Ne dăm de ceasul morţii degeaba, prieteni, crezând că mai multă educaţie înseamnă automat locuri de muncă mai bine plătite, şi perspectiva unei vieţi mai bune. Nu, absolut greşit! Soluţia e alta: ăia de au bani să-şi plătească mai bine servitorii, fie că e vorba de frizeri, grădinari, vânzători, măturători, pe ăia de-i şterg la cur pe bătrâni în azile, sau de muci pe kinderi la grădiniţă. Pentru că cam astea vor fi joburile cele mai des întâlnite de acum pe piaţa muncii. Cele de calitate vor fi tot mai puţine, şi rezervate unor elite care sunt deja organizate în structuri închise.
"America and other advanced nations are now in the early throes of a new jobs transformation, which requires an equally imaginative response. It creates two new distinct categories of jobs. The first includes millions of the best jobs America has ever seen: high-pay, high-skill jobs in professional and creative fields. The second, including such routine service work as care assistants and home health aids, retail sales clerks and food preparers, is less good. Pay for such jobs is roughly half that of manufacturing jobs. The result is as simple as it is tragic: a bifurcation of the job market and an increasingly unequal and polarised society.
Once we see this it becomes clear that neither a counter-cyclical approach to job creation, nor ideas of educating more people for higher-paying jobs, will work. The numbers don’t add up: some 45 per cent of the workforce are already toiling in low-wage service jobs that will remain so even when growth returns. These are also the fastest-growing jobs: the US will add a projected 7m more in the coming decade.
A successful jobs strategy must, therefore, focus on upgrading this entire job category. Thankfully much service work is not vulnerable to offshoring or automation: we need humans to care for our children and ageing parents, to cut our hair and steam our lattes. But we also need to see service work as a potential source of future profit and innovation. Some private sector organisations, such as the online retailer Zappos, show how this might be done, with their focus on helping service workers move through an internal career ladder from entry ranks to managers of divisions. These companies view workers as a potential source of innovation, and build a culture and community that delivers better services to customers. Others need to learn from them.
Instead of just focusing on training to push some into higher paid work, Mr Obama should make upgrading service jobs the next step in repairing America’s broken job machine. A national initiative, bringing together “service innovators” – such as Zappos, Starbucks or outdoor clothing retailer REI – would be a good start. Most services companies are small, however, so help is also needed to partner such organisations with universities, community colleges and industry groups. The administration should also consider using tax incentives to nudge such companies to upgrade service jobs.
Some of this may mean all of us paying a little more to those who cut our hair and sell us our clothes. But this is exactly what we did a half century ago to spur recovery by paying more to the workers who make our cars and appliances and build our homes. But these costs are modest, and unlikely to derail any recovery. The payoffs, both in terms of productivity gains and an upgraded American jobs machines in which all workers are given a fair chance, would surely be worth it."
Vedeţi ce simplu e? Daţi-le un bacşiş mai mare, şi am rezolvat problema! Şi nici nu mai cheltuim bani cu educaţia! Acu' îl înţelegeţi pe băsescu, şi înţelegeţi de ce se închid şcoli şi sunt daţi profesorii afară? E genial, e deschizător de drumuri, e protocronist! Ura şi la gară! Şi nu uitaţi bacşişul! Fiţi generoşi!
6 comentarii:
@Lucidu-din pacate este o realitate crunta !Plutocratia asta de tot cacatul ,autodefinita cu nespusa "savoare" ca ..Democracy -de right hand - NU are nevoie de oameni inteligenti ,culti ,cititi si cu ceva viziune despre societate si mersul lucrurilor .Oameni cu idei si aspiratii .Oameni care NU vor sa fie sclavi .Oameni care ,la o adica ,pot si protesta .Nooo!
S-a tot clamat de idiotii din dotarea ..democraceilor(platiti cu verzisori buni) ca Romania avea un sistem de invatamant perimat in socialism .Ca rusii erau ...asisderea ,si cehii ,si polacii !
Din ultimele studii se rezulta ca 75 % din absolventii de Harvard ,Berkeley ,Yale ,Princeton si alte universitati cu "renume" habar n-au sa insire un text in pagina ,in ENGLEZA-AMERICANA !!!!Un fel de analfabeti cu diplome de prestigiu !Pe SUTE DE MII DE COCO !!!
De fapt >aste 'stitutii sunt doar o scoala de spalare de cerebeluri (si-alea varza de dinainte ) intr-un singur scop !!
Ghici ciuperca intr-un chicior ,cin' primeste un oscior ??
Trepanarea asta se simte manifest si-n Romanica ,unde "transnationalele" arunca-n somaj pe cei cu studii superioare (naspeti -care va sa zica ) utilizand in continuare ghertoi cu 8-10 clase ,degraba pupincuristi de marca si usor de mani...pulat inspre noi succesuri ,tovarasi capitalisti !!!
P.s. -e egzact ca-n Daciada-de care se ridea totii capitalistii - >>ca :De ce sa avem copii sanatosi si fortosi si vanjosi si degrab-acasa ? Mai bine obezi indobitociti de net ,cu junk-food'u'n glanda ,cantarind 130 kg., si lasa ca vin negrii pe terenu' de sport ,sa nu ramaie nefolosit !
Despre licentiati maronii in ieconomie , care-au aduc CRIZA pe Terra ,si dup-aia si-au tras compensatii de meleoane de la Stat ,de fapt niste papusi amarate in vulgaritatea si-n libertaritatea lor ,un tratament sanatos cu praf de pusca de la 12 concetateni muritori de foame (dar cu diplome de studii superioare ) n-ar fi chiar de lepadat !
P.P.S. -o lege -gen Legea 18 "comunista" >putem avea si noi ???
Si cu pedepse incepand de la 20 ani parnaie pt. 100 /ron nejustificabili ???
Pai daca te-nscrii in PDL ai sanse la job de ministru fara sa ai educatia necesara. Deci se poa..
Deci e nevoie de prosti docili! Asta spuneam si eu acum vreo doua saptamâni si nu ma credea lumea! Turma!
Citind am crezut pentru o clipa ca este vorba despre Romanica...
Oricum, am citit acum o vreme o poveste despre tara tuturor posibilitatilor, SUA, in care se vorbea despre sansele in viata ale tinerilor, si concluzia era ca oricum conteaza pentru un start reusit si o viata plina de "succesuri" mai mult nivelul si starea materiala a familiei de provenienta, respectiv apartenenta acestei familii sau a tinarului la vreo grupare (de la "calitatea" fratiilor din colegiu pina la masonerie si diverse cluburi), decit educatia si competenta.
Discutia se aplica si in corporatia in care functionez (eu am fost angajat pentru ca aveau nevoie de un "virf de lange", din aproape 2000 de oameni sintem doar vreo 10 adusi asa, iar restul, personal de deservire, HR, contabilitate, secretare si job-uri cu perioada de calificare scurta, pe sistem de cunostinte si recomandari de la cunostinte) si in orasul (foarte mic) in care ma aflu... Greu de gasit un job aici, unde toata lumea cunoaste pe toata lumea, si daca esti din afara nu te cunoaste nimeni, poti sa fii tu competentul lui peste... Eu am venit chemat, restul familiei mele inca mai cauta, de multe luni. Credeti ca ii pasa cuiva de rezultate? Nu, si in firma mea si in alte firme, in acest moment este mai valoros sistemul de cunostinte decit calitatea prestatiei si a rezultatelor. oamenii "siguri" sint de preferat oamenilor care pot fi foarte buni, dar nu sint "garantati" de nimeni... Partenerulilor straini inca nu li s-a desteptat vigilenta, sau o fi asa si la ei acasa... De luat aminte. Cum lucrez printre "pile" nu mai zic... Ma simt, uneori, ca la primul meu loc de munca, in '89, doar ca pe atunci altele erau ratiunile superioare.
Nu ştiu cine e autorul că FT vrea înregistrare şi n-am chef, dar nu mi se pare chiar aşa de rău mai ales în contextul SUA. Are legătură cu viziunea stupidă a lui Clinton despre globalizare: o Americă plină cu creatori, designeri, savanţi etc. care sunt plătiţi fabulos de industriile externalizate în alte ţări pentru producţiile lor intelectuale fără de seamăn. Adică: noi americanii cu managementul, finanţele şi ştiinţa iar restul lumii la munca de jos că nu-s în stare de altceva. Iar americanul de rând s-a trezit trimis el la munca de jos, şi încă forţat să lucreze dublu pentru un venit mizerabil faţă de ce avea înainte. Băsismul la ei este deja implementat, şi e motivul principal al crizei - acei americani de rând, care se consideră în "clasa de mijloc" pentru simplul fapt că au un loc de muncă erau marii consumatori, acum mai au doar datorii.
Intenţia autorului nu pare a fi să taie joburi sau salarii în educaţie, nu spune asta deşi penultimul pasaj înroşit se poate interpreta şi aşa. Ceea ce spune însă clar şi răspicat este că trebuie mărite veniturile celor din servicii, ceea ce nu-i deloc o idee rea. Iar what we did half a century ago to spur recovery nu e cumva New Deal? Care a început cam acum 80 de ani, dar în 1961 efectele erau în plină desfăşurare iar America era mult mai de stânga. Serios, faţă de tâmpeniile pe care le poţi citi prin multe gazete americane şi europene articolul ăsta e chiar bun.
Poporul roman este pe cale de disparitie. Biologica si spirituala.
De ce ?
Sanatatea a fsot pusa pe butuci. Si totusi, prea multe internari. In 2011 internarile din psitale trbuie reduse cu 10%. Asa a trasat sarcina sanatii din R chimbaliul de la FMI.
Nici invatamintul nu a ramas mai prejos. Profesorii, daca vor si daca-i tin baierele, sa munceasca pe gratis !!! De la aceeasi imbecili citire...
Trimiteți un comentariu