miercuri, 1 iunie 2011

Săriţi, ne omoară stângiştii!



Pentru tot ce se întâmplă în ţara asta stânga şi stângiştii sunt de vină. A devenit deja plictisitor!  Dar poţi să te caci în plăcerea omului?! Nu poţi! Nu e politicos!

M-a pus dracu' să citesc cel mai delirant articol al unuia de dreapta, pe Cotributors.ro. E unu', Lalu. Doctor, doctorand, cercetător la Germanica. Care găseşte numai bube în capul nostru, şi vinovatul pentru apariţia lor: comunisto-securiştii care au pus laba pe biata ţară. Asta în ciuda evidenţei că capitalul(nu vă obosiţi!) dominant în ţară este străin! Să-i reamintesc tâmpitului că, practic, românii nu mai deţin nicio bancă, CEC fiind un soi de zombi, iar EximBank o ficţiune, printre altele. De unde se vede că comunisto-securiştii sunt doar o perdea de fum, un subiect pe marginea căruia bat câmpii toţi tembelii.   

 N-am nici timp, nici chef să iau delirul la bani mărunţi, dar promit s-o fac în vremuri mai liniştite pentru mine. 

Se petrece un fenomen extrem de interesant cu o mare parte a elitelor intelectuale, formate după '90 în Occident, despre care am mai scris: imposibilitatea de a înţelege cum funcţionează, în realitate, societăţile din care ajung să facă parte, şi ca urmare şi imposibilitatea de a se raporta critic la ele. În cazul de faţă capitalismul este binele absolut, noi nu înţelegem capitalismul, societatea românească este dominată de securişti, iar stângiştii încearcă să reevalueze pozitiv comunismul românesc. 

Dacă n-ar fi bou-bou(deşi ca sociolog ar trebui să ştie de la ce au pornit comuniştii, la preluarea puterii, în materie de sărăcie, educaţie, acces la servicii de sănătate, urbanizare, etc) ar înţelege de unde vine "încercarea" de re-evaluare(pe care eu, sincer, n-o văd).  Nu poţi şterge cu buretele aproape 50 de ani de istorie, cu bune şi rele. Sigur că dacă te apuci să compari situaţia de acum cu ceea ce era, spre pildă, în 1938, "democraţia" post-decembristă pare parfum! Dar aşa parfum, cum pare, totuşi suntem acum pe primul loc la analfabetism, la mortalitate infantilă, la boli sociale. Unde eram şi în 1938, dar unde n-am fost, cu toate eşecurile "comunismului", până în 1989.

Poate că dacă n-ar fi atât de bou, s-ar întreba ce relevanţă au, spre pildă, fondurile private de pensii într-o ţară în care mai puţin de 90.000 de oameni câştigă peste 1000 de euro pe lună. Sau de investiţii pe Bursă, sau, sau, sau. 

Putem vorbi despre modelul de modernizare a României. Să zicem că nu avem nimic de aşteptat de la stânga. Dar ce model de modernizare ne propune dreapta, şi unde ne duce el? Unde ne-a dus şi în perioada interbelică? Că altceva nu văd...

Forţa fie cu voi, şi hai la vot, că avem de modificat o Constituţie! 

6 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Noi n-avem model de modernizare, ca n-avem cap care sa judece pentru ce facem modernizare si cum. Noi nu stim incotro mergem. Distractia suprema este ca nici altii in lume, mai destepti ca noi, nu stiu unde merg, desi par sa stie.

Singurii baieti cu picioarele pe pamint sint chinezii (si altii ca ei), care au scopuri foarte concrete (n-am spus bune) si cuantificabile. Ei stiu unde merg.

Noi, cu tot cu entitatea suprastatala din care facem parte, amerlocii si evreii n-avem habar. Noi (lumea asa-zis civilizata insirata mai sus) credem ca sintem destepti, si de fapt traim de pe o zi pe alta dupa umori, dupa foale, dupa ce vrea muschii nostri si fara mare noima...

In lumea civilizata gasim, la medie, angajatul la munci repetitive, platitor de impozite, mincator de floricele pe canapea si amator de oktoberfest si fotbal. Lumea veche s-a decrepit. Si inainte de razboi era decrepita. De-aia a fost posibil Hitler, trigger-ul modernizarii tehnologice, care ne-a tinut vreo jumatate de secol pina s-a vazut ca nu duce nicaieri si nu ne face mai destepti. Viziunea reala tot nu se vede pe nicaieri. Numai la chinezi (si altii ca ei) se vede clar care este tactica pasilor mici si siguri.

Lasati-i pe dreptistii, ca se dau contributors si nici ei nu stiu la ce... Eu cred ca de fapt numai dvs. ii cititi. :)

incognito spunea...

Daca vine vorba de chinezi, va spun ca si Basescu stie precis incotro ne mana. Numai ca revolutia portocalie e mult mai proaspata decat revolutia galbejita. Aveti rabdare. Naspa e ca nu vi se asigura locurile pe care le aveati pe vremea lui Ceasca. Revolutie inseamna pe vulgara macar o rasturnare daca nu o rostogolire. O revolutie e o buna ocazie de a se relansa competitia de ascensiune catre varful puterii. Unii reusesc sa-si recapete pozitiile, altii ocupa chiar locuri mai bune si supravietuiesc si cate unii ce incep sa planga ca era mai bine inainte. Pai sigur ca era! Tot inainte.

http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/05/inlocuind-cerul-cu-finlanda.html

Fluieratorul spunea...

@Incognito
N-am zis ca Basescu nu stie incotro ne mina, ca in postarea mea nu e vorba despre Basescu. Vorbeste si-asa prea multa lume despre el, in toate felurile. Prea multa vorba. Am zis ca noi, poporenii, nu stim incotro vrem sa mergem, regardless de unde ne mina unii si altii. De-aia sintem si asa de usor de minat.

