vineri, 31 august 2012

Vara în care au murit iluziile




A trecut şi vara asta! A fost de-a dreptul sufocantă, într-un oraş care a uitat să mai planteze copaci, în schimb plantează beton, asfalt, oţel şi sticlă. A fost vara în care au murit iluziile noastre despre occident. Festivalul ipocriziei, care a însoţit suspendarea şi votul pentru demiterea lui traian băsescu ne-a arătat un occident dispus să calce în picioare şi democraţie, şi valori morale şi politice, pentru a-şi păstra pe tron sluga. Şi-a păstrat-o. Cu ce preţ? Ei bine, preţul nu se cunoaşte încă. Dar ceva indicaţii despre ordinul său de mărime apar. Şi dacă acum occidentalii au susţinut o cauză greşită, atunci când susţine o cauză bună, reflexul celor mai mulţi români va fi de respingere. 

După orice calcul, traian băsescu a fost demis. Dar şase indivizi, unul mai mediocru ca altul, mai şantajabil ca altul, mai stupid ca altul, au decis altfel. Drept pentru care au îngropat instituţia pe vecie. Acum CCR trebuie desfiinţată, şi găsită o formulă care s-o readucă în atenţia şi respectul românilor. 

Vara asta are şi un lucru luminos, zic eu. Pe care nu pot să-l atribui neapărat cuiva. Dar el există: acum câţiva ani, pe o caniculă asemănătoare, în Franţa au murit circa 15.000 de oameni, cei mai mulţi singuri, găsiţi după zile şi zile. Nu am auzit de un singur caz de acest fel în România. Semn că există un soi de solidaritate, la nivel micro, acolo unde oamenii se îngrijesc unii de alţii. A contat şi campania de informare publică, au contat şi măsurile luate de unele municipalităţi. Dacă ne-am ocupa mai mult de ceea ce contează cu adevărat pentru oameni, viaţa tuturor va fi cu siguranţă mai bună. 

Toamna politică şi socială va fi, evident, la fel de complicată, de tensionată şi de conflictuală. Vor muri şi alte iluzii. Dar poate că fără asta nu ne maturizăm, ca naţiune...

miercuri, 29 august 2012

Ce mare surpriză?



Cică băsescu tace, pentru că pregăteşte o mare surpriză. Bun, asta e de Gâgă! Şi care ar fi, mă rog, acea mare surpriză? Că de demisie nici vorbă! De ruşine, aşişderea! Îl doare pe el în cur de votul împotrivă, primit din partea a 7,4 milioane de români! Ce mai rămâne?

După mintea mea, îi rămâne să dea o lovitură de stat! Adică să-şi pună iar un Muţunache în fruntea Guvernului, să le-o tragă lui Ponta şi Antonescu, să anihileze USL, să îşi pună oamenii în fruntea Procuraturii Generale şi a DNA, şi, în general, să măsluiască alegerile parlamentare, pentru a fi liniştit până în 2014.  Cunoscând obiceiurile locului, s-ar putea să-i reuşească. Oricum are spatele asigurat. Că doar n-o să-i bată obrazul madam Merkel! 

Deci, nimic surprinzător. Doar trist. Şi mizerabil. Şi care ucide orice brumă de speranţă...   

marți, 28 august 2012

Ce vrem?



Văd că se declanşează un soi de "război sfânt" împotriva USL, în general, şi a lui Ponta şi Antonescu, în special, pentru că ieri nu l-au demis ei în Parlament pe băsescu. Sau, dacă asta nu se putea, măcar să-l fi plimbat cu preşu' încă vreo câteva zile. Din punctul meu de vedere este cea mai proastă atitudine posibilă, şi nu ţine cont de realităţi. 

Cred sincer că atât Ponta, cât şi Antonescu au fost ameninţaţi de unii de la Bruxelles şi de unii de la Washington(care joacă dincolo de politica oficială a Uniunii şi a SUA) cu tăierea accesului la finanţări pe piaţa internaţională. După decizia CCR nu mai exista cale de atac. Ştim cu toţii asta. E multă frustrare în rândul nostru, al celor care am votat pentru plecarea lui băsescu. Dar asta nu trebuie să ne anuleze judecata. Reacţia noastră de demnitate, adică votul masiv cu "DA!" la referendum n-a fost primită bine de cei citaţi mai sus, care au tot mai mare frică de cetăţeni şi de implicarea lor în viaţa publică. Dacă băsescu putea fi înlăturat democratic de popor, cine ştie, poate aveau şi alţii idei de acest gen. Reacţia lor a fost una de frică, instinct de conservare în stare pură. 

Nu cred că ăia de afară mor neapărat de grija lui băsescu. Mai degrabă mor de grija lor. Democraţia e frumoasă doar în poze. În realitate ea este un pericol pentru toţi cei care au ocupat "înălţimile de comandă". Întrebarea este: cum putem scăpa de oameni precum băsescu? Greu de spus, mai ales în condiţiile României. Numai câteva ţări îşi mai permit luxul de a avea conducătorii pe care şi-i doresc şi cetăţenii. Restul trebuie să accepte un control exterior asupra alegerii, explicit sau implicit. Acum, la noi, controlul a devenit explicit. 

În aceste condiţii singura decizie raţională a USL era acceptarea revenirii lui băsescu, fără alte "floricele" de stil. Acum importantă este câştigarea alegerilor parlamentare cu un procent bine peste 50%, şi formarea guvernului. După care, dacă sunt inteligenţi, cu Constituţia în mână, să-l lase pe băsescu un simplu spanac decorativ, închis la Cotroceni, aşteptând terminarea mandatului. Ştiu şi serviciile că, o dată şi o dată, băsescu va pleca de la putere. Şi nu trebuie să se pună rău cu noua putere. În fond, banii lor de la guvern vin, nu de la Cotroceni.  

Ce ar fi să uităm de băsescu, şi să ne concentrăm pe urgenţa acestei toamne: câştigarea alegerilor parlamentare şi formarea unui guvern USL? Nu va fi simplu. PDL vorbeşte deja despre o moţiune de cenzură. Un guvern al PDL, care să organizeze cum ştie el alegerile, ar complica situaţia. 

De fapt, asta vrem? Revenirea pedeleilor, doar pentru că avem noi ceva de împărţit cu USL? USL ne-a dat ocazia de a scăpa de băsescu. Lucrurile au depins de români, nu de câţiva politicieni. Să ne asumăm şi noi partea noastră de vină în rămânerea lui băsescu la Cotroceni. Care, judecată la rece, nu este un eşec al taberei anti-băsescu, ci o mânărie cu iz legal, de care se va da socoteală, cât de curând. 

luni, 27 august 2012

băsescu se întoarce!



"Avem la dosar o scrisoare de la INS in care ne spun ca nu ne pot comunica cifra exacta a recensamantului decat in trimestrul doi din 2013. Ei spun ca nu exista mijloace tehnice pentru stabilirea numarul persoanelor cu drept de vot", se scuză Zegrean, azi, aşteptând să înceapă şedinţa Camerelor reunite, pentru a-l reînscăuna pe băsescu. Şi atunci, dacă li se spune că este practic imposibil să se ştie cu exactitate numărul de votanţi, dacă li se demonstrează că cifra comunicată de BEC este pur şi simplu arbitrară, neavând nicio legătură cu realitatea, de ce au decis cum au decis, pe baza unui fals, pentru că cifra aia e un fals? 

Mai mult, membrii CCR recunoşteau, cu doar câteva zile înainte de referendum, atunci când au respins votul uninominal pur, că numărul de votanţi, respectiv populaţia României, s-au redus semnificativ, semn că erau la curent cu situaţia de fapt. 

