duminică, 5 februarie 2012

Pupându-i în cur pe americani



Iubitul Conducător, Mare Reformator şi Machitor, a mârâit iar la ruşi, pe motiv de gaze lipsă, şi visând la rezervele din Marea Neagră. Vise umede, pentru că de la explorare(ce face vasul ăla al lui Exxon) la exploatare comercială e cale lungă, şi oricum nu rezolvă cine ştie ce.

Puteam să nu avem probleme dacă nu ne încăpăţânam să credem în imbecilitatea numită Nabucco. Proiectul ăsta este unul politic, şi anti-rus. Nu are justificări economice, ci geo-politice. A fost manipulat de toată lumea, iar acum e la mâna turcilor, care l-au blocat, dracu mai ştie de ce. Şi chiar dacă am şti de ce l-au blocat, asta nu ne încălzeşte cu nimic.

Nemţii şi-au asumat North Stream, în ciuda tuturor protestelor balticilor, polonezilor şi altora de pe acolo, aţâţaţi tot de americani. L-au construit în mai puţin de doi ani. Iar acum nu mai depind de conducta "Prietenia"(ce ironie!), ce trece prin Ucraina, ţară care trăieşte din furtul gazelor ruseşti din conductă. Sau cel puţin au o alternativă, când se întâmplă ceva. 

Dacă şi conducta South Stream începea să fie construită în acelaşi timp cu aceea din nord, acum aveam o rută alternativă de transport la Ucraina. Şi probabil că alţi furnizori de gaze se lipeau de conductă, ceea ce ne dădea o perspectivă liniştitoare. Acum ne uităm în zare şi ne rugăm să fie bine şi cald.

Ni s-a tot spus că la Constanţa se va construi un terminal de gaze lichefiate. Care va fi o altă alternativă la gazul din Rusia. Nu-mi aduc aminte să se fi întâmplat asta. 

Americanii şi-or fi atins obiectivele lor în zonă, dar asta  nu înseamnă că ne-au făcut nouă un bine. Asta ar trebui să le dea de gândit şi boilor care o ţin ca gaia-maţu' cu "forţele pieţei." Din punctul de vedere al legilor pieţei, South Stream era un proiect perfect fezabil, şi profitabil. Dar nu piaţa a decis. Capitalismul a devenit ceea ce este prin alianţa strânsă cu statul, care stat l-a impus şi la globalizat cu forţa, i-a deschis noi pieţe, i-a pus la dispoziţie forţă de muncă din belşug(ce a fost regula primogeniturii la moştenirea pământului, dacă nu un instrument prin care întreprinderea capitalistă a dispusa de un izvor nesecat de forţă de muncă ieftină?), a asigurat liniştea socială cu forţa armelor. 

Aşa că mai gândiţi-vă dacă pupatul americanilor în cur e o afacere...   

Un comentariu:

Karakas spunea...

Miraiaila lu Basescu la rusi o plateste poporul roman care l-a ales de doua ori. Un lider inteligent lasa loc de intors. Ca nu se stie cind ne trezim iar cu rusii la Bucuