marți, 28 iunie 2011

În caz că, nu strică să...



Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii,
Voi, osîndiţi la foame, sus!
Să fiarbă-n inimi răzvrătirea,
Să-nceapă al lumii vechi apus!


Sfîrşiţi odată cu trecutul negru,
Sculaţi, popor de osîndiţi!
Azi nu sînteţi nimic în lume,
Luptaţi ca totul voi să fiţi!

Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaţionala
Prin noi s-o făurim!

Sculaţi, nu-i nici o mîntuire
În regi, ciocoi sau dumnezei!
Unire, muncitori, unire,
Şi lumea va scăpa de ei!


Prea mult ne-au despuiat tîlharii
Ce-n lume, lux, desfrîu se scald:
Să ne unim toţi proletarii,
Să batem fierul cît e cald!

Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaţionala
Prin noi s-o făurim!


Ţărani şi muncitori, noi sîntem
Partidul, mare muncitor!
Pămîntul este-al celor harnici,
Cei leneşi plece unde vor!


Cînd vulturi lacomi, corbi de pradă,
N-or mai pluti nori negri-n vînt,
Pe cer luci-va-ntotdeauna
Al înfrăţirii soare sfînt.

Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaţionala
Prin noi s-o făurim!
 
PS: Grecia vă spune ceva? Tembelismul celor care impun tot felul de condiţii Greciei, umilind o naţiune, după ce principalii beneficiari ai împrumuturilor acordate ţării nu au fost grecii, i-a scos pe oameni în stradă. Bine, grecii au mai vechi răfuieli cu Occidentul, inclusiv cu Germania, cu Marea Britanie şi cu SUA. Războiul civil, dictatura coloneilor, ocuparea Greciei de către nazişti, alea, alea, sunt pe răboj, şi n-au fost decontate.
 
Prea mulţi se leagănă cu iluzia că, social vorbind, nu se va schimba nimic după această criză, că ordinea socială actuală va rămâne neştirbită. Cred că trezirea va fi crudă şi cruntă. Dar ce ştiu eu?
 
PPS: nu discut încă propunerile demenţilor de la Institutul de Studii Populare. Cred însă că ei ar trebui să fie primii care trebuie să înveţe "Internaţionala". Face bine la ten...
 
Una peste alta, de ce om fi noi blestemaţi ca după experimentul comunist(care n-a avut nimic în comun cu stânga!), să fim victimele experimentului ultra-liberal, libertarian? Doar pentru că nişte unii văd idei, iar cineva are parul suficient de mare pentru a pune ideile demenţilor în practică? La o adică, nu procurarea unui par e problema. Problema este ce rămâne după ce se pune mâna pe par...

UPDATE: o reacţie documentată şi de mare bun-simţ la elucubraţiile ălora de la ISP.

5 comentarii:

Karakas spunea...

Mamaliga e la foc mic...

Fluieratorul spunea...

M-am dus si eu la "update" si m-a documentat. Nimic n-ar fi ne-ok cu mine in discutia cu pricina, si de fapt nimic n-ar fi rau in masurile care au facut PDL-ul nepopular, daca am scoate din discutie problemele subiective ale personajelor implicate si am discuta la modul cel mai obiectiv, ca despre o teorie.

Da, in teorie este ideal ca statul sa fie minimal, birocratizat echilibrat si super eficient, politicile sa fie bine intentionate, oportune, optimizate, studiate, si cetatenii chiar sa vrea, in grup, sa munceasca, sa progreseze si sa ridice tara/uniunea/lumea, si toti sa ne trezim in visele SF cele mai roze in timpul vietii noastre.

Dar nu e asa, nici la nemti, nici la noi, nicaieri nu se aplica povestile astea, de fapt. In realitate, fiecare stakeholder implicat are probleme, relatiile intre stakeholderi au probleme, etc., etc., si te trezesti ca teoria nu se aplica de fapt niciodata ca atare.

Eu unul n-am incredere nici in competenta, nici in buna intentie a celor care se vor lauda ca vor sa aplice asemenea teorii, aici sau aiurea. In ceea ce-i priveste pe flacaii & fetele de Romanica, am o indoiala ca le inteleg.

Anonim spunea...

Prietene, cred că ai o eroare la versul al patrulea din prima strofă. Din câte știu eu, corect este: „să piară-al lumii vechi apus!”

Nicolae Nicu spunea...

E "să-nceapă...". De fapt, mai corect ar fi fost "să piară-al lumii vechi Apus"! Că, ce s-o mai scuturăm, cam de-acolo vin toate relele lumii de două mii de ani. Da', încă n-ar fi timpul trecut... Tamaş pe aroganţa şi mentalităţile lor!

vgeorgicas spunea...

De cita vereme nu am mai citit Internationala...
Mi-a parut rau acum mai bine de 10 ani cind PCF-ul a cintat-o pentru ulrima oara sub conducerea, fiind, a ununi nene cu barba al carui nume l-am uitat...
Pe urma a disparut si PCF-ul din lumea politica franceza...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...