Dar ce contează asta, dacă s-a dat ordin de zi pe unitate, şi băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni? Uitaţi-vă ce se petrece în Parlament: USL face volte, când e cvorum, când nu e, când participă la lucrări, când nu participă. 

băsescu va fi la Cotroceni începând cu această seară. Ne-am întors de unde am plecat. Cum vor evolua lucrurile de aici înainte este greu de spus. Cert este că în rândul celor 7,4 milioane de oameni care au votat pentru destituirea lui băsescu se conturează un nucleu dur, extrem de activ, extrem de motivat, radicalizat şi mai numeros decât se crede. Cu acest nucleu dur se va confrunta nu doat băsescu, ci şi cei din USL, pentru că nu au luptat cu convingere, până la capăt, cu băsescu.

Ei bine, acest nucleu dur, şi radical, de cetăţeni convinşi de obligaţiile, responsabilităţile şi dreptatea lor, va fi cel care va determina rezultatul alegerilor parlamentare din 2 decembrie. De urmărit cu atenţie... 

duminică, 26 august 2012

Pauza de băsescu s-a terminat!



Pauza de băsescu s-a terminat! Din păcate! Nu pot spune că i-am dus dorul. Aproape două luni fără el, chiar în circoteca referendumului, a fost reconfortantă. A vorbit din garaj, nu de la Cotroceni. Ştiu, tot el a condus România. Dar dintr-un garaj! Câtă umilinţă! Faptul ăsta numai, şi mă simt răzbunat! 

Nu cred că Parlamentul va da o dovadă de demnitate, şi va invalida decizia CCR. Sigur Pulimea Sa, cu ajutorul jegurilor ălora de la servicii, împreună cu ţuluşii Luluţei, şi-a luat toate măsurile necesare pentru a nu se întâmpla un pocinog. Deci nu se va întâmpla! 

Nu se va încurca el în cele 7,4 milioane de voturi, cu care a fost demis, indiferent de ce spune CCR. Cum nu s-a încurcat nici în 2009, când a pierdut alegerile, în realitate. Diverşi prieteni l-au ajutat să măsluiască votul, şi iată-l din nou preşedinte! Aşa şi acum: prietenii au făcut regulile în favoarea lui, şi iată-l din nou la Cotroceni!

Nu e un învingător, dar nici nu-i pasă! Câtă vreme e la butoane, nimic nu contează: legitimitate, credibilitate, moralitate. El e călăreţul, restul sunt călăriţi! Singurul lucru pe care nu-l înţeleg este: de ce băsescu? De ce este privit ca singurul garant al intereselor americano-germane în România? Că decizia CCR este o coproducţie americano-germană! Şi mai ales de ce situaţia din România nu interesează pe nimeni altcineva din UE? Nu am văzut la Bucureşti nici trimişi englezi(ministrul de externe al Albionului a avut, se pare, alte treburi, venea din zona Siriei), nici francezi, nici italieni sau spanioli. 

Această atitudine a americanilor şi nemţilor a născut frustrări. Nemţii şi-au dezvăluit ieri unul dintre motivele susţinerii lui băsescu: vor un nou Tratat al Uniunii. Ideea a fost primită foarte prost de majoritatea membrilor Uniunii. Merkel are şi ea nevoie de nişte unii în spatele ei. Cu Ponta sau Antonescu exclus! 

Rămâne o necunoscută: reacţia celor care, într-un fel sau altul, s-au săturat de băsescu şi nu vor să mai audă de el. Sunt din toate straturile sociale, din toate curente ideologice, republicani şi monarhişti. Nu cred că îi uneşte doar ura faţă de băsescu. E mai mult decât atât. E o reacţie de demnitate naţională, ceva care aminteşte de perioada 1964-1971. Trebuie să privim foarte serios această reacţie. Pe ea se poate construi un proiect naţional, o nouă politică externă şi europeană, o nouă cetăţenie. Este, dacă vreţi, marele câştig al unui Referendum care, chiar dacă nu ne-a scăpat, legal, de băsescu, l-a trimis la lada de gunoi a istoriei.   

sâmbătă, 25 august 2012

După ce trece canicula



Prieteni, nu am chef de nimic. Oraşul ăsta este o uriaşă plită încinsă. Nu mai ai un copac, un spaţiu verde, ceva, să te pună la adăpost de căldura nemiloasă. Un deşert de beton, asfalt, oţel şi sticlă. Plus gunoaiele, care răsar peste tot, deşi primăriile se mişcă mai bine la acest capitol. Un oraş părăsit, la sfârşit de săptămână, de toţi cei care au posibilitatea s-o facă. Un oraş în care există, practic, o singură distracţie: pileala, mai ales la terasele răsărite ca ciupercile în Centrul vechi. Şi cu berea la PET până şi boschetarii îşi permit acest lux. 

Sincer, am suportat foarte greu canicula. Nu atât căldura, cât schimbările pe care le induce în comportamentul oamenilor. Aş spune chiar că am traversat o perioadă depresivă, în care nu am avut chef de nimeni şi de nimic. Unii dintre prietenii vor fi zis că sunt dus cu pluta. Recunosc, nu am avut chef nici de blogul ăsta, iar celălalt blog l-am părăsit fără prea mari remuşcări. 

E drept că la depresie a contribuit şi povestea Referendumului, şi ceea ce a urmat după. E greu să accepţi o nedreptate, e greu să vezi cum nişte personaje profund corupte au anulat, prin decizia lor, votul celor care i-au cerut lui băsescu să plece. E greu să accepţi că ai scăpat de Moscova şi de dictatul ei, pentru a intra slugă nu la unul, ci la doi stăpâni: UE şi SUA. Care nici măcar grija  respectării aparenţelor nu o mai au.

Dacă din orbita Moscovei am reuşit să mai ieşim, din orbita ăstora două nu mai avem scăpare. Sigur, se va dezvolta un curent anti-european şi anti-american din ce în ce mai puternic. Nu ne va folosi la nimic, pentru că nu mai suntem în perioada Războiului Rece. 

Un singur lucru ar trebui să ne dea serios de gândit: ce vom face, dacă UE nu va putea rezista fenomenelor centrifuge şi crizei euro? Dacă germania va vrea o nouă arhitectură a sistemului, cu un nucleu condus de ea, cu un număr de ţări nordice şi central europene, şi cu tări precum România formând un soi de colonie periferică, o piaţă de desfacere şi un rezervor de forţă de muncă ieftină. Cât or mai fi aşa ceva...

Cel mai grav a fost lovit în aceste două luni mitul care spune că UE şi SUA sunt sursă de democraţie pentru amărâţi ca noi. Şi ce am văzut? Că nu există principii şi valori, ci numai interese, iar pentru a-şi apăra interesele, nici UE, nici SUA nu se jenează să treacă peste valori şi principii. Sigur, ştiam asta, dar nu ne-a căzut bine o astfel de demonstraţie de cinism. 

Ne aşteaptă vremuri şi mai zbuciumate, după întoarcerea lui băsescu la Cotroceni. Într-un fel, mental, cel puţin, sunt deja pregătit pentru asta. Deşi nu-mi cade bine deloc, dar deloc! Nu e vorba despre resemnare. Cred în continuare că se impune o presiune populară, şi politică, pentru a-l obliga să demisioneze. Dar trebuie să fim realişti: cât îi are în spate pe americani, şi o parte din europeni, băsescu va face fix ce doreşte, cum doreşte, în România. Există o singură scăpare: preţul plătit de americani şi de europeni pentru sprijinul acordat lui băsescu să devină mult prea mare. Mai pe româneşte, abuzurile lui să ducă la grave violenţe sociale. Nu suntem încă acolo. 

