miercuri, 7 ianuarie 2009

Ce-i place lui Turambar?
Asta sigur! În poz(n)ă e Richard Dawkins, biolog evoluţionist(uf!), ateu, scriitor de susces pe această temă(de curând i-a apărut o carte şi în România: Himera credinţei în Dumnezeu). Acum a lansat o campanie în Marea Britanie, invitându-i pe atei să iasă din izolare. Sunt curios ce-ar păţi unul de pe la noi, care ar avea o idee asemănătoare: ar fi lapidat, linşat, ars pe rug, acoperit de scuipaţi, făcut de căcat în toată presa?
"Nu vă temeţi şi bucuraţi-vă de viaţă?" S-o creadă el!

6 comentarii:

hadean spunea...

da, probabil ar lua-o pe cocoaşă, mai ales că la noi, fiecare întâlnire cu moaştele ori sfinţire de biserică implică şi o ciomgeală între enoriaşi, ori măcar o spurcare sănătoasă, creştinească. eu nu sunt ateu dar sunt curios. aş vrea să-i aud argumentele. credinţa mea nu se simte în pericol din cauza prezenţei ateismului. în fond, liberul arbitru îţi oferă şi opţiunea de a nu crede în nimic sau a crede că eşti rodul întîlnirii întîmplătoare dintre un ovul şi un spermatozoid.

Anonim spunea...

No ofence i hope : chestia asta mi-a placut si mie acum o ora jumate . Marile spirite se intalnesc . Have a nice day.

Anonim spunea...

Acum este la moda sa te declari religios. Prin partile astea, de preferinta crestin si de preferinta ortodox.
Problema cu ateismul, este urmatoarea. In ciuda oricarei decalratii de intentie, structura noastra interna de valori este data de valorile de baza ale crestinismului: iubirea de aproape, compasiunea, responsabilitatea, datoriile si drepturile...solidaritatea interumana, comportamentul social neaberant...(sa nu furi, sa nu ucizi, sa respecti aproapele, sa-ti respecti parintii...ce mai la deal si la vale, cele mai multe dintre cele sapte porunci).
Spre deosibire de individul religios, respectarea acestui sistem de valori nu este impus de un dumnezeu exterior individului, ci, de individul insusi, prin constiinta lui.
Si vin sa pun intrebarea: ce importanta are de unde vine motivatia atitudinii respective ?
Treaba religiosului daca isi poate imagina ca lumea a factu-o Dumnezeu acu vreo 4 mii de ani si ceva, si la fel, treaba ateului daca are nevoie de big-bang pentru inceputul universului actual...

Anonim spunea...

eu sunt ateu si mai sunt multi altii...
cautati bloguri si site-uri romanesti ca avem destule
si campania pornita de Dawkins va porni si la noi cat de curand ...

Turambar spunea...

lol. ma simt magulit: am ajuns reper de semnificatie religioasa. daca mai tine mult chestia asta, cred ca'mi deschid si'o congregatzie de enoriashi in care sa bem whisky si sa ne uitam la meciurile de rugby luate de pe Internet. Cele 10 porunci: sa nu dai pasa inainte. sa nu pui (prea multa) apa in sfantul whisky. sa gandeshti care ar trebui sa fie celelalte 8 porunci (and counting).

joke aside: la recensamantul din 2002 tanti care venise sa ne ia in evidentza dadea sa bifeze "ortodox" by default. i'am batut politicos obrazul (adica m'am uitat urat la ea, ca nu stie sa aplice un chestionar), i'am aratat din desht casutza cu ateu, sa dea bifa acolo. asa incat, de pe acum trebuie sa ne gandim la o campanie de comunicare pentru viitorul recensamant al curcanilor civici din Romania, in care sa-i incurajam pe fricosii de atei care sunt in conspirativitate din motive de spirala tacerii ortodoxe sa nu mai fie ipocritzi si sa nu se lase dusi de valul inertiei declarative si sa se declare atei.

@ Dracool: fain. de'abia astept blasfemia de pe autobuzele romanesti. nu va datzi nici cu popii, nici cu imamii, nici cu rabinii, nici cu predicatorii la camasa alba si zambet anglo-saxon. datzi'va cu creierul vostru propriu si personal.

Anonim spunea...

Felicitari d-le Gheorghe! In sfarsit luati si dvs. pozitie in privinta ipocriziei societatii romanesti in domeniul religios. E "trendy" sa fii ortodox, la fel cum e sa fii si manelist...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...