Prieteni, nu prea am timp de scris, şi, sincer, nici chef. Mă lupt cu reforma sănătăţii. Care nu doar că mă costă de mai am puţin şi rămân în pula goală, dar mă şi zăpăceşte de nervii capului. Fără detalii, că le ştiţi pe pielea voastră. Dar tot apuc să citesc inepţiile unora şi altora. Din care înţeleg un singur lucru: ţara asta tristă nu mai are nicio şansă, pentru că e plină de proşti. Şi ce-i mai grav, ăia de-o conduc sunt şi mai proşti, iar elitele intelectuale, cu notabile, dar atât de puţine excepţii, vor să confirme şi ele că identitatea noastră naţională este dată de prostie.
În ultima vreme curentul labertarian are vântul în pânze, sau aşa crede el. Văd că băieţii se agită, şi comit analize inepte după analize inepte, de genul celor apărute mai acum ceva timp în "22", revista minţilor inutile. O astfel de analiză apare şi ediţia română a "Forbes", unde labertarienii ne propun salvarea prin modelul anglo-saxon, şi, evident, renunţarea la acquisul comunitar şi la toate mofturile sociale europene, în numele eficienţei, productivităţii şi bunăstării.
Niciunul dintre imbecilii care comit articolul, precum şi mai imbecilii care le răspund la întrebări autorilor, nu se întrebă: "Bă, futu-i paştele mă-sii de treabă, ce avem noi în comun cu USA, ca să ne îndreptăţească să credem că ceea ce funcţioonează la ei funcţionează şi la noi?"
Las la o parte această iluzie dementă a creşterii infinite a productivităţii muncii, a economiei, în general. Dar... Dar autorii mint cu neruşinare în legătură cu superioritatea modelului anglo-saxon în materie de dezvoltare umană. Iată ce scriu boii: "Astfel, între primele cinci state cu cel mai ridicat nivel de trai din lume (măsurat cu ajutorul Human Development Index - Indicele Dezvoltării Umane, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite), patru sunt economii de tip anglo‑saxon (SUA, Australia, Noua Zeelandă şi Irlanda). Doar una - Norvegia, reprezintă în top cinci, modelul social european. În acelaşi timp, modelul anglo‑saxon a dovedit că poate crea un mediu mult mai favorabil decât cel european pentru a obţine creştere economică şi plus‑valoare."
Aşa o fi? Păi, nu prea! Da, articolul se referă doar la o parte din adevăr. Clasamentul se schimbă dacă se corectează cu indicele inechităţii. SUA sunt pe 12, de pe 4, Marea Britanie, pe 21, de pe 26, şi asta graţie guvernării laburiste, care a mai micşorat inechităţile, dar cu blândeţe, să nu se sperie ăi bogaţi!
Şi mai e ceva: cum au făcut Statele Unite, în plină criză, un salt de 9 locuri faţă de precedentul index, iar Noua Zeelandă unul de 17 locuri? Poanta aia cu datele statistice, care pot demonstra orice? Sau modificarea metodologiei de calcul pansează, prin inventarea a încă doi noi factori legaţi de educaţie, puţin mândria naţională rănită a americanilor?
Detest profund să fiu luat de prost de nişte idioţi ideologizaţi, care sunt total lipsiţi de onestitate intelectuală. Nimeni nu are vreo scuză dacă se lasă prostit. Slavă Domnului, încă n-au pus cătuşe Internetului! Deocamdată...
PS: fotografia e şutită de la Ciutacu. Nu mă întrebaţi de unde a şutit-o el! Dar nu se poate o definiţie mai bună pentru starea în care ne aflăm.
15 comentarii:
E foarte discutabil daca modelul anglo-saxon merge non-stop, cu intreruperi, suisi- coborisuri, si mai ales..pentru cine. Acolo unde s-a acumulat multa bogatie, merge mai bine. Dar, in vremuri de criza, se vede rugina sub vopsea.
Intr-un fel chestia asta cu modelele, pe care sa il preluam, e obsesiva. Sa nu cumva sa transpiram sa muncim la modelul nostru, sa-l luam pe cel deja gata. Pe de alta parte, deja am acceptat un model, cel european. Si acum ce sa facem, sa iesim din UE si sa intram in SUA?