Dar toate astea, după ce trece canicula!

vineri, 24 august 2012

Vomitivul George Maior

România nu mai are nicio şansă de scăpare din ghearele unui sistem securist, pe care traian băsescu l-a dus la paroxism. Ieri seară Realitatea Tv a dezgropat şi ea povestea din 2007, când, tot prin preajma unui referendum de destituire, jupân Coldea avea nişte curiozităţi perverse despre unii judecători de la CCR. Ei bine, într-un gest aproape unic, George Maior intervine în direct, după ce înainte se "afirmase" purtătorul de cuvânt al SRI, Bercaru, pentru a spune că notiţele lui Coldea NU sunt documente oficiale ale SRI

Băi, pulă! Hârtiile alea, oficiale sau nu, au produs efecte: dosarele persoanelor indicate de Coldea au fost cercetate. Nimeni nu ştie ce s-a descoperit în ele, nimeni nu ştie ce destinaţie şi ce utilizare au avut ele, informaţiile. Nu ai produs nicio probă că acele cercetări nu au produs efecte, nu au fost folosite în scop de şantaj. De ce aş crede în bunele intenţii ale unui derbedeu, precum Coldea, băsist cu acte în regulă?

Şi uite aşa a apărut pe piaţă un nou vomitiv: George Maior... 

joi, 23 august 2012

Sper...



Nu-mi fac mari iluzii în legătură cu numirea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei. E deja inamicul public numărul unu al băsiştilor. I se vor întâmpla multe. 

Sper un singur lucru: numirea ei să declanşeze un proces de limpezire a taberelor politice la vârful Justiţiei, în CSM, în Procuratură, la ÎCCJ. Să iasă păduchii băsişti în frunte, să se agite, să facă scandal. Să-i vedem şi noi, să ştim ce hram poartă. Până acum au jucat comedia imparţialităţii şi a independenţei. A venit vremea să cadă măştile. Şi dacă numirea Monei Pivniceru ajută la asta, e deja o mare victorie!

miercuri, 22 august 2012

Ce mai e de salvat?



Pentru cei şase de la CCR, care l-au readus pe băsescu la Cotroceni, faptul că suntem mai puţini decât arată o cifră absurdă, care se perpetuează de vreo zece ani, nu este relevant. Cele prezentate de instituţii ale statului despre numărul votanţilor sunt irelevante pentru ei.  Relevantă este dorinţa lui băsescu de a se întoarce, cu orice preţ. Şi s-a întors. 

Deja citirea motivării CCR devine un act inutil, o pierdere de timp. Să cauţi în ea logică, bun-simţ, responsabilitate, este ca şi cum ai căuta apă în Sahara. Te alegi doar cu nisip între dinţi. 

De parcă n-ar fi fost suficientă aservirea politică a CCR, şi CSM ne râde în nas şi ne spune că voinţa lui băsescu e mai tare decât legea! Parcă băsescu ne speria că, dacă el nu se întoarce până la 31 august, Românika se duce pulii de suflet. Ei bine, acum vedem că a dus-o el acolo, că nu mai e nimic de salvat, în ceea ce priveşte democraţia şi statul de drept. 

Şi totuşi băsescu mai are ceva de salvat: sistemul ticăloşit! Sistem care i-a permis ascensiunea în politică, l-a ajutat să devină preşedinte şi să guverneze ţara după cum cer interesele lui şi ale sistemului ticăloşit. Vedem acum cât e de puternic sistemul  patronat de băsescu, cât de nemilos şi de determinat. 

Mă îndoiesc că SUA sau ăia de la Bruxelles nu cunosc starea de fapt din România. O cunosc, şi le convine. Pentru că ştiu că băsescu este şantajabil, şi interesele lor, mai bine servite. Oricine care nu e legat de sistemul ticăloşit-în care se află şi europeni, şi americani-le încurcă interesele în România. Aşa că l-au susţinut pe băsescu, deşi îl detestă. 

Sistemul ticăloşit e bine-mersi. A mai trecut peste un hop. Şi cât timp va exista băsescu, interesele lui nu vor fi deranjate. Rămâne de văzut cui îi va lăsa băsescu moştenire sistemul: lui MRU, sau se va strădui să-l controleze şi după 2014. Mai degrabă va acţiona pentru menţinerea controlului personal asupra sistemului, unora ca MRU revenindu-le "onoarea" de a-l apăra de braţul legii.

Sistemul ticăloşit ne-a râs în nas prin decizia CCR. Ştiu, mă veţi întreba cum scăpăm de el. Nu ştiu. Dar paşnic pare puţin probabil s-o putem face. Poate doar cu parul...

marți, 21 august 2012

Începe represiunea!




Şase indivizi slugarnici, şase imbecili, lipsiţi de demnitate, l-au readus pe băsescu la Cotroceni. Deşi erau conştienţi că decizia lor este ilegitimă, după toate legile româneşti, şi după Constituţia pe care se zice c-o apără. Şase oameni s-au pişat pe voturile a peste 8,5 milioane de cetăţeni români. 

Asta e, vom ţine minte! Dar din acest moment sper că suntem conştienţi că urmează represiunea. băsescu se va răzbuna pe toţi cei care i-au fost adversari. El e "preşedintele ales" al românilor, deşi cei care l-au demis sunt cu vreo 2,2 milioane mai mulţi decât cei care l-au ales. 

Practic, acum este liber să facă, împreună cu serviciile şi cu o parte a aparatului de justiţie, fix ce-i trece prin cap. Guvernul şi membrii lui vor fi primele victime. Oricum, lui Ponta şi lui Antonescu nu le va fi moale. Şi nici altora. 

Acum vom vedea în toată splendoarea lor ipocrizia şi mizeria morală ale Occidentului şi ale Americii. Nimeni nu va scoate un cuvânt în apărarea democraţiei din România. Câtă vreme s-a întors băsescu, totul este OK! Sluga e la post, jaful poate continua! 

E o zi tristă. O zi de care ne va fi mai ruşine decât ne-a fost de mineriade. O zi de care vom vrea să nu fi  obligaţi să ne aducem aminte...

luni, 20 august 2012

Şi totuşi, câţi dracu suntem cu toţii?



Cu cât săpăm mai mult, cu atât devine mai greu să ştim câţi dracu suntem cu toţii, noi, românii. INS zice că la Recensământ în România erau vreo 19 milioane de trăitori cu domiciliul stabil, de la ăla în pampers la ăla care doarme deja în copârşeu. Din ce spune Ponta, în afara ţării sunt circa 3,2 milioane de români cu drept de şedere, deci au un domiciliu fix acolo. Să fim vreo 22,2 milioane de oameni, cu totul? N-ar fi rău. Ar însemna că scăderea demografică n-a fost atât de dramatică. Dar cele 3,2 milioane de români cu drept de şedere sugerează o cifră reală a celor plecaţi mult mai mare. Ceea ce, pentru economie şi pentru sistemele de protecţie socială reprezintă o veste foarte proastă. 

E şi asta o discuţie care trebuie făcută...

PS: după veselia de pe faţa lui Zegrean, decizia CCR este luată! băse se întoarce! Să te ţii distracţie!

Ziua în care vin cifrele



Bun, s-o luăm uşor, că a venit din nou canicula şi nu face bine la neuron. Văd că multă lume care-şi dă cu părerea, dar cu precădere ăia din secta "martorii lui băsescu", cu Pulimea Sa în frunte, vorbeşte despre "modificări în listele electorale". Nici vorbă! Pur şi simplu Guvernul a făcut un "inventar", şi va trimite la CCR un document, care în esenţă va spune cam aşa: "E drept că cifra oficială a votanţilor de pe listele permanente este de X. Dar atunci când veţi decide trebuie să ţineţi cont că din ăştia X un număr Y îl reprezintă morţii, un număr Z îl reprezintă cei cu domiciliul în străinătate", şi aşa mai departe. Mai mult, Guvernul sigur le va spune judecătorilor de la CCR că rezultatele oficiale preliminare ale Recensământului indică doar vreo 19 milioane de locuitori permanenţi în România. Şi le va arunca pisica moartă în curte: "voi decideţi dacă ţineţi cont de realităţi sau nu. Dar tot voi răspundeţi pentru deciziile pe care le luaţi." 

Cred că abia acum înţeleg şi flăcăii ăia de la CCR că nu sunt acolo pentru o lungă vacanţă bine plătită. Că au responsabilităţi imense. Şi mai ales că decizia lor va avea cel mai mare impact posibil asupra democraţiei româneşti. Să anulezi voturile a peste 8,5 milioane de cetăţeni români nu este o decizie uşor de luat, şi nici una fără consecinţe. 

Acum, sigur, între conştiinţa lor, multă, puţină, şi şantajul lui băsescu, cu serviciile lui, şantajul va învinge. Întrebarea este câţi sunt şantajabili, cu adevărat. Rămâne să vedem şi dacă vizita lui băsescu în Secuime şi declaraţiile lui iresponsabile, făcute pentru a le capta bunăvoinţa, plătesc, în sensul în care judecătorul de etnie maghiară va vota alături de băsişti. 

N-am înţeles de ce un act de voinţă personală, demisia, trebuie "sancţionat", în magistratură, de pierde-vară ăia de la CSM. Mona Pivniceru şi-a dat azi şi demisia din magistratură, pentru a fi numită ministru al Justiţiei. Dar nu poate depune jurământul până când nu-i aprobă demisia CSM, altminteri devine incompatibilă. Mişto ţară, nu?

Văd un început de radicalizare şi la Ponta. N-o mai scaldă. Ceea ce e bine. Oricum, cu sau fără băsescu la Cotroceni, trebuie să gestioneze o ţară condusă încă de băsişti. Plecarea lui băsescu ar permite o curăţenie rapidă. Dacă nu pleacă, atunci va avea de furcă atât cu el, cât şi cu slugile lui. De asta Mona Pivniceru la Justiţie i-ar fi de mare folos. 

Totul depinde de decizia de mâine a CCR. Dacă va putea da mâine o decizie... 

  

duminică, 19 august 2012

Rezerva de voturi



Cum era proverbul? "Dacă tăcea, filosof rămânea?" Ei bine, Boureanu, un prost care nu mai poate de fiţos ce e, a ieşit azi să demaşte "frauda" USL, care, nu-i aşa, vrea să scoată de pe listele electorale milioane de români ce pot da cu ştampila bine-mersi. Flăcăul se apucă să avanseze nişte cifre. Cum nimeni din USL nu a dat astfel de cifre, ce spune Boureanu mă face să cred că PDL ştie foarte bine şi câţi zac degeaba pe liste, şi câţi români s-au stabilit în cele străinătăţuri. Era rezerva lor de voturi. De acolo se putea mişcuna, cu ajutorul organelor, ca să zic aşa.  

Sigur că e jale mare, dacă se face curăţenia asta pe liste. Mai ales pentru PDL, deşi n-aş fi sincer dacă n-aş spune că şi ceilalţi au profitat de pe urma listelor umflate. Au profitat, dar nu la o scară atât de mare ca PDL, care a folosit sistematic şi cinic aceste nepotriviri. 

Acum urmează să vedem ce spune şi Parchetul General, care lucrează să demonstreze teza "fraudei masive". Nu prea cred că le iese procurorilor. Nu are cum. Parchetele au acţionat doar în câteva comune de prin Gorj, Olt şi Vaslui, şi ceva prin Ardeal. Asta ne le va aduce mai mult de o mie de voturi multiple, pe bune, nu scoase din burtă. 

Ce pot face ţuluşii, în acest caz, este să conteste listele actualizate de guvern, ei arestând originalele lor de la BEC şi de la AEP. Dar nu văd cum ar face acest lucru, legal vorbind. Nu au cum criminaliza o acţiune legală, cerută de CCR, care nu la Parchetul General a apelat pentru precizări, ci la Guvern. 

Oricum ne vom distra maxim, de mâine încolo. Va fi un festival al istericalelor, leşinurilor intelectuale,  al invectivelor şi al acuzelor care mai de care mai fanteziste. 

Bucuroşi le-om duce toate, numai să scăpăm de ipochimen!

vineri, 17 august 2012

Politic incorect



Ştiu că nu sunt politic corect cu ceea ce am să spun. Sigur, pentru nişte occidentali, condamnarea decervelatelor ălora de la Pussy Riot la doi ani de închisoare este un soi de şoc, o dovadă că Putin e mai rău ca Ivan cel Groaznic. Dacă ar sta să judece mai bine, gestul idioatelor nu ţine neapărat de libertatea de exprimare. În fond, puteau să-l înjure pe Putin şi în altă parte, nu neapărat într-o biserică. Nu este un gest politic, ci unul provocator, făcut pentru a câştiga notorietate. Protestul politic are rostul lui, şi dacă vrei să fii luat în serios, te comporţi ca atare. 

Cele trei nu sunt nici Bob Dylan, nici Joan Baez, spre pildă. Şi nici opoziţia faţă de Putin ceva serios. Din păcate. E frumos şi cu manifestările unei incipiente clase de mijloc din Rusia, dar masa critică pentru schimbare nu este acolo, ci în Rusia profundă. Şi pe aceştia nu cu gesturi blasfemiatoare în catedrale îi atragi de partea ta. Dar ce să ceri unora care îşi zic Pussy Riot? 

Mă tem că ruşilor, ca şi nou, le lipsesc politicienii cu cap, cu viziune, care să-şi înţeleagă cetăţenii şi să le propună ceva serios. Până una-alta, Putin e singurul care are un proiect pentru Rusia. De asta nici nu-i pasă de ce zic alţii despre el. Motiv pentru care ar putea să le graţieze liniştit pe cele trei idioate, râzându-le tuturor criticilor lui în nas. În fond, mesajul a fost transmis. Şi sigur înţeles de cei care trebuie să-l înţeleagă...


joi, 16 august 2012

Amicii lui băsescu din Justiţie lovesc din nou

Nu-mi place când am dreptate. Scriam cu puţin timp în urmă, când cu afacerea procurorului Bejan, cel care vroia să îi ia pâinea de la gură Luluţei, că în CSM şi în procuratură, plus în cadrul ÎCCS s-a structurat un grup de interese, controlat de traian băsescu şi de Monica Macovei. Dispun de toate instrumentele pe care legea le pune la îndemâna Justiţiei pentru aflarea adevărului. Şi le folosesc în mod abuziv, dincolo de Constituţie şi de lege. Ascultă ilegal, filează, îşi acoperă urmele. 

Las la o parte răspunsul cretin al CSM la solicitările perfect legitime ale lui Crin antonescu, şi, prin el, ale opiniei publice. Dar filajul la Mona Pivniceru a fost făcut de oamenii de la Justiţie, respectiv DNA, care are ofiţeri de poliţie judiciară. Scopul? Eliminarea unui adversar al grupului, care putea ajunge ministru la justiţie. Ceea ce se pare că le-a reuşit.

Sigur, dacă le spui celor de la Bruxelles despre astfel de practici, se uită la tine ca la extraterestru. Nu pentru că ei ar fi nişte îngeraşi, ci pentru că totul a ieşit din scală, a depăşit nişte limite pe care toată lumea le neagă, dar le respectă. 

