joi, 16 decembrie 2010

Elevul cretin al Europei



Ţara asta chiar nu mai are viitor, dacă a ajuns să fie condusă de nişte slugi, precum băsescu şi boc, ale unui dement, care a mai distrus o ţară: Argentina. Mă refer la Jeffrey Franks, trimisul FMI în păcătoasa asta de ţară, ai cărei locuitori nu mai au nici demnitate, nici instinct naţional. Un trimis care crede că, fiind stângaci, este o persoană foarte creativă: "Da. Sunt stângaci. La fel ca şi preşedintele Obama. Stângacii sunt persoane foarte creative".


Bine, există creativitate şi creativitate. Şi ăia care au înfiinţat şi condus lagărele de concentrare sau Gulagul erau foarte creativi, atunci când era vorba despre caznele la care erau supuşi prizonierii, înainte să moară. Cum economia României nu arată deloc mai bine decât înainte de pogorârea sa printre boşimanii mioritici, deşi el aşa crede: "România avea o reputaţie de student destul de mediocru în ceea ce priveste finalizarea reformelor, iar acest program a schimbat această imagine", dimpotrivă, merge din rău în mai rău, creativitatea sa s-a făcut simţită doar în impunerea unor măsuri care fac viaţa mai grea, mai penibilă şi adesea de-a dreptul insuportabilă cam pentru 90% dintre români.


Care sunt acele reforme "structurale", promovate de FMI şi "implemetate" de boc, care vor permite relansarea economiei? Dacă nu e complet dus cu capul(eu am oarece îndoieli), Franks ar trebui să ştie că, şi dacă statul român şi-ar concedia ABSOLUT toţi angajaţii, nimic pozitiv nu se va întâmpla. Buba României nu o reprezintă sectorul bugetar, ci sectorul privat, care are o incapacitate cronică de a genera locuri de muncă. De aici trebuie să pornim în orice analiză privitoare la prezentul şi viitorul economiei româneşti.


Să începem de la fundamente, adică de la bani. România mai are o singură bancă în care capitalul este românesc: CEC, o caricatură, până la urmă, şi căreia mulţi îi vor pielea, deşi cota ei de piaţă este ridicol de mică. Cine are controlul banilor controlează economia. Şi cu riscul de a supăra turmele de boi care cred tot ce citesc în manualele de economics, România este un exemplu de felul în care pieţele NU alocă resursele în mod optim. Toţi tembelii ăia din bănci au finanţat bula imobiliară şi un anumit fel de consum(că n-o să-l condamn pe ăla care şi-a cumpărat aragaz, frigider sau maşină de spălat) tembel, care nu a avut niciun impact asupra economiei româneşti.


Mai mult, băncile fiind străine, între guvern şi bănci nu a fost niciun fel de coordonare, pentru promovarea unor priorităţi investiţionale. Acest lucru, coordonarea, se petrece peste tot în lumea dezvoltată. Nu vă luaţi după discursul public al bancherilor şi al guvernelor, că lucrurile astea nu se fac la lumina zilei. La noi băncile au strâns Guvernul şi Parlamentul cu uşa pentru a face din OUG 50 un spanac decorativ, pentru a-i ţine pe clienţi în continuare în sclavie. Şi apoi, cu statul pe post de principal client, nici în bască nu le doare! Profitul este garantat, la risc zero!


Ceea ce este foarte grav e că, din lipsa banilor, România nu poate folosi fondurile europene, pentru că nu are cofinanţare. Refuzul băncilor de a participa la acest efort de cofinanţare, de a-şi asuma riscuri, nu poate fi justificat doar de "miopia" lor, ci mi se pare o politică deliberată, la ordinul guvernelor din ţările de origine. Pentru banii UE se bat şi alţii, iar faptul că Românisa nu-i consumă nu întristează pe nimeni la Bruxelles, dimpotrivă. 


