joi, 30 decembrie 2010

Tabloidizarea presei şi aşa cretine



Ştefan Huidu, unul dintre cârcotaşi, a luat în braţe un pom, undeva pe o pârtie din Tirol. Ca urmare, omul nostru a ajuns la spital, cu un traumatism cranian(deşi se pare că avea pusă casca de protecţie, de unde se vede că austriecii sunt tot nemţi în materie de reguli şi de respectarea lor), iar medicii, pentru a-i putea face mai uşor explorările necesare, mai ales RMN, i-au indus o comă artificială.


Ghinion, karma, asta e, indiferent cum i-o zice. Personal, îi doresc însănătoşire grabnică şi cât mai puţină suferinţă.  Vor urma zile grele şi pentru el, şi pentru familia lui. Familie care are nevoie de linişte, adică fix ce nu-i oferă jivinele din presă şi din televiziuni. Nu înţeleg de ce a trebuit ca A 3 şi RTV să trimită echipe speciale în Austria, la uşa spitalului. Să transmită ce? Momentul în care se va întâmpla să dea colţul?


De aseară, de la ora 23, televiziunile de ştiri numai subiectul ăsta îl macină, până la saturaţie, până la greaţă. Obsesia asta pentru macabru a televiziunilor a devenit o pacoste. Este dincolo de limita suportabilului. Tabloidizarea unei prese şi aşa cretine a mers prea departe.


Nu ştiu ce se poate face, pentru că nu prea ai mijloace să constrângi televiziunile să-şi schimbe modul în care abordează genul ăsta de subiecte. Amenzile CNA sunt floare la ureche. Să le arunci cu ouă, roşii storcite sau cu bolovani în geamuri iar nu-i o soluţie. Nu le poţi plăti abonamentul în monede de cinci bani(cum fac tot mai mulţi şoferi, în semn de protest faţă de scumpirea benzinei, idee pe care mă pregătesc s-o pun în practică. Am deja vreo doi pumni de fierotenii de cinci şi de zece bani, dar simt că pot mai mult!).


Singurii care le pot tempera televiziunilor elanul imbecil în astfel de cazuri sunt firmele care vând reclamă. Şi care, în numele clienţilor lor, pot cere o altfel de abordare a subiectelor de acest gen, care să respecte demnitatea victimelor şi pe cea a consumatorilor de televiziune. Nu, asta nu-i cenzură, pentru că nimeni nu spune să nu dai ştirea, dar o poţi face decent, fără să o transformi într-un festival al prostului-gust.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Se mai mira cineva ca in mass-media, ratingul e "stapanul inelelor" , aducatorul de salar ,de reclame ,de profit la patron ,de alea-alea ??

Si ce poate fi mai de 'prime-time" decat o stire morbida ,iar daca e implicat(a) o vedeta ,cu atat mai bine ,ca vorbim pe tema asta v'o 3 zile ,ca si-asa n-avem subjecte la obiect ;asta reprezinta mana cereasca pt. bagatorii de seama ce se intituleaza ..."stiristi ,deontologi-ologi la cap ,publicisti ,ziaristi -cacanisti ,observatori ,anal isti si ...alti profesionisti in domeniu !


Parca mi-e dor de televiziunea din anii 75-83 ,ca semana mai bine cu BBC-ul ,si avea si programe de culturalizare -seriale serioase ,teatru ,enciclopedia ,emisiuni adevarate de unor ,revelioane ce azi nu se mai egzista ...

cristi spunea...

Televiziunile comerciale vor alerga intotdeauna după rating iar cele publice sunt vulnerabile la intervenţia politică. Practic nu există o soluţie la nivelul televiziunilor, pentru că nu acolo e problema. Aceasta se poate formula aşa: de ce ajung televiziunile comerciale să facă rating în felul ăsta?

Sunt mulţi oameni care sunt curioşi din fire, vor să fie informaţi şi să înţeleagă ce se întâmplă. Dar sunt mult mai mulţi cei care vor să se "distreze", şi o fac uitându-se la telenovele şi reality show-uri. Televiziunile "generaliste" au fost şi sunt pline de spectacole de un prost gust îngrozitor. Eu le-am abandonat demult, am rămas cu astea de ştiri şi cele stil Discovery. Dar cum şi canalele de ştiri au început să derapeze în aceeaşi direcţie, iar ştirile au ajuns entertainment, probabil că o să rămân cu internetul. Cred că în curând o să putem considera sinonime cuvintele "telespectator" şi "imbecil" pentru că n-o să mai rămână nici un om cu mintea întreagă să se uite la tv - exceptând Discovery et comp.

Încă ceva: fenomenul nu este pur românesc. A3 şi RTV sunt încă mici copii pe lângă CNN, MSNBC şi Fox News. BBC-ul nu se pune aici pentru că e public. Oare cum se face că tot timpul noi luăm tot ce-i mai rău în Vest?

asybaris spunea...

Televiziunile au un mod propriu de a cataloga stirile. Banuiesc ca au o grila cu numar de morti in functie de care stabilesc relevanta stirilor. Apoi, mai au stiri intr-un registru recurent: inundatii, ninsori, catastrofe naturale. Prilej extraordinar pentru a scoate din palarie formula magica "autoritatile nu au...", indiferent daca autoritatile trebuiau sa, au facut-o sau n-au facut-o.
Din cand in cand mai primesc si cate un cadou, un individ se arunca din Parlament, altul face o greva a foamei, altii fac un miting ametit. Astea intra la "social" si au toate aceeasi concluzie: Basescu. Cam asta e povestea cu televiziunile noastre.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...