Aşadar, amicii lui băsescu din justiţie lovesc din nou. Nu ştiu dacă şi-au făcut un bine. Au pus reflectoarele pe ei. Cu sau fără protecţia lui băsescu, grupul va fi dislocat, şi fiecare va plăti pentru ceea ce a făcut. Astfel de construcţii nu pot dura, mai ales când ating interesele celorlalţi din breaslă. Deocamdată nu au călcat prea mulţi pe coadă. Deocamdată...

PS: un bou are timp şi tenacitatea de a mă înjura de nu mai puţin de 26 de ori! Băsismul forjează caractere! Oribile, dar caractere! Dumnezeule mare!

miercuri, 15 august 2012

Da, nu...



Da, băsescu se întoarce la Cotroceni. Nu, băsescu nu va demisiona şi nu se va duce raportor la NATO. Nu, băsescu nu va coabita cu nimeni, indiferent ce căcat mănâncă el pe ici, pe colo. Da, se va răzbuna crunt, cu atât mai mult cu cât vedem că există un nucleu fanatic de procurori şi judecători, care execută orbeşte ordinele lui şi ale celor precum Kovesi şi Macovei. Şi da, urmează 800 de zile de foc, când ne poate lua dracul oricând! 

marți, 14 august 2012

Alternativa la democraţie



Jurnalul Naţional a pus lăbuţa pe nişte cârtiţe ale SRI.  Bine, nu e nimic nou în asta: regimul băsescu dă tot mai multe motive de invidie regimului ceauşescu. Ba chiar îl întrece! Problema este alta: multe dintre tehnicile de control pe care le foloseşte SRI sunt învăţate de la americani, FBI şi CIA, şi sunt tehnici anti-insurecţionale, folosite în Asia de sud-est şi şi mai ales în America Latină. Asta spune multe despre ceea ce se întâmplă acum. 

Reamintesc celor care au uitat că represiunea Securităţii a fost atât de dură pentru că aşa a fost fasonată de serviciile secrete sovietice. Iar mulţi români au făcut exces de zel pentru a se afirma în ochii "stăpânilor" de la Moscova. Aşa ceva se petrece şi acum. De asta nu se va întâmpla nimic: pentru că se ştiu la adăpost, americanii fiind cei care-i pun la adăpost de consecinţele abuzurilor lor. 

Amestecul americanilor şi al unor europeni în procesele politice din România, inclusiv prin intermediul serviciilor lor secrete, este adevăratul pericol pentru democraţie. Inducerea ideii că nimeni nu va putea schimba pe căi democratice un regim politic agreat de Washington şi de Bruxelles, indiferent de abuzurile pe care le face, va duce, inevitabil, la tot mai multă violenţă în politică. Pentru că violenţa este alternativa la democraţie. Ne place sau nu...

Eba merită o decizie a CCR!



Să nu ne amăgim: CCR a decis deja invalidarea referendumului. Putea da decizia chiar azi, dar nu ştiu încă o metodă să treacă peste condiţia de vot, şase membri ai Curţii să fie de acord cu decizia. Se discută acceptarea scorului de 5 la 4, pentru că aşa e în...Germania!  Dovadă: acceptarea cererii lui băsescu, aceea de a se scurta termenul acordat guvernului pentru actualizarea listelor electorale. De pe 31 august termenul a fost adus pe 21 august. 

Dar de ce se grăbeşte băsescu? Că oricum revenea la Cotroceni, cu jigodiile pe care le-a plantat în toate instituţiile statului. Ei bine, pe 1 septembrie se mărită Eba! Şi nu se făcea ca socrul mic să fie doar preşedinte suspendat! 

Asta e România, fraţilor! Aşa se joacă! Morala? Dacă vreţi să fiţi ca băsescu, învăţaţi de mici să sugeţi pula la licurici! 

Democraţia controlată, varianta băsistă

Oameni buni, ăştia de la CCR au înnebunit! Validarea sau invalidarea unui rezultat sunt una şi aceeaşi acţiune: se constată dacă s-au îndeplinit sau nu condiţiile cerute de lege pentru asta. Şi atunci cum poate exista o majoritate de un tip pentru validare(6-3) şi o alta pentru invalidare(5-4)? Chiar îşi bat joc de inteligenţa noastră? De votul nostru?

Dacă se ajunge la aşa ceva, CCR trebuie desfiinţată! Şi-a pierdut raţiunea de a fi. Este doar un instrument de putere al lui traian băsescu. A depăşit orice limită a servilismului. Nu poţi inventa reguli după cum îi e interesul lui băsescu, trecând peste Constituţie şi peste lege.

Este un spectacol jalnic, spectacolul democraţiei controlate. Democraţie care are girul UE şi al SUA. Două entităţi care se vor confrunta cu o virulentă contestare, după ce au umilit public România, după ce s-au situat partizan şi dispreţuitor de partea lui băsescu, în ciuda unui vot masiv de respingere a acestuia. Am tot pomenit de anii '60 şi de reacţia naţionalistă a PCR, care a dus la plecarea trupelor sovietice, la respingerea planului Valev şi a hegemoniei Moscovei în CAER şi în Tratatul de la Varşovia. Nu spun că istoria se repetă. Dar consecinţe sigur vor fi. Euro-scepticism în creştere, anti-americanism explicit. Asta e: inevitabilul proces de maturizare a modului în care ne raportăm la cele două entităţi. Doar că victimă va fi şi încrederea în democraţie.

Vor urma cel puţin doi ani extrem de urâţi, chiar dacă USL câştigă alegerile şi formează guvernul. băsescu va continua să fie fermentul disoluţiei încrederii în democraţie. Cu legitimitatea la pământ, contestat ca niciodată, se va impune doar prin forţă. Răspunsul societăţii va fi unul în aceeaşi manieră, adică tot în forţă. Urmează creşterea neliniştii şi chiar a violenţei sociale. Mai mult, violenţa va fi, în ochii multora, un instrument legitim pentru atingerea unor obiective de natură politică, economică şi socială. Suntem pe muchie...

PS: să le spună cineva ălora de la Procuratură că şi dacă descoperă cinci sau zece mii de voturi multiple(deşi după cele câteva zeci de persoane interogate de Parchet şi de DNA, cifra este muuuult mai mică!), asta nu schimbă cu nimic rezultatul alegerilor: 5000 de voturi multiple înseamnă circa 0,06% din total, 10.000 de voturi multiple, 0,12% din total. Adică ZERO!  

  

luni, 13 august 2012

Lista scurtă

Arhitectura instituţională a României este acum mai clară, şi mai simplă: avem în fruntea ei instituţia numită "traian băsescu". Nu preşedintele României, ci traian băsescu, individul cu chelie, burtică şi polo albăstrui, care se reprezintă pe sine şi reprezintă o caracatiţă de interese de grup, româneşti şi străine. Următoarea instituţie pe listă este Parchetul General, cu excrescenţa sa, DNA. Lista se încheie cu o parte a serviciilor secrete, SRI, SIE şi ce-om mai avea şi nu ştim noi. Asta include şi imensul aparat de propagandă băsistă, organizat şi finanţat de servicii. 

Restul: Parlament, Guvern, Justiţie, CCR, tot ce mai urmează, sunt doar de formă, şi execută ordinele lui traian băsescu. Prin intermediul Parchetului băsescu a putut împiedica funcţionarea Executivului şi chiar a Parlamentului. Acum se pune presiune pe CCR. Orice acţiune legitimă a guvernului, parlamentului, şefilor de instituţii poate fi criminalizată de tot felul de procurori tembeli, care au un statut de imunitate şi de impunitate. 

Văd că mai nou şi CSM se alătură, cu arme şi bagaje, taberei băsesciene. Este o totală nebunie! Cum dracu să asmuţi tu Inspecţia Judiciară împotriva unor indivizi care nu au treabă cu justiţia, şi-şi exercită dreptul constituţional la opinie?!