Al doilea element agravant îl reprezintă viziunea tembelă despre rolul statului, promovată de Marele Cârmaci, pardon, Cârpaci! Nu există o planificare strategică, nu există priorităţi, nu există un proiect de viitor. Spui că educaţia este prioritară, dar reduci bugetul alocat domeniului! Spui că şi sănătatea este o prioritate, dar îi tai 60% din buget! Nu construieşti nimic, căile ferate sunt vai mama lor, şoselele sunt varză, autostrăzile sunt "mitice", precum vampirii, cum ziceau cei de la The Guardian", şi aşa mai departe. Şi atunci despre ce vorbim?


Vreau să ştiu şi eu ce mama dracului înţelege Franks prin noile "reforme" structurale. Ce vrea să zică prin "reformarea forţei de muncă"? Că dă MAI afară 18.000 purtători de pulan sau de mapă? Ei, şi? Face mai productivă Poliţia, sau administraţia? Cum calculezi productivitatea unui poliţist? Prin creşterea infracţionalităţii? 


Trecem. Dar cum poţi să-l socoteşti zdravăn la cap pe Franks, când spune că România nu mai este elevul mediocru al Europei, pentru c-a făcut ce-a zis el, când a intrat în al treilea an de recesiune, când toţi indicatorii macro şi microeconomici s-au deteriorat grav, când sărăcia se extinde, când şomajul creşte? Poate se gândeşte că din elevul mediocru  a devenit elevul ei cretin, şi aşa zisele lui ar avea un sens. 

Oricum, vai de capul nostru! După ce avem nişte guvernanţi de căcat, nici trimişii imperiului nu sunt mai de Doamne-ajută! Hotărât lucru, ne-am născut fără noroc!

3 comentarii:

Anonim spunea...

ce tara au mai salvat falitii vestici de cind se stiu ei? salvarea lor tpica a constat in ingroparea definitiva a celor care au fost atit de naivi incit sa creada ca vesticii se vor gindi vreodata la binele altor natii. elitele lor numiti cosmocrati de catre normalii vestici nu s-au sfiit niciodata sa-si jefuiasca propiile natii asa ca la ce s-a asteptat romanul mai ales cind vede ce se intimpla de 20 de ani?!
pe de alta parte romanii merita din plin ce este pt ca desi sufocati si indoiti de viata zilnica tot nu renunta la ideile anilor 60-70 cu vestul luminos care le face lor bine.

Karakas spunea...

Franks vorbeste limbajul neo-con. Iar Basescu executa (pe Boc nu il mai socotim). De aia vorbeste el de masuri macreconomice. Ce stimulente au dat astia pentru angajare, pentru ca sectorul privat sa se extinda? Canci. Unde sa se duca ai dati afara de la stat? Pai mult prea multi vor sa plece din tara.

Basescu nu face decit sa imite un sistem care a dat deja faliment in Occident. Sistemul capitalist de acest tip nu face decit sa ia de la saraci si sa dea la bogati. Iar Basescu vrea sa faca statul cu ciocu' mic, ca sa nu se auda ghiortzaielile de burti ale saracilor in timp ce baietii destepti (companiile straine dar si ai nostri parveniti) jupoaie tot ce se mai vede: pielea de pe om!

Karakas spunea...

Nici chinezii nu sunt mai fericiti. Problema e a sistemului capitalist peste tot in lume.

http://www.channelnewsasia.com/stories/afp_asiapacific/view/1099516/1/.html

"Urban and rural residents' overall life satisfaction declined as the negative impacts of the financial crisis gradually came into play in 2010," said the annual Blue Book of China's Society.

In a further sign of growing fears about the country's soaring inflation, the report found prices topped the list of concerns in 2010 and people's ability to absorb price rises slumped sharply.

China's consumer price index, a key gauge of inflation, rose 5.1 per cent year-on-year in November, the fastest increase in over two years and well above Beijing's full-year target of three per cent, as food costs continued to soar.

Ever fearful of inflation's historical potential to spark unrest, authorities have taken a range of measures to curb growth, with the central bank in October hiking interest rates for the first time in nearly three years.

The CASS report showed the Chinese public is also concerned about reform of the country's healthcare system and runaway housing costs. Reining in home prices has become the people's top expectation of the government, it said.

Property prices in China's major cities were up 7.7 per cent in November from a year ago and 0.3 per cent from October, the third straight month-on-month rise, official data shows, despite Beijing's efforts to cool the red-hot market.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...