a modelului social european.
  • Stânga trebuie să redefinească raporturile dintre individ şi societate, să pledeze pentru responsabilitate individuală şi colectivă. Este de neînţeles faptul că stânga asistă pasivă la procesul de infantilizare a cetăţeanului, de retragere a lui din spaţiul public. Una dintre cele mai imoprtante misiuni ale sale este aceea de a relansa militantismul politic şi implicarea indivizilor în procesul de decizie politică, economică şi socială, la toate nivelurile.
  • Stânga trebuie să-şi afirme mai puternic şi mai coerent dimensiunea sa ecologistă. Este o temă importantă pentru viitor.
  • Stânga trebuie să-şi precizeze mai clar şi mai ferm atitudinea faţă de religie. Nu trebuie să uităm că există şi o stângă religiasă, aşa cum există o stângă laică. Ele pot coexista, într-un sistem care acceptă diversitatea şi toleranţa. Ele trebuie să se opună oricăror forme de fanatism religios.
  • Stânga trebuie să militeze pentru excluderea războiului, a armelor de distrugere în masă, pentru interzicerea folosirii forţei în scopuri ilegitime.
  • Un alt element important al noii agende a stângii trebuie să-l reprezinte clarificarea rolului statului şi al noilor raporuri dintre cetăţean şi stat.
  • Reinventarea politicii şi recâştigarea demnităţii şi prestigiului politicianului şi partidelor, ca elemente esenţiale ale sistemului politic democratic
  • Stânga trebuie să fie promotoarea unei analize de fond a cauzelor şi consecinţelor crizei democraţiei reprezentative, pentru a găsi noi forme de implicare a cetăţenilor în viaţa politică, pentru asumarea de responsabilităţi.
  • Stânga trebuie să fie promotoarea procesului de modernizare în profunzime a societăţii româneşti.

Orice contribuţie la definirea acestei noi agende a stângii este binevenită.

7 comentarii:

Anonim spunea...

As mai adauga:
1. Clarificarea pozitiei fata de comunism, nu doar fara de regimul comunist ceausist. Asta ar implica precizari fara de anumite drepturi considerate inalienabile in sistemul capitalist cum ar fi dreptul la proprietate. O stinga reinoita nu trebuie sa respinga dreptul la proprietate, dar, trebuie sa insiste ca politicile sale vor fi in asa fel construite incit dreptul la proprietate sa nu conduca la polarizare sociala.
2. O stinga autentica ar trebui sa aibe mecanisme care sa de-polarizeze societatea. Aici trebuie luptat cu grupurile de interese formate la virf care protejeaza puterea de dreapta.
3. O pozitie clar exprimata public pentru a explica in ce va consta o eventuala tranzitie de la capitalismul neocon la un sistem de stinga in economie. De exemplu, se poate imagina o tranzitie de la agricultura de azi care e o ruina, la un tip modern de agricultura bazat pe forme de organizare colective, dar nu bazate pe nationalizare (cooperative ca in Olanda etc).
4. Politici care sa inlocuiasca "societea civila SRL", cu forme autentice de expresie a intereselor cetatenilor
5. Politici care sa stimuleze implicarea businesurilor in sprijinirea proiectelor sociale.

Anonim spunea...

Sunt un fan al comentariilor din acest blog. Multe dintre ideile de aici rezoneaza cu propriile mele pareri despre aspectele in discutie. Ideea unei agende a stangii romanesti imi pare, insa, un exercitiu inutil pentru ca implica, de fapt, credinta/ipoteza ca se poate ramane in actualul sistem, numitul "democratic" - cu toata paleta lui de culori de la autoritarism pana la democratiile reprezentative - asa cum a fost el analizat intr-una dintre ultimele postari de pe acest blog.

Retractand partial calificativul de "inutil" din fraza imediat anterioara, admit insa, o oarecare utilitate din provocarea la discutii/reflectie pe care o presupune un asemenea exercitiu, evident in ipoteza in care acestea ar conduce la constientizarea lacunelor de cunoastere ale celor care s-ar simti tentati sa incerce/sa participe la acesta iar o urma de omenie i-ar determina sa incerce completarea acestor lacune. Este si in acest sistem de trial and error o utilitate.

Admit insa ca mi-ar placea sa detaliati mai mult ideile despre evolutia probabila a sistemului social actual (cuprinzand atat componentele economico-financiare, cat si cele politice si chiar cele sociale in afara economicului si politicului). Si asta pentru ca, pana acum, comentariile dvs. din acest blog imi permit sa am asteptari si prententii (pe principiul ca, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, dar unde e...).

Cu stima,

Diana Usturoiu

Anonim spunea...

Îhî ! Acum avem o agendă. Mai trebuie doar să facem rost şi de o stângă.

Constantin Gheorghe spunea...

De, prietene Mordechai, asta avem, cu asta defilăm! Nu putem face noi doi o stângă în România. Ştii cum e, agenda asta, aşa cum nu ajută, nici nu strică!

Vecina De Blog spunea...

Sunt unele aspecte dintre cele enumerate care trebuie avute in vedere si de dreapta, deci de clasa clasa politica in general (chiar daca nu despre asta e vorba aici). De ex definirea raportului cu trecutul pre-revolutionar. Cati dreptaci nu se declarau la vremea aceea comunisti? Nu e ceva de blamat, ci trebuie doar sa se stie.
In legatura cu Europa, cei de stanga nu pot reusi singuri sa faca PESC, de altfel sunt si partide de dreapta care doresc adancirea integrarii. La fel, recastigarea prestigiului sau rezolvarea crizei democratiei sunt valabile pentru toti.
La final, depinde de ce modernizare este vorba, in Romania unii inca mai cred asta inseamna doar privatizare si alte masuri de dreapta.
Referitor la raporturile dintre individ si societate dar si dintre stat si cetateni, cred ca trebuie sa ne amintim de sloganul ecologist "ce e mic e frumos". Si anume, intorcerea spre comunitatile locale (de ex vecinii de cartier in cazul oraselor mari) in care sa se promoveze echitatea sociala, dar si solidaritatea intre comunitati.

Anonim spunea...

Citesc cu placere acest blog.
Demersul recent pentru o stanga romaneasca este foarte interesant.
As face in acest moment cateva observatii:
- stanga romaneasca intr-adevar are nevoie de o noau viziune programatica, reiesita dintr-o analiza a societatii romanesti din stadiul actual;
- pe cat de acuta este aceasta nevoie, pe atat incapabil este "partidul de stanga" PSD de a o duce la indeplinire; aici subscriu la comentariu de mai sus al Dianei Usturoiu;
- cred ca intrebarea-cheie ar fi: in conditiile in care e nevoie de stanga in societatea romaneasca si PSD este din ce in ce mai incapabil de a fi un partid de stanga, "ce-i de facut"?

Iulian Stanescu

Anonim spunea...

@mordechai si @ctin gh. daca tot nu faceti stinga aia nu sinteti doar voi doi, ma ofer al treilea, sa fim trei care nu facem o stinga, ca oricum n-as avea timp de ea, de participari la congres si de negocieri politice, ar trebui sa renunt la munca...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...