Nu ştiu ce va urma. Şi nu cred că mai pot specula, pentru că oricum nu are rost. Oricum vizita gigelului de peste Marea Baltă nu rezolvă nimic, cum tot nimic înseamnă şi răţoielile unora de pe la Bruxelles. 

Problema esenţială, căreia trebuie să-i ofere soluţii cadrul instituţional formal, este "ce facem cu 8,4 milioane de voturi"? Cadrul informal, cel care conduce România acum, a oferit deja soluţia: "ne ştergem cu ele la cur!" Din păcate este o non-soluţie. Care nu poate decât să toarne gaz peste foc. Cu ce rezultate, vom vedea cât de curând...

duminică, 12 august 2012

O săptămână nebună




Încerc nu atât un pronostic, cât o recapitulare a ceea ce credem că ştim ce se va întâmpla săptămâna viitoare. În principiu va fi o săptămână plină de presiuni, interne şi externe, pentru grăbirea unei sentinţe privitoare la validarea sau nu a referendumului. De ce? Marele pericol pentru băsescu este acum întrunirea comisiei ăleia care trebuia să oficializeze rezultatele parţiale ale recensământului.   Dacă asta se petrece marţi, Curtea Constituţională nu va mai putea ignora realitatea existenţei a două cifre oficiale neconcordante: cifra de 18 milioane şi ceva de persoane cu drept de vot, dar care vine din trecut, nu chiar de la recensământul din 2001, ci mai încoace, şi cea care va rezulta din omologare, adică undeva pe la vreo 16 milioane de adulţi. 

De asta devine crucială şedinţa CCR de marţi. Deocamdată nu cred că se va ţine. Dar dacă se ţine, sunt toate şansele să aflăm un verdict privitor la referendum. Din câte înţeleg doar madam Moţoc e dusă tai-tai prin cele străinătăţi. În principiu locul ei, la vot, va fi luat de Aspazia Cojocaru. Nu ştiu dacă şase este un număr fix de voturi pentru validare, indiferent de cvorum, sau se calculează două treimi din numărul celor prezenţi. Pentru că dacă vin doar şapte judecători, patru dintre ei pot decide invalidarea. Adio şi-un praz verde!

Ce se va întâmpla după? Greu de spus. băsescu se va răzbuna crunt. Este  singura certitudine în povestea asta. Restul sunt necunoscute. Evident, veţi întreba ce se va întâmpla cu voturile noastre. Aparent, nimic. Bine, e o negare a democraţiei. Dar în spatele aparenţei  se află o realitate: aceea că nu doar băsescu vrea să se răzbune, ci şi cei care au votat împotriva lui. Drept pentru care mobilizarea la vot va fi foarte mare la parlamentare, şi PDL va plăti factura.  

După care va veni din nou rândul lui băsescu. O nouă suspendare, un nou referendum. De data asta fără cvorum. Practic, nu câştigă decât câteva luni. În care n-o să mai poată face tot ce vrea. Nici măcar ăia care l-au susţinut nu o vor mai putea face, după ce se va dezlănţui împotriva lui Ponta şi a lui Antonescu. Iar dacă se lasă şi cu tulburări sociale, cariera lui băsescu pe scena europeană e terminată. Nu că ar fi prea strălucitoare acum...

Nu mă aştept la cine ştie ce din partea gigelului trimis încoace de madam Clinton. Pot fi SUA un arbitru în această poveste? Nici vorbă! Îi pot salva curul lui băsescu? Poate că da, poate că nu. De fapt, gigelul are o altă misiune: să se asigure că interesele SUA vor fi respectate, indiferent de cine se află la Cotroceni. Poate sta liniştit, din punctul ăsta de vedere! În rest, să ne scutească de predicile lor cu democraţia!

În încheiere, aş vrea să le spună cineva idioţilor din tabăra băsistă, care au devenit patetici, şi scriu apeluri tembele, că nu există compatibilitate între reconciliere şi zornăitul de cătuşe

sâmbătă, 11 august 2012

Daţi-l afară din partid pe Rus!

Cred că trecem mult prea repede peste semnificaţia interceptării convorbirilor dintre Rus şi Dobre. Nu mă refer la faptul că avem în faţă un alt abuz al  Parchetului, ci la faptul că Ioan Rus ştia că este ascultat, drept pentru care a jucat pentru traian băsescu. Şi pentru asta trebuie să plătească. PSD are obligaţia să-l excludă din rândurile sale. 

Nu poţi afirma senin că guvernul din care faci parte este un "grup infracţional organizat." Răspunderea este colectivă în cadrul guvernului. Putea să refuze actualizarea listelor în chiar momentul declanşării operaţiei. Dar nu, el a demisionat ca urmare a şantajului lui băsescu, şantaj recunoscut senin de cel din urmă. 

Grupul de la Cluj a jucat permanent pe mâna PDL şi a lui traian băsescu. Nu mă interesează motivele. Dar Rus ştia din start despre intenţia USL de a scăpa de traian băsescu. Putea să refuze oferta de a fi ministru de interne. El nu, a venit şi a ocupat postul, dovedind loialitate faţă de băsescu.  Foarte bine! Dar nu mai are ce căuta în partid! 

Ponta l-a numit ministru cu un scop: acela de a semnala lui băsescu faptul că, între nişte limite, se poate coabita. băsescu l-a folosit pe Rus împotriva sa, vezi fraza cu "grupul infracţional organizat". Să-i mai iei apărarea, în aceste condiţii, mi se pare un gest sinucigaş. Ponta îl face. Nu ştiu ce să mai cred!

Nici PNL nu are motive să-l apere pe Dobre. Dobre n-a jucat fair faţă de partid, dacă e să fim sinceri. Şi el juca teatru la telefon. 

Dar ştiţi ce se mai vede din stenogramele astea? Mentalitatea demnitarului şi a funcţionarului român, care, atunci când primeşte o sarcină, primul lucru la care se gândeşte este cum să motiveze că nu şi-o va îndeplini! 

vineri, 10 august 2012

Strategia fricii



Pentru orice prost din ţara asta devine evident cine conduce România: băsescu, cu o mână de procurori şi de judecători, plus nişte renegaţi din serviciile secrete, care îi execută ordinele. Care au anulat tot ce înseamnă construcţie constituţională, instituţională şi legală. Şi conduc în clasicul stil totalitar. Cu tot tacâmul presupus de asta.

Azi au apărut, nu se ştie de unde, stenograme ale unor discuţii dintre Ioan Rus şi Victor Paul Dobre. De ce spun "nu se ştie de unde"? Pentru că transcrierile sunt cuprinse în solicitarea Parchetului General, adresată Parlamentului, pentru încuviinţarea cercetării lui Dobre. Teoretic sursa este undeva la Parlament, deşi este foarte posibil ca Luluţa să-i fi trimis înregistrările lui Tapalabă, ca de obicei. 

Este o nouă mişcare în strategia fricii, promovată cu frenezie de traian băsescu în ultimele zile. Este singura care l-ar putea salva. Acum se pune presiune şi pe judecătorii Curţii Constituţionale care ies din rând. Dar e una extrem de periculoasă. Pentru că, în elanul său distructiv, traian băsescu nu ţine cont de votul celor 7,5 milioane de oameni care i-au spus să plece la referendum. Întoarcerea sa, pe o strategie a fricii, va genera una de respingere din partea votanţilor. Reacţie firească, de auto-conservare. Care nu se ştie cum se va traduce. Dar bine nu are cum fi.

Trebuie să ne hotărâm: vrem democraţie, cu toate costurile pe care le presupune ea, sau vrem o întoarcere la totalitarism. Oricât de mult i-am urî pe politicieni, în dictaturi preţul cel mai mare nu l-au plătit ei, ci simplii cetăţeni. Mai gândiţi-vă...

joi, 9 august 2012

Ce surprize ne rezervă verificarea listelor electorale?