Cit despre "pozitia" pe care o aveam eu in vremea impuscatului, eram student si rocker, asa ca n-o duceam rau chiar pe toata linia. Si generatia parintilor mei are motive sa-l regrete pe Stalin, ca erau tineri pe-atuncea, nu? Mi-as vrea tineretea inapoi, ca orice om, dar daca ar veni "la pachet" cu tot cu vremurile alea, cred ca as zice "pas".

Anonim spunea...

In plus de Lalu asta, mai sunt niste mari cretini (Aligica-Suligica ,Giurgea ) care propovaduiesc neo-liberalismul cu orisice pret ,inclusiv cu bulanul si cizma de politai peste boturile celor care vor sa ,si anume ,traiasca ,nu doar sa supravietuiasca meschin ,de la un salar la altul doar cu imprumuturi si subnutritie,fara de scoli si spitale !!!

Sa arunci cu cacat in realizarile sistemului economic inlocuit in '89la comanda si sub atenta indrumare a corporatismului avid de resurse energetice ,piete de desfacere si forta de munca ieftina ,intr-o tara plina de resurse ,cu oameni pregatiti in cam toate domeniile (pana si-n lasere ),cu un invatamant ce depasea clar sistemele educationale din occident ,deci spun ca acasta comportare este f. penibila .Venind de la ipochimeni care locuiesc in apartamente "de dinainte" accesibile oricarui uvrier ,mergand pe sosele "de dinainte" ,metrou asisderea ,retele de apa ,canalizare ,energie ,telefonie fixa ,neputand gasi realizari si termene de comparatie din ultimii 20 de ani ,se multumesc sa declame in imbecilitatea lor nativa :Iete securisto-comunistii cum nu ne lasa iei sa ne dezvoltam si s-avem lefuri de 2000E !

Pe principiul : Pe mine m-ati omorat , da' cu calu' ce- -ati avut ? se pune o intrebare :daca sistemul economic de dinainte era asa naspa ,cum dracu' se face ca romanii produceau cam tot ce se putea produce -exceptie facand rachetele nucleare si cele gen Columbia -cum dracu' somajul era ,nu ZERO ,ci minus 5,bugetul tarii era excedentar in '89 (cu v'o 4,5 miliarde dollars ) nu depindeam nici de f.m.i si nici de b.m. (ca ,de-aici i s-a si "tras" lu' tovarasu' )romanii chiar isi foloseau resursele in interes national ,si nici membrii C.P.Ex si M.Ad.N. nu iereau milionari in valuta forte .Nici chiar famelia prezidela ,si nici "taranul ala cu 4 clase" n-avea chef de supt de la Licuriciul al Mare ,lenuta nu se-mpauna cu salbe de cocosei de la zavragioice ,iar prezidelu' francez nu-si permitea sa dea de-a azvarlita ,si sa-i intoarca spatele celui care s-a plimbarit in caleasca regala cu Lisbeth a Englitterei !!!

Am mai zis-o si-o repet :pt. toti descreieratii neoliberali ,care sug din intelepciunea "pietei libere" ,si-a neimplicarii statului ,un film mai interesant chiar decat Kill Bill (cu madam Cocos in rol principal ) este cel despre colapsul Argentinei ce-acu fix 10 ani !!!In care se devoaleaza mot-a-mot scenariul care se "joaca" azi ,in Romanica .

Dar se vede ca a intelege greselile trecutului ,si a NU le repeta este o activitate prea grea pt. niste minti bolnave de labertanism ,"samponate" cu lozinci mai cretine decat cele din anii '50 !!!

Pt. cei doritori de adevar >vizionare placuta !Pt. spalatii pe creier >>saracie acuta !

incognito spunea...

@Fluieratoru
Din punctul meu de vedere, atat cat nu cade in extrema, orice doctrina ar guverna la un momentdat e buna desi cea mai buna am considerat-o dintotdeauna pe cea liberala. Asta si pentru ca liberalismul adevarat accepta ca destinul (tinta) societatii e una singura, "binele omului" numai ca soarta (calea aleasa) poate sa difere in functie de majoritate.
Sunt convins ca Basescu si talharii de lupii imbracati in cojoace porc-cotalii sunt doar "soarta". "Soarta noastra fuse crunta de-astadata" - ca sa-l citez pe "Sergentul" lui Alecsandri - dar va trece. Va fi o revolutie, desigur, unii vor incerca sa recupereze pozitii pierdute dar totalitarismele intotdeauna sfarsesc in revolutie desi se mint singure ca fac reforma. Cred insa ca adevarata revolutie ar trebui sa introduca in invatamant explicarea "democratiei".

PS Chiar nu m-a refeream la tine ci la ce ai zis asa ca nu ma intereseaza ce faceai inainte de revolutie si mai cred ca ai dreptul sa crezi ce vrei si in ce vrei iar eu am dreptul sa cred ca nu ai dreptate.

Fluieratorul spunea...

@Incognito
Ei, toti astia care avem o "istorie" mai lunga eram si faceam ceva "inainte", si ar fi interesant si util de stiut, in cazul fiecaruia, ce-a fost, ce-a vrut sa devina, ce a devenit si de ce.

Of course we can agree to disagree. Ce ma deranjeaza pe mine, si de fapt lucrul pe care-l consider principalul defect al celor care ar vrea sa schimbe ceva in tara, este vorbaria infinita, inclinarea spre a dizolva idei mai degraba decit spre a le inchega, etichetarile rapide si definitive si fapta prea putina. Ciinii care latra nu prea musca. Aia care au inteles asta despre romani i-au condus, cam intotdeauna.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...