Fotografia face toti banii.
Despre ce era articolul?
Ar fi bine ca starea în care ne aflam sa fie asa... estetica!
@Karakas
Eu as pune in capul listei nevoia de justitie. Fara ea, orice model macroeconomic e de prisos.
Si apoi mai avem nevoie si de niste obiective, dupa ce ne-am facut curatenie cat de cat, cu o justitie functionala.
Si apoi vedem ce model ni s-ar potrivi.
Dar am eu un pitici pe creier cu justitia asta, e o mare obsesie a mea, nu vreau sa fiu luat drept unul cu idei putine si fixe doar ca de acolo pleaca toate si pentru asta modelul anglo-saxon a generat si economii performante.
E ceva sa invoci Irlanda ca model de dezvoltare tocmai acum, cand au de strans cureaua pana la os ca sa plateasca datoriile bancilor, acumulate pe sistem anglo-saxon!
http://www.reuters.com/article/2011/04/29/ireland-economy-idUSLDE73S1R320110429
Statistica este un instrument cu care se poate demonstra orice. Numai idei sa ai. M-am convins de mult.
Poate va este util pentru tatal dumneavoastra - Alicia Medical Expert - ingrijiri la domiciliu
http://ingrijiriladomiciliu.com/
Sediul central:
B-dul Basarabiei nr. 256;
secretariat 0730.617.665; fix: 031.225.71.21
Din cate stiu lucreaza cu CASMB ... eu am incercat sa fac un dosar pentru tata dar nu a fost inca aprobat.
@epoliticon
Educatia sta la baza tuturor, inclusiv a justitiei. Naspa e (pentru noi) ca si la baza educatiei sta tot educatia. Mai clar?: Cine sa-i educe pe cei mici? Cei mari? ...si daca nu ei, cine?
http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/05/blog-post.html
1. E discutabil faptul că modelul anglo-saxon merge, dar după cum spuneau englezii, maeştri ai compromisului în cei 1000 de ani de istorie a lor, chiar şi faptul că e discutabil -fără vituperări, "idioţi", "impresii", "pulea-vodă", "ţară de căcat", "să-l împuşcăm pe ăla şi ăla" şi altele scoase mai mult din vezica biliară decât din cap- e un progres. Oamenii care discută nu dau în cap în Piaţa Universităţii :))
2. Nici "modelul anglo-saxon", nici "modelul social al nordicilor" cu care ne pisa alde Ilici-Rânjilă (care vede nordici numai la televizor, şi nordice probabil când şi dacă se uită pe site-uri porno) nu au unul mai mult sens ca altul pentru noi, de fapt sunt ambele expresii goale de conţinut. Când pomeneşte cineva de "modelul nordic", o face fiindcă vrea să cumpere nişte voturi de la unii care au iluzia că sunt asistaţi social şi că ei sunt autoritatea morală în ţară, când pomeneşte altul de "modelul anglo-saxon" o face fiindcă se crede el "antreprenor" (doar se crede. Adevăraţii afacerişti de succes la noi fac afaceri cu Statul şi organismele subordonate lui. Acolo se fură şi se dau salarii de zeci de mii de lei pentru frecat menta.)
Dacă tot avem un sistem social în care relaţiile contează şi în care se doreşte a munci, sau aşa spune lumea, de ce n-am adopta "modelul japonez"?
Dar nu doar de formă, ci modelul japonez în totalitate, cu relaţiile strânse între personajele importante din mediul de afaceri şi politică (acelea care există deja) folosite pentru cooperare în dezvoltarea şi finanţarea economiei, cu munca grea, epuizantă, a salariatului răsplătită aşa cum se cuvine, cu bani şi angajament pe viaţă (shūshin koyō), cu libertatea în viaţa socială şi erotică, în a trăi, a consuma şi a te distra în schimbul muncii tale fără presiunile ghiolbanilor şi neamurilor de traistă venite de la sapă şi ale ortodocşilor lui nea Daniel?..