Nu mai pot cu băsescu! M-am săturat de aerele lui de mare maestru al combinaţiilor, de deţinător al adevărului absolut. Acum cuvântează iar din garaj, face mişto de miniştri şi de premier, pentru că vor să facă ordine, pe cât se poate, în haosul din listele electorale. În loc să facă mişto, mai bine şi-ar da singur palme în direct! 

Nu e niciun jurnalist pe acolo care să-l întrebe de ce, de opt ani de zile, de când este şef al CSAT, nu s-a interesat să pună ordine în evidenţa populaţiei? A fost totul perfect, şi noul guvern distruge perfecţiunea lui? 

De fapt, eu cred că de altceva se teme băsescu, nu de posibila schimbare a cifrei cvorumului, ca urmare a verificărilor ordonate de Guvern. S-ar putea să dăm peste mari surprize, legate de modul în care a fost acordată cetăţenia română moldovenilor. S-ar putea să se vadă că ei votează şi în România, şi la Chişinău, nu se ştie cum(sau ştie SIE?). S-ar putea să se dea peste multe, multe alte surprize, legate de deturnări de fonduri, inclusiv fonduri europene. Şi aşa mai departe. 

Oricum ar fi, trebuie mers până la capăt cu verificarea asta, pentru că vin şi alegerile parlamentare. Mă doare în cot dacă după asta câtorva trântori(a nu se înţelege că mă refer la toţi parlamentarii; sunt destui la locul lor, care ştiu şi îşi fac treaba) le dispar circumscripţiile. Poate aşa partidele vor fi mai atente la selecţia candidaţilor! 

Încă ceva: de ce trebuie transmis în direct fiece sughiţ al domnului cu chelie, burtică şi polo albăstriu, care ne dă lecţii din faţa unui garaj? Chiar nu înţeleg! 

miercuri, 8 august 2012

Despăducherea statului român, extremă urgenţă!



Ştiţi cum este: "tot răul spre mai bine!" Criza asta a referendumului ne-a arătat în ce hal au fost aservite lui băsescu instituţii vitale ale statului, în speţă CCR, CSM, Procuratura, DNA, părţi ale ÎCCJ, părţi ale serviciilor secrete, ale Poliţiei, ale aparatului diplomatic, ale societăţii civile. Obligaţi, într-un fel sau altul, lui băsescu, ei au fost siliţi acum să se situeze ferm de partea lui, riscându-şi viitorul profesional, iar mai devreme sau mai târziu, şi libertatea. 

Prima reglare de conturi se prefigurează la CCR. Apar tot mai multe informaţii după care judecători ai Curţii declară că erata CCR este un document ilegal, şi cer şedinţă de urgenţă a plenului Curţii. 

În acelaşi timp, deşi Mona Pivniceru a demisionat din CSM, acest organism trage de timp cu luarea la cunoştinţă a faptului, pentru a nu permite numirea ei ca ministru al Justiţiei, în speranţa că între timp băsescu se întoarce la Cotroceni. 

Despăducherea aparatului de stat şi a Justiţiei devine o obligaţie, şi o urgență. Abia acum vedem cine atacă şi dezmembrează statul de drept şi la ordinul cui. Să vedem dacă USL are forţa şi determinarea să facă ceea ce îi cer inclusiv cei 8,5 milioane de oameni care au venit la vot pe 29 iulie.  

Nu e pace la Românika!



Îmi este extrem de silă de tot ceea ce se întâmplă. Lupta pentru putere este una. Unii joacă mai bine, alţii mai rău, unii au informaţii mai bune, alţii nu, sau sunt manipulaţi. Unii şi-au supus instituţiile statului, şi le folosesc în această luptă. O societate imatură şi primitivă, până la urmă. Puterea a devenit un scop în sine, în politică, şi nu doar în România. Aici se vede însă mai bine mizeria. 

Doar că mulţi dintre cei care au ieşit la vot şi au votat pentru demiterea lui traian băsescu nu au făcut şi nu fac parte din acest joc pentru putere, chiar dacă sunt partizani ai PSD, PNL şi USL. Poate părea bizar, dar aşa este. Motivaţia lor este alta: atâta vreme cât nimic din ceea ce numim sistem de contraputeri nu a reuşit să împiedice abuzurile lui traian băsescu, atunci este necesară acţiunea directă, adică apelul la urne. 

Ei bine, poate cea mai puternică expresie a acţiunii contraputerii este pe cale de a fi anihilată, cu largul concurs al celor care au de pierdut de pe urma plecării lui traian băsescu. De aici o bizară coaliţie între grupuri de interese din sânul UE, instituţii ale statului, cum este CCR, controlată de traian băsescu, "societatea civilă" băsistă, organe de presă, intelectuali publici. 

Toate astea se dau de ceasul morţii să facă uitată o realitate, de fapt s-o anuleze: 7,5 milioane de români au votat pentru destituirea lui băsescu. Acum se vorbeşte despre orice, numai despre acest vot masiv împotriva lui băsescu, nu. 

De fapt, acest vot masiv echivalează cu o revoluţie în gândirea şi în mentalitatea multor români. Nu mai sunt "vaci sfinte" în politică. traian băsescu, mai mult ca orice alt preşedinte al României, a beneficiat de acest statut, de "vacă sfântă", indiferent de ceea ce făcea. Şi se putea bucura de acest statut şi acum, dacă nu contacta boala vacii nebune. Şi nu începea să se poarte ca un autocrat, ca unul căruia i se cuvine totul, şi care nu dă socoteală nimănui. 

E greu să accepte acum că 7,5 milioane de români l-au judecat sever şi i-au spus să plece. Este un afront pentru el, nu-i vine să creadă! Se agaţă de scaun cu toată forţa. S-ar putea să şi rămână pe el, cu tot acest sistem de complicităţi care îl susţine. Dar asta nu înseamnă că problemele lui au luat sfârşit. Abia acum încep cu adevărat. Contestarea lui se va radicaliza. Capacitatea de a influenţa lucrurile i se va reduce dramatic.

Nu cred că, chiar după schimbările rapide din structura guvernului, de luni, USL va intra într-un proces de destrămare, de scindare. Inamicul n-a fost neutralizat.  Obiectivele n-au fost încă atinse. Doar împreună vor putea potoli zelul răzbunător al lui băsescu, dacă acesta se întoarce la Cotroceni.

Cert e un singur lucru: până nu pleacă băsescu, nu are cum fi pace la Românika. De asta mi-e silă: pentru că 20 de milioane de oameni au ajuns la mâna unui nebun, cum era şi până în 1989. Unii dintre noi chiar nu au amintiri plăcute din vremea lui ceauşescu. Şi nu ţinem să le retrăim. Este un alt motiv pentru care am votat la referendum. Şi vrem să se ţină cont de noi şi de voinţa noastră. E cazul să se poată!  

marți, 7 august 2012

Am mai scăpat de o tristă moştenire a comunismului

Pentru noi Olimpiada s-a cam terminat. Rezultatele sunt practic egale cu zero. Tot ce înseamnă jocuri de echipă nu mai există pentru noi. Echipa de gimnastică e pe butuci. La atletism nu existăm! La sabie şi la spadă am eşuat lamentabil. La tir, cu un singur om, e ca şi când n-ar fi. Caiacul, canoea, schiful sunt şi ele în suferinţă. Alte sporturi olimpice nu prea mai există. Nu avem nimic la ciclism, spre pildă, nici la şosea, nici la velodrom. 

