vineri, 23 ianuarie 2009

Orwell 2.o
Un dobitoc, pe Ziare.com, ne spune el că suntem nebuni dacă protestăm împotriva Legii 208 pe 2008, că totul este doar o isterie naţională fără miză. " O astfel de reglementare exista in toata Uniunea Europeana, a fost ceruta printr-o directiva a Comisiei Europene si este necesara pentru combaterea terorismului. Prin comparatie, in Statele Unite este permisa chiar interceptarea convorbirilor si a e-mailurilor din considerente de securitate nationala si nu mai da nimeni ochii peste cap. Iar despre libertatea de actiune a serviciilor secrete din Israel mai bine sa nu vorbim ca sa nu-i ia lesinul pe cei cu "naturelul" mai simtitor... Romanii ar trebui sa inteleaga un lucru simplu. Romania este tara NATO. NATO este in razboi cu un inamic difuz si perfid. Asa cum au sarit in aer trenurile la Madrid, asa pot sari si in gara de la Bucuresti. Si atunci, Doamne fereste!, ne-am intreba ingroziti de ce masurile de securitate nu au fost mai bune. Ne place sau nu, dupa 11 septembrie, intreaga discutie despre drepturile omului s-a schimbat si asta tocmai in interesul unui drept fundamental al omului: dreptul la viata. S-au obisnuit cu asta americanii, s-au obisnuit israelienii, s-au obisnuit si ceilalti europeni, ar trebui sa se obisnuiasca si romanii."
Pe lângă faptul că nimeni dintre cei citaţi nu s-a obişnuit cu ideea de a fi ascultat când şi cum vrea muşchii unor derbedei, pe care nu-i mai controlează nimeni, dau încă o dată exemplul NSA, care de la înfiinţare şi până în acest moment a strâns o bază uriaşă de date, interceptează şi cea mai mică şoaptă de pe glob, dar n-a fost capabilă să analizeze nici 5% din materialul strâns, şi, dacă are noroc, peste vreo două mii de ani dă peste indiciile care arată că se pregăteau atentatele din 11 septembrie 2001! Cu un singur cunoscător de arabă, cât avea la momentul atentatului, la ce să te aştepţi?
Dar aveţi aici un motiv pentru care sunt bune baze de date de genul ăsta. Calalist, baza de date creată de democraţi, cu 14 milioane de dolari, cuprinde datele detaliate ale peste 220 de milioane de americani, inclusiv despre rasă, religie, opinii politice. Unele dintre aceste date sunt din listele electorale, altele sunt cumpărate de la firme, altele sunt strânse de voluntari. Şi ai lui Bush au baza lor de date, Voter Vault, care a permis victorial lui Bush din 2004 cu peste trei milioane de voturi faţă de candidatul său. Pe astfel de baze mari de date se poate modela comportamentul la urne şi se pot individualiza camapania şi mesajele.
Şi vi se pare că datele stocate nu prezintă interes? Că nu fac decât să alerge după terorică? Sau după alde Sile Bolovan? hai să fim serioşi!

Un comentariu:

Anonim spunea...

They who would give up an essential liberty for temporary security, deserve neither liberty or security.

Benjamin Franklin

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...