joi, 29 ianuarie 2009

Îmi pare rău, am avut dreptate!
Scriam aici, nu de mult, prin toamnă, că mi se pare absurdă decizia guvernului Tăriceanu de a micşora contribuţiile CAS, concomitent cu creşterea prestaţiilor sociale: pensii, servicii de sănătate. Şi mai scriam, mai spre iarnă, că este inevitabilă creşterea unor taxe şi impozite, ca măsură anticriză. Mi-am luat-o în freză şi într-un caz, şi în altul, de la unii cititori.
Nu asta m-a deranjat, în fond suntem o ţară liberă, şi fiecare are dreptul la părerea lui. Dar e suficient să ai bun simţ şi un minim de cunoştinţe economice(care trebuie să facă parte OBLIGATORIU din educaţia şi din cultura fiecărui cetăţean) pentru a-ţi da seama că ceva e în neregulă cu unele decizii. Şi uite că guvernul Boc a ajuns la aceeaşi concluzie: trebuie mărite taxe şi impozite.
Nu că-mi place să îmi fie redus salariu(că eu am doar salariu, şi de când lucrez la statul capitalist, n-am văzut UN leu în plus la salariu, sub formă de prime sau de stimulente; statul socialist era, drăguţul de el, mai generos), dar este normal să se întâmple aşa ceva. Problema este alta: ce facem în continuare? Pentru că mărirea taxelor, accizelor şi impozitelor e o măsură care are limitele ei. Importantă este relansarea creşterii economice. Şi despre asta nu am aflat nimic nici de la Boc(bine, nu mă aşteptam de la el, dar, ce dracu, e premier!), nici de la Pogea, nici de la Nica.
Trebuie să mai spun un lucru: orice măsură de stimulare a economiei îşi face efectul în timp. Timp care poate însemna şi mai mult decât un an. Ceea ce face din 2009 un an prost, chiar foarte prost, în care nu mai există loc pentru populism ieftin, improvizaţii şi promisiuni mirobolante. Cu atât mai mult cu cât planul de măsuri anticriză este mai degrabă o glumă. Dar despre asta mai vorbim.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Tocmai am venit de la o intalnire cu cativa amici, mici intreprinzatori, firme cu cativa angajati. Am discutat despre posibilitatea ca actualul guvern sa-si deconteze prostia si demagogia pe spinarea noastra. Asa ca am hotarat: ne inchidem activitatea, chiar si pentru cateva luni, asa ca taxe si impozite marite - canci!
Abia le puteam face fata celor vechi!
ruxi

Anonim spunea...

Recunosc, am fost unul dintre aceia care n-au fost de acord cu ideea de majorare a taxelor si impozitelor. Si nu mi-am schimbat parerea. In aparenta, o crestere cu 3,3% a CAS nu este mult. Numai ca, asa cum se intampla de obicei, se loveste tot in aceia care (mai) muncesc. Si asta este incorect.

Muritor spunea...

Creşteres taxelor şi impozitelor este exact inversul a ceea ce înseamnă politică anti-criză.

Adică hai să vedem aşa: Oamenii nu mai consumă. Firmele au dificultăţi financiare şi de multe ori îşi reduc activitatea şi renunţă la angajaţi. Acum avem şi mai mulţi şomeri.

Măsura logică: îngreunăm dificultăţile financiare ale firmelor care încă n-au dat faliment ca să îi ajutăm pe cei şomeri. Şi pe pensionari că dă bine. Şi pe cei care nu prea mai consumă. ...Sperând că aşa consumul va creşte iar economia îşi va reveni.

Ăsta este un exemplu tipic de gândire de stânga. Numai că ce ignoră gândirea de stânga este că până să înceapă oamenii să consume din nou, firmele chinuite cu impozite crescute îşi vor fi dat duhul.

La import înainte marş!

Anonim spunea...

@pacos,
Si cei care(mai) muncesc se vor hotara sa ia o pauza, tocmai ca sa nu le sufle in panze politicienilor. Se fac apeluri disperate la solidaritate sociala.
Nu vreau sa sune "Robin Hood", dar n-ar fi mai bine sa inceapa cu TOP 300-500-10.000?!
ruxi

Constantin Gheorghe spunea...

paparudăvodă, o nelămurire: dacă reducerea taxelor şi impozitelor e reţeta minune pentru relansarea producţiei, de ce a explodat deficitul extern al României după introducerea cotei unice? De ce a scăzut producţia internă de bunuri şi servicii?
Eu nu mă bucur că au să crească taxele, eu am spus că a fost o tâmpenie reducerea unora dintre ele, pentru că această decizie a produs efecte contrare celor aşteptate.
Judecarea mecanică şi simplistă a lucrurilor nu e cel mai inteligent lucru în vremuri de criză...

Asta nu are legătură cu stânga sau cu dreapta, ci, cum am mai spus, cu un anume bun simţ economic. Pentru că atunci când introduci cota unică, spui că tu, ca naţiune, nu mai ai nicio prioritate, guvernul este neutru faţă de economie: Şi la ce am ajuns? La o dezvoltare haotică, la risipirea resurselor, la deficit de peste 5% din PIB în anul în care creşterea economică a atins şi 8%?

Poţi explica acest paradox?

Anonim spunea...

Cred ca sunt prea multe firme care fac doar afaceri cu statul si care au nevoie de bani de la buget. Vom fi un stat capitalist doar atunci cand majoritatea averilor din top 300 (500) vor fi facute din afaceri cu care n-au legatura cu bugetul statului. Restul e cancan ...

Anonim spunea...

@ruxi
Sunt absolut de acord cu pauza. Si daca s-ar putea, cu cei din TOP as incepe. Numai ca dupa cum se vede treaba, noi cu solidaritatea sociala, ei cu bani din buget pentru "investitii in infrastructura".

Anonim spunea...

Salut. Eu m-am semnat cu PapurăVodă, din greşeală.

La subiect. Poate ai dreptate. Însă poţi şi greşi. În ce sens? Scăderea cotei de impozitare cu siguranţă nu este singurul factor care influenţează producţia internă. Poate că nu a avur efect din cu totul alte cauze.

Asta-i nenorocirea cu politicile economice: se iau mai multe decizii odată iar la final nu ştim care a avut succes şi care nu. Practic în politică şi administraţie nu putem vorbi de experimente.

Tocmai de aceea este important să izolăm fiecare măsură şi să facem o previziune asupra efectului ei. Altfel... mergem haotic.

Însă la fel de important este să nu tragem concluzii pripite. Faptul că cota de 16% nu a funcţionat aşa cum trebuie (deşi eu ştiu că a fost o creştere destul de sănătoasă în 2004-2008) nu înseamnă că scăderea taxelor este futilă în acest sens. Este ca şi cum ai spune că legea gravitaţiei nu funcţionează în cazul unui balon cu heliu...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...