Hehe... e mai uşor să stai cu ceasul după ora Beijingului :D
~Nautilus
Ce nu spun tâmpiţii ăia e că "modelul anglo-saxon" a fost al naibii de rău lovit de criză, pentru că e nesustenabil. SUA şi Anglia şi-au externalizat aproape toată industria şi nu mai produc mare lucru, ei s-au bazat din ce în ce mai mult pe servicii şi pe sectoarele financiare. Iar atunci când băncile s-au dus dracului, iar inegalitatea socială a generat o criză de consum a devenit clar ce bine se simte modelul anglo-saxon. Mai mult: ţări ca Irlanda, Islanda, Spania, Portugalia au adoptat politici din astea "productive" şi unde sunt acum? De Islanda nu mai spune nimeni nimic, de când au făcut o adevărată revoluţie au dispărut din media să nu cumva să vină idei şi altora.
Productivitatea în cea mai mare parte a Europei dezvoltate este superioară celei din SUA dacă e raportată la ora de lucru şi nu la an. Doar atât că neamţul, francezul etc. nu vor să muncească chiar tot timpul, mai vor şi timp liber. Ce se întâmplă în SUA e inuman: nu există reglementări în ce priveşte concediul plătit, iar mulţi nu primesc deloc nici un fel de concediu. Media de zile libere în afara weekend-ului în America e de 8 zile pe an.
Competitivitate bună la modelul anglo? A se compara industriile auto din SUA şi Europa continentală. Chrysler a fost cumpărat de Fiat, GM de guvernul federal, Ford merge destul de bine - dar comparat cu firmele europene...
Cretinii ăia vin cu nişte date din 1990-2005, anii în care s-a pregătit criza actuală, ne propun exact ideile care au cauzat criza şi îi spun "un model economic viabil pentru România"!
@incognito
Probabil daca ati fi vazut ce am scris ieri pe blogul lui Varujan Vosgnian ati fi inteles ca suntem perfect de acord doar ca aici pe platforma asta de blog, nu stiu de ce, a trebuit sa-mi triez foarte multe mesajul.
@all
Precizare: cand am vorbit despre modelul anglo-saxon m-am referit la justitie. Modelele economice difera mult de la o tara la alta, la fel si cele politice si sociale.
@epolitikon: Modelul de justiţie anglo-saxon e greşit, fiindcă nu se bazează pe legi scrise, ci mai mult pe precedente, convenţii, tradiţie, autoritate de lucru judecat. Legile ţărilor common-law sunt în mod voit imprecise, deoarece se presupune că bunul simţ al judecătorului şi împricinaţilor acoperă găurile.
Ca să te poţi lipsi de drepturile şi obligaţiile stabilite precis prin legi scrise, trebuie să fii 100% convins că judecătorul, avocaţii părţilor şi împricinaţii au întotdeauna bun simţ. Eu sunt convins de contrariu.
Când a fost conceput sistemul legii civile şi penale (adoptat de majoritatea statelor moderne) sub domnia lui Napoleon I, el a spus: "Codul Civil a făcut mai mult pentru viaţa francezului de rând decât toată puzderia de legi din Vechiul Regim" - legi şi obiceiuri care se băteau cap în cap, unele gândite din burtă, altele moştenite din Evul Mediu, puţine realiste, totdeauna interpretate în favoarea celui aflat mai sus pe scara socială.
Din punctul de vedere al Împăratului, cea mai mare realizare a domniei lui a fost sistemul legal bazat pe un Cod Civil şi un Cod Penal scrise. Chiar dacă publicul nostru nu vrea să şi-l amintească decât în calitate de comandant militar şi cuceritor.
~Nautilus
Discutia despre sistemele economice ,dictate de politic binenteles ,este bine venita ,mai ales intr-o situatie ca aceasta de azi-de Criza- ,in care toate tarile (cu mici exceptii) umbla belalii ,toti ana.. listii (!!) economici incearca sa explice de ce traim din ce in ce mai rau desi MUNCIM DIN CE IN CE MAI MULT , eludand lemele si directiile stabilizatoare ale 'economiei de piata' ,aruncand povara nesustenabilitatii sistemului pe umerii uvrierului (tot el ,saracul!) ,si enuntand noi teorii neo-sclavagiste despre cum se poate salva ..."capitalul" !Si Omenirea
Desi K.Marx ,in infinita-i cunoastere si previziune ,a avertizat inca de-acum 150 de ani de riscurile mondializarii si-a capitalizarii excesive ,a globalizarii si-a devenirii unor firme -stat in stat- cu putere de decizie majora in domeniul politic PLANETAR ,ca si principali actori intr-o evolutie negativa ,intr-o sursa de declinuri si crize catastrofice (astea se puteau rezolva pe-atunci ,cat-de-cat ,prin razboaie mondiale ....ceea ce ne si paste !!!),sustinand ca goana NUMAI dupa profit este cel mai rau lucru ce i se poate intampla unei societati ce se vrea stabila si echilibrata ,iar in colaborare cu dispunerea bogatiei pe anumite subtiri paliere ,fara o justificare sociala corecta ,impreunata cu pauperizarea celor ce CHIAR creeaza aceasta bogatie ,prin munca cinstita,cu valoare economica palpabila si sub-remunerata ,printr-o viata plina de nevoi si servituti ,repet ,toate astea se vor vedea intr-un curand ...imediat !!!
Nu se poate ca miliarde de pamanteni sa nu se-ntrebe :noi pt. ce muncim ?doar pt. ca-n S.U.A. litrul de benzina sa coste 80 centi ,si kilu' de pui 1 dolar ?
Si hai dracu' sa vedem cum ie cu sistemu' anglo-saxonez ,cand si-or platii S.U.A. cele 20 BILIOANE dolari datorie ,iar Japonica cele v'o 10 !Ca de jmecherasi ce se lafaie cu bani virtuali sunt satul ,ca vine unu' ,rupt in talpi ,si-mi comanda mie ,in tara mea ,pt 40 mld.datorie , sa-mi extermin concetatenii prin inchiderea de spitale si sistarea ajutoarelor sociale !
Bai ,Francks ,sa te chis in freza ta chelioasa ,ba !
Cum spunea pe vremuri un banc cu diferenţa dintre Rai şi Iad:
Raiul capitalist e acolo unde impozitele sunt româneşti, economia de piaţă americănească, justiţia e demnă de Rusia lui Putin, salariile germane şi viaţa socială thailandeză.
Raiul socialist e acolo unde impozitele sunt scandinave, economia de cumetrie şi pile e demnă de Rusia lui Putin, salariile sunt româneşti, poliţiştii sunt germani, justiţia e thailandeză (mai ales când e vorba de droguri) şi viaţa socială e "americană conservatoare".
:D
~Nautilus
"Modele economice". Oricare dintre aceste "modele" presupune existenta unei economii. Avem noi, pe bune, asa ceva?? O chestie, acolo, avem. Bazata pe consum si servicii. Si rezultatul se vede. Aia care conteaza si care au industrie au cam iesit din mocirla. Noi suntem in cautarea modelului. Si aia care zic ca trebuie inlocut modelui sunt de-a dreptul idioti. Pentru faptul ca, pentru a inlocui ceva cu altceva, inseamna ca ai acel ceva. Noi nu-l avem.
indiferent insa de modelul pe care l-am alege (chiar si cel japonez, sugerat de Nautilus), trebuie sa-l implementem cu baietii de-afara. Pentru ca noi n-am fost niciodata capabili sa punem in aplicare ceva. N-am fost in stare, in astia 5 ani de la aderare, sa armonizam intrega legislatie nationala cu cea a UE. Despre respectarea, ad litteram, a legislatiei UE nu mai e cazul sa vorbim.
@Nautilus - e adevarat ca justitia anglo-saxona se bazeaza pe traditie si mai ales pe jurisprudenta. Dar tocmai de aceea, in cazuri similare, hotararile instantelor sunt similare, indiferent daca instanta e de la Londra, Leeds sau Bristol. Si compara cu ceea ce se intampla la noi, cu legile nostre scrise, asa cum spui tu, precis. S-ar putea ca ale noastre sa fie prost scrise. Da' nu le respectam nici pe alea bine scrise, ale UE.
Trimiteți un comentariu