Mă doare fix în cot de "patimile" lui Geoană, pe subiectul vizitei sale private la Moscova. Să mulţumească echipei de campanie, care a "ştiut" să gestioneze o criză. Dar, citind comentariile cretinilor care fac spume pe forumuri, mai ales pe HotNews, nu se poate să nu-ţi zici că suntem o ţară de tâmpiţi, care şi-au lăsat creierul la garderobă.
România este ţară membră NATO. Face parte din cea mai longevivă şi mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Are cele mai solide garanţii de securitate şi se află sub umbrela nucleară a SUA şi a aliaţilor lor care au arme nucleare, Franţa şi Marea Britanie.
Rusia, ca putere militară clasică, nu mai înseamnă nimic. Nu are mijloacele necesare pentru a proiecta forţă la distanţă. Rusia are vreo 120.000.000 de locuitori, Alianţa Nord Atlantică, peste 800.000.000 de locuitorui. Raportul este de vreo 6,5 la 1 în favoarea NATO, şi n-am pus la socoteală Turcia. Ruşii sunt depăşiţi, numeric şi tehnologic, la aproape toate categoriile de armanent, cu excepţia armelor nucleare, a rachetelor nucleare şi a sistemelor de rachete antiaeriene. Abia acum încearcă o modernizare şi o restructurare a corpului militar. Dar nu au bani pentru a-şi cumpăra armament modern.
S-a spus că ruşii au înlocuit tancul cu ţeava de gaze. Nimic mai fals. Atât UE, cât şi SUA, sunt mai puţin dependente de resursele externe de energie decât se vaită că sunt. Alta este grija lor: faptul că ruşii nu au bani de investit în descoperirea de noi zăcăminte şi pentru exploatarea lor, pentru construirea de noi conducte de transport. South şi North Stream sunt făcute la cererea europenilor, care vor să ocolească zone sensibile, precum Ucraina şi ţările baltice, care suferă şi acum de paranoia anti-rusă.
Occidentalii au şi o altă problemă: vor să pună mâna pe o felie cât mai mare din tortul energetic rusesc. Doar că Putin le-a cam pus tortul la rece şi a legat ursul de uşa frigiderului! Şi atunci a început un mic război mediatic ruso-occidental, din care vreo câţiva băieţi deştepţi s-au retras pe şestache, lăsând Marea Britanie să se "afirme". Când au înţeles şi britanicii că războiul ăsta nu le aduce nimic, au făcut şi ei ciocul mic. Doar băsescu şi ceata lui de pupincurişti n-au aflat vestea armistiţiului şi continuă să-i muşte de cur pe ruşi.
De ce o face? Din două motive. Primul este acela că Putin i-a dat cu flit, şi vizita la Moscova n-a putut avea loc. Şi i-a lăsat moştenire flitul lui Medvedev. Care se serveşte din plin de "moştenire". Faptul că Geoană s-a dus la Moscova, fără să-l întrebe pe el, Măreţul Conducător, l-a scos din minţi. Mai ales că bănuieşte că îl lucrează pe la spate şi americanii.
Al doilea motiv este tocmai cel al atitudinii americanilor. Care sunt tentaţi să ignore state precum România, Polonia şi ţările baltice, isteric antiruse, pentru că relaţiile cu Rusia devin prioritare. Cel puţin pe câteva subiecte sensibile, precum dezarmarea nucleară, Iran, Afganistan, neproliferarea armelor de distrugere în masă, apărarea antirachetă.
Mai este şi o problemă geopolitică, cu mult mai importantă. Se numeşte ancorarea Rusiei de blocul euro-atlantic. Dacă China se va afirma cu mai multă vigoare drept o putere cu vocaţie globală, ar fi bine ca acel moment să găsească Rusia în UE, şi cu o relaţie de parteneriat consolidat cu NATO. Transferul de tehnologii militare şi spaţiale ruseşti către China au pus deja în dificultate SUA în Pacific, mai ales în zona sensibilă a Taiwanului. Dacă au de ales între vocalizele antiruseşti ale lui băsescu şi interesele lor, americanii îi vor pune botniţă scurt şi fără menajamente lui Pulea Vodă.
Instrumentarea rusofobiei este de uz intern, dar poate constitui un pretext pentru Moscova de a pune condiţii dure americanilor, arătând cu degetul spre Bucureşti, pentru a le justifica. Americanii sigur nu ne sunt recunoscători pentru că le complicăm lor sarcina. Şi n-aş zice că se topesc de fericire, din acelaşi motiv, nici cei de la Bruxelles. Care se simt folosiţi de cei din Est în conflicte care nu sunt ale lor. Dar care îi costă.
Nu îl înţeleg pe băsescu de niciun fel. Dacă primeşte un al doilea mandat, cum va normaliza relaţiile cu Rusia, când la Moscova se ştie clar cine instrumentează rusofobia în România, şi de ce. Se va duce să le spună: "Hai, bă, ce, voi nu ştiţi de glumă? Hă, hă hă!"
Dacă nu primeşte un al doilea mandat, ce va face? Va urla pe străzi, alături de cetele lui de oranjgutani, că l-a dat jos Moscova? Se va victimiza, vrea să mobilizeze oamenii în stradă, pentru a nu recunoaşte rezultatele alegerilor, folosind ura faţă de ruşi, pe care o instrumentează acum? Pentru că alt folos nu văd în campaniile mediatice pe tema relaţiilor ruso-române,
Sigur că pe fond Geoană are dreptate. Dar mesajul lui este moale şi neconvingător, pentru că se adresează unor fiinţe înzestrate cu raţiune. Cel care trece este cel al lui băsescu, pentru că se adresează instinctelor, frustrărilor, părţii animalice, iraţionale, din om. Pentru un popor de tâmpiţi e reţeta cea mai bună. Din păcate...
PS: încă o dovadă că suntem tâmpiţi. Oranjgutanii răspund clipului cu "Hitler, şef de campanie la Pulea Vodă" cu mizeria de mai jos. Care nici măcar haz nu are, ci doar insulte.
5 comentarii:
"sa mori tu ?" intreaba mircea badea
"Să mori tu!" răspunde acelaşi. Şi da, suntem o ţară de tâmpiţi! Că dacă eram deştepţi, nu ajungeam în căcatul în care suntem!
Daca mai iese Basescu o data, nun voi mai avea nici cea mai mica indoila ca asa stau lucrurile: chiar sintem prosti!
Nu mai iasa sub nici o forma....
Nici nu mai are rost sa va ganditi la un asemenea scenariu...
Problema ii sa o ia in gura "dureros" sa plece cu Nutii , unde o vrea ei...
Titlul e perfect. Din motive care ma eludeaza se pare ca asa suntem. Niste tampiti. Niste vite manipulate de un vorbitor primitiv si hahait. "sulaina cenal" e din nou presedinte.
Trimiteți un comentariu