Sportul a ajuns o afacere uriaşă, unde, dacă vrei să câştigi, trebuie să investeşti. Dar mai ales trebuie să-ţi extinzi baza de selecţie. Dar dacă în şcoală nu se face sport, dacă la sate nu se mai face sport, dacă în cartierele defavorizate ale oraşelor nu se face sport, de unde să recrutezi? Sportul nu este o politică de stat în România, şi asta se vede. La cei care culeg medalii cu coşul, da. Sigur, există şi iniţiativă privată, dar diferenţa o face intervenţia statului. 

Am ajuns ca şi până şi fotbalişti nu mai producem. Pentru că, în afară de Gheorghe Hagi, şi de Gică Popescu, parcă, nimeni nu investeşte în creşterea fotbaliştilor. Asta cere timp, bani, dăruire. 

Mai grav este că nu vom mai avea, în niciun sport, tehnicienii necesari atingerii performanţelor de vârf, şi nici medici sportivi care să aibă grijă de sportivii de elită. Pur şi simplu România dispare de pe marea scenă a spectacolului sportiv, unde se învârt anual multe miliarde de euro şi de dolari. 

Sportul poate fi un liant social. Este impresionant să vezi felul în care publicul englez îşi respectă sportivii care reprezintă Marea Britanie. La fel şi în Franţa, Germania, Spania şi Italia. La noi sportivii au cel mult "preţuirea" tabloidelor! Asta spune multe despre gradul nostru de coeziune socială.

Să n-o lungesc: e cazul să ne obişnuim cu gândul că am reuşit să mai scăpăm de o tristă moştenire a comunismului: sportul, ca parte a identităţii, şi mândriei naţionale! Ne rămâne băsescu! 

Dacă democratic nu poţi schimba o slugă imperială, ce e de făcut?



Am învăţat şi lecţia asta: nu poţi schimba un sugător de pulă imperială fără acordul Licuriciului la care prestează. Iar dacă sluga prestează la mai mulţi licurici, pur şi simplu am pus-o. Ca urmare, băsescu, în ciuda celor 7,5 milioane de voturi împotriva sa, se va întoarce la Cotroceni. Unde ştim ce şi cum va face. Nu mai are cum să ne surprindă. 

Rămân două lucruri: primul, încrederea în democraţie. Dacă 8,5 milioane de voturi nu înseamnă nimic, şi ele pot fi anulate de nouă indivizi, care citesc Constituţia cum o cer interesele lui băsescu, avem o uriaşă problemă. Frustrările lor se vor traduce, mai devreme sau mai târziu, în instabilitate şi în violenţă sociale. Sigur, unora le convine retragerea cetăţenilor din spaţiul public. Dar şi asta are un preţ: tensiunile se descarcă în stradă, nu în Parlament şi în alte locuri, unde funcţionează democraţia. 

Al doilea lucru care rămâne: haosul administrativ. Listele electorale sunt doar vârful aisbergului. Lucrurile sunt infinit mai grave. Văd că unii îşi pun speranţa în viitoarea reformă administrativ-teritorială. Sunt idioţi. Până nu ştim cum stăm acum, toate bolile actualului sistem se vor transfera celui nou, care le poate amplifica. Aveam o bună ocazie să începem o analiză de sistem. Se pare că ideea e deja moartă. Nimeni nu are interes să ştie ce se află în burta molohului administrativ. E mai "productivă" ceaţa! 

O ultimă întrebare: totuşi, dacă democratic nu poţi schimba o slugă imperială, ce e de făcut? 

luni, 6 august 2012

Stat de drept, da?




Unde eşti tu, Barroso? Unde eşti tu, Viviane Reding? Unde sunteţi voi, cei care jeleaţi pe umărul justiţiei româneşti, violată în "independenţa"ei de perversul cuplu Ponta-Antonescu? Nu vă place ceea ce vedem noi, aici, la Românika:  o justiţie supusă unui grup de interese private, grup condus de traian băsescu? 

A ieşit băsescu şi l-a ameninţat pe un nene din MAI, care a spus, pe bună dreptate, că nu poate garanta veridicitatea cifrei privitoare la total de alegători de pe listele electorale permanente? Imediat procurorii lui Kovesi l-au şi acuzat de abuz în serviciu şi l-au chemat să dea cu subsemnatul. A ieşit băsescu şi le-a spus celor de la CCR cum trebuie să citească legile? Ei bine, azi CCR a adăugat o erată la una dintre Hotărârile ei, care o schimbă esenţial, şi-l avantajează pe băsescu pe faţă, fără jenă. Zegrean face fix ce vrea el, fără acordul celorlalţi judecători. Acolo face fiecare ce vrea şi cum vrea. Se schimbă după cum le arată deştu' lu' băsescu. 

De aici înainte sper măcar să nu mai aud tâmpenia aia că băsescu este garantul independenţei justiţie. Nu este; este jupânul ei, omul care o călăreşte cum vrea el. Asta nu va accepta niciodată să recunoască Bruxellesul. Dar s-ar putea să-l oblige realităţile din România, mai ales dacă  se reîntoarce  băsescu la Cotroceni.

Crin Antonescu e treaz!



Vorba lui Ciutacu: ştirea dimineţii nu este demisia lui Rus şi a lui Dobre de la Interne şi de la Administraţie, ci faptul că "Somnorilă" Antonescu e treaz la ora zece dimineaţa! În rest, demisia este o veste bună: Ioan Rus nu avea ce căuta în guvern. Nu trebuie să vă explic eu de ce. 

E foarte adevărat că băsescu a reuşit să se împuşte în picior, prin demisia lui Rus. Acum nu va mai avea la MAI un om care să fie atent la "semnalele" lui. Acum confruntarea lui cu Ponta şi Antonescu intră într-o fază radicală, şi nu prea mai are aliaţi în instituţiile de forţă. Cine va veni în locul lui Rus va fi sigur chitit să demonstreze că e surd la zicerile Pulimii Sale. 

Mai mult, USL vrea să facă şi alte schimbări, iar una dintre ele, dacă se confirmă, are să-l lase pe băsescu fără Kovesi şi fără Morar: Şova la Justiţie. Chiar ne vom distra! 

Curtea Constituţională face azi precizări care nu lămuresc nimic, şi întreţin ceaţa în legătură cu "actualizările" listelor electorale. Pur şi simplu nici acum nu spune clar ce vrea! Se vede treaba că i-a strâns cu uşa traian băsescu, şi acum nu ştiu cum să scoată cămaşa, după ce au împins decizia privitoare la valabilitatea referendumului până la 12 septembrie.

Ştiu, nu este un motiv de bucurie ceea ce se în aceste zile. Dar dacă tot este care pe care, apoi să fie! Nu mai merge cu jumătăţi de măsură! În fond, toţi îşi joacă viitorul, şi nu doar viitorul politic, dacă se întoarce traian băsescu. 

Sistemul creat de traian băsescu funcţionează. El trebuie distrus cu orice preţ. Este un sistem bazat pe şantaj, pe urmărirea permanentă a tuturor politicienilor, un sistem securist dus la extrem, care a generat deja haos administrativ şi a blocat statul. Totul funcţionează după bunul-plac al lui traian băsescu. Care îşi poate permite orice fel de fantezii şi decizii arbitrare, pentru că nu poate fi tras la răspundere în niciun fel. 

Zilele astea ne-a arătat că a rămas la butoane, că sistemul încă ascultă de el. USL trebuie să dea o lovitură dură sistemului, să-l rupă de traian băsescu. Are 7,5 milioane de români lângă ea, nu văd de ce s-ar teme. De deciziile de azi depind multe. Să le ia, fără să se mai gândească la ce zic unii şi alţii. Până la urmă UE va discuta cu învingătorii, fie că le place lui Barroso, Reding, Dahl sau nu. 

Deci dacă Antonescu e treaz, putem începe!   

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...