joi, 2 decembrie 2010

Despre culoarea pisicii şi sexul îngerilor




China a decis să profite şi mai mult de criza Occidentului şi duce competiţia strategică pe un nou palier, unde nici UE, nici Statele Unite nu  par a avea mijloacele adecvate de ripostă. Este vorba despre decizia Consiliului de Stat de a aproba un plan de investiţii de circa 2.000 de miliarde de Yuani pe an, respectiv circa 300 de miliarde de dolari pe an, timp de cinci ani, în şapte domenii de bază: energia alternativă, biotehnologia, tehnologia IT de ultimă generaţie, echipamente industriale high-end, materiale avansate, automobile cu combustibil alternativ şi tehnologii ecologice şi cu consum redus de energie.


Planul poate fi considerat echivalentul chinez al "Omului pe Lună", lansat de J.F.Kennedy în anii 60 ai secolului trecut. Chinezii nu se mulţumesc să se industrializeze, ci, în buna dialectică "marxistă", vor să facă saltul calitativ, considerând că acumularea cantitativă şi-a cam atins limitele şi trebuie să schimbe accentele în procesul de modernizare.


Nu cred că Occidentul are cum să-i dea replica. Pentru că, nu-i aşa, piaţa este Dumnezeul lui, şi nu te poţi pune cu Doamne-Doamne. UE, după ce a ratat Agenda Lisabona 2000, care ar fi trebuit s-o facă prima economie a lumii, acum se pregăteşte de un nou eşec: Agenda UE 2020. Americanii, în loc să trimită din nou un om pe lună, îşi trimit oamenii în Afganistan şi îi trimit ameninţări lui Obama. Şi, evident, aplaudă adunătura de cretini din Tea Party, care mărşăluiesc cu SUA spre eşec.



SUA au ajuns prima putere a lumii pentru că şi-au propus, şi-au planificat ascensiunea şi au finanţat-o din fonduri publice. Ţări precum Franţa, Germania, Italia şi chiar şi Marea Britanie s-au refăcut după război adoptând planificarea, centralizarea scopurilor şi mijloacelor.  Declinul Occidentului, economic şi social, a început când a renunţat la planificare şi la centralizarea scopurilor şi mijloacelor. Asta nu exclude nici piaţa, nici sectorul privat. Omul a ajuns pe Lună în rachete şi module de aselenizare produse de firme private. Şi acum, în China, nu sectorul de stat(care e vai, mama lui!) va lua grosul banilor, ci firme private. Aici este vorba despre rolul de planificator strategic al statului. 


Sigur, vor sări de cur în sus libertarienii şi anti-etatiştii. Să fie sănătoşi. Le reamintesc idioţilor o vorbă a chinezilor: ce contează culoarea pisicii, câtă vreme prinde şoareci? Văd că Occidentul este foarte ocupat să discute despre culoarea pisicii, discuţie la fel de inutilă ca aceea despre sexul îngerilor. Să fie sănătos! Dogmatismul a distrus şi în trecut civilizaţii. De ce ar fi altcumva acum?  



2 comentarii:

Karakas spunea...

WikiLeaks din China publica o scrisoare a Ambasadei Chinei la Washington :)

http://www.nytimes.com/2010/12/01/opinion/01friedman.html?src=me&ref=homepage

Karakas spunea...

Scuze, nu e pe subiect, dar merita atentie, pentru ca e in directa legatura cu Gradina Domnului (aia pentru politicieni cu boli mintale) pe care o exploram din pacate fara sa vrem.

Guvernul e ocupat cu dezbateri serioase despre starea natiunii. Primul Ministru ne ia permanent pulsul sa se asigure ca am murit cu adevarat. Ce se discuta atit de important pentru Romania la Guvern si de aici la Academia Romana si alte institutii abilitate? Schimbarea denumirii de “rom” in “tigan”. Acum, eu inteleg anumite sensibilitati romanesti. Dar cind tara se confrunta cu asemenea probleme majore in economie si societate, asta este acum prioritatea? Inflamarea unei stari de conflict inter-etnic? Si cred ei ca asta va rezolva complexul de probleme care exista in Romania vis-a-vis de romi, pardon, tigani? Asta nu face decit sa confirme nivelul excedentar de habarnism cu care ne-a obisnuit puterea populista.

Iata si hilarul din aceasta propunere despre schimbarea numelui oficial din “rom” in “tigan”:

“Se propune totodată ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri[tigan] să fie interzisă.”

Adica, este interzis sa adaugi o conotatie negativa la un termen cu conotatie negativa. Vom avea forte de politie special antrenate (eventual in Afganistan!), care vor analiza orice dialog in care una din parti va spune “Mai tigane!” si, in urma acestei analize de specialitate se va intocmi sau nu proces verbal si emite amenda sau nu. Long Live The Orange Revolution! Calea cea mai scurta pentru a avea un creier curat si proaspat, fara urme de inteligenta!

http://www.mediafax.ro/social/guvernul-este-de-acord-cu-schimbarea-denumirii-de-rom-in-tigan-7773030

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...