boc ne anunţa mai acum vreo două zile că rata şomajului în aprilie, la Românica, e de 5,41%, în scădere faţă de martie. Acum vine INS şi ne spune că în ultimul trimestru al anului trecut erau 714.000 de şomeri, adică 7,3%, după metodologia Biroului Internaţional al Muncii. Ăştia sunt cei care îşi caută activ un loc de muncă. Lor li se adaugă circa 260.000 de oameni care au renunţat să mai caute, pentru că sunt respinşi peste tot, cel mai adesea. Practic, avem un milion de şomeri, oricum ai da-o.
boc a folosit cifrele ANOFM, care diferă mult de cele ale INS. Vechea poveste cu manipularea realităţii şi cu îmbătatul cu apă rece. dacă raportăm milionul ăla de şomeri la numărul persoanelor active, de vreo 11 milioane, poate că am fi optimişti, precum autorul acestei analize. Dacă scădem din baza de raportare cele aproape trei milioane de români care nu şi-au găsit un loc pe piaţa muncii de aici, şi lucrează în străinătate, rezultă că, de fapt, stăm mult mai prost decât credem. Pentru că dacă nu ar fi existat debuşeul muncii în străinătate eram probabil pe la vreo 35% rată a şomajului. Asta e adevărata stare a economiei româneşti.
Ştiu că ilustraţia postării anterioare nu e tocmai uşor de înghiţit. Dar ne place sau nu, discursul public al actualilor guvernanţi, şi modul lor de guvernare nu sunt decât o labă tristă, indiferent de tehnicile folosite...
PS: nu s-a găsit niciun jurnalist să-l întrebe pe boc după ce metodologie a fost calculată rata şomajului? Sau nu e voie?
2 comentarii:
... o laba trista, cu o exceptie, daca nu ma inseala privirea: o singura tentativa de intromisie, dar din aceea, septuagenara, ca erectie nema, degetelele sustin lipsa...
Asta e guvernarea, corect, insa din pacate doamna opozitie, mai putin Antonescu, cind si cind, cind nu e extenuat de condus partidul, abia de are ceva de zis. Pai nu PDl va cistiga alegerile (astia merg direct la furat!), ci USL le va pierde - in sensul ca nu vor aduna de o majoritate decenta. Si uite asa, cu dobitocii care stau acasa, scirbiti de politichie si grohaind dupa mici si bere, ne mai trezim cu Basescu inca doi ani, si poate, apoi, devine si premier!
He he, aia cica e arta, eleganta mina de curtezana (presupun) poarta si o bratara... Ce sa fie greu de suportat? E o grafica nu prea deosebita, si singura intrebare care se pune este daca desenele sint sau nu dupa model...
Altfel, starea economiei romanesti este si mai rea decit credeti. Am fost in 1995 in Spania cu o bursa de masterat, am stat acolo vreo 6 luni, si am avut parte de o discutie asemanatoare: 24% somajul oficial, in timp ce "gurile rele" dadeau ca real vreo 34-35%.
Pot spune ca Spania, si rurala si urbana, era atunci muuult peste ce e Romania astazi (mult peste ce va fi vreodata, for that matter, ca n-am ce sa mai sper in vreun viitor previzibil), facea agricultura si industrie oriunde putea, la Bilbao si la Barcelona aveau printre cele mai puternice banci din Europa, si un turism perfect. Cu toate astea, economia lor nu mergea, si nici social nu erau multumiti, ca de-aia a fost trintit Felipe Gonzalez cu mare jet, si in locul lui a fost votat Aznar, cu mari sperante. Le-a folosit la ceva schimbarea, in primul mandat al lui Aznar, si de pe la jumatatea celui de al doilea Aznar si-a dat puternic in petec...
Ca si noi acum, si spaniolii in 1995 erau plini de baze NATO, intretineau citeva sute de mii de trupeti, straini si locali, in stare de semialerta, iar grosul intreprinderilor industriale erau deschise de straini pentru ca forta de munca era ieftina. La tara era destula populatie, si in locurile unde se putea face agricultura si crestere de vite se facea. Din plin. Transportul era excelent, mult peste Franta la ora respectiva, iar in localitati utilitatile erau ok, cladirile frumos facute, bine intretinute si reparate (sint foarte tari in constructii spaniolii) si la curateniede putine ori am avut ceva de comentat.
Un detaliu semnificativ: n-am vazut cersetori pe strada, n-am vazut boschetari, si nici ciini vagabonzi, in nici unul din orasele pe unde am stat/circulat. Singurele animale pe care le-am vazut sa alerge pe strada au fost taurii de la Pamplona. :)
In "episodul" urmator, cind vreodata va veni vorba despre xenofobia timpita, o sa va povestesc despre Franta, la mizerie si tzipatorie (ca sa-i zic asa), despre Italia, si cind va veni vorba de suficienta, despre Germania, Belgia si SUA, cu diverse "flavor"-uri. Tari superbe, locuite de pitecantropi, ca si Romania. nu semananm cu ei decit la alea rele. La alea bune, nici pe foarte departe.
Trimiteți un comentariu