joi, 16 decembrie 2010

Ştie cineva?



Ştie cineva, cu un grad cât de ridicat posibil pentru cvasi-haosul din Românica, numărul de angajaţi, la stat şi la privaţi? De ce întreb? Păi, se zice că la pilonul II al sistemului de pensii, ăla public, dar administrat privat, contribuie vreo 5, 16 milioane de nefericiţi. Când s-a pornit jucăria asta, la ea cotizau obligatoriu doar cei până în 35 de ani. Aşadar, povestea aia cu "doar" 4,5 milioane de angajaţi în sistemul privat ţine, sau nu? Că nu toţi angajaţii din privat se găsesc sub sau în jurul vârstei de 35 de ani. Şi nu toţi angajaţii statului sunt în cârje. Ceva nu-mi sună bine în cifrele privitoare la numărul de angajaţi.


Drăguţ, vorba vine! este că din cele 5,16 milioane de conturi, doar 3,4-3,5 milioane sunt constant alimentate, ceea ce iar ne ridică o întrebare: de fapt, câţi patroni plătesc statului ce opresc de la angajaţi, pe post de contribuţii sociale?

Domnu Încrucişătoru', dacă se poate, nu începeţi reforma aia a statului pe care o tot vorbiţi de ne-aţi ameţit cu punerea în ordine a statisticilor, să ştim dracului şi noi cum stăm? Că altminteri Românica e condusă lăutăreşte, după ureche. Şi zău, Pulimea Voastră, nici ureche nu aveţi!   

4 comentarii:

carp popescu spunea...

Nu e chiar asa. Platesc obligatoriu cei pana la 35 de ani dar multi din cei care au pana in 50 sau pe acolo platesc voluntar. Cunosc destule cazuri in jurul meu. Si atunci, cu toleranta, cam ies cifrele. Angajatorii trebuie sa semneze contractele. Daca pun banul sau nu, acestea sunt cazurile particulare. La companiile mari nu se poate discuta de asa ceva.

Cristian Banu spunea...

De fapt, nebuloasa este mult mai mare. Tehnic vorbind, în fiecare lună, firmele depun declaraţii la ANAF, Casa de pensii, Şomaj şi Sănătate. În baza acestor declaraţii, se fac plăţile către pilonul II. Deci, chiar dacă firma nu plăteşte, la pilonul II tot se virează contribuţia. Aşa că nu se ştie foarte exact câţi nu sunt declaraţi, câţi nu sunt declaraţi, dar pentru care se plătesc (deşi slabe speranţe), câţi sunt doar declaraţi...

casandra spunea...

@Constantin
Din pacate, comunicatorii institutiilor publice au un mare defect: nu prea pricep mare lucru din activitatea institutiilor pentru care comunica.
La pilonul II, odata ce ai platit fie si o singura luna contributie ramai "participant" si contributia aia este investita pana la varsta de pensionare a nefericitului. Ce daca acum "participantul" a iesit si din perioada de somaj indemnizat sau poate ca munceste prin Italia? Ramane participant.

In realitate, doar cei 3,3 milioane conteaza in prezent. Unii angajatori evita sa plateasca si acum contributii pentru pensii, oricare ar fi pilonul. Le retin oamenilor contributia lor si nu vireaza nimic. E o jale! Dar isi ruleaza banii, bine merci, sub blajina privire a guvernului.

Anonim spunea...

ce naivi sint romanii!!!! mori de ris efectiv!!! nici acum n-au aflat mioriticii ca fondurile alea de pensii private dispar pina sa apuce ei sa mai scoata ceva inapoi de la lacustele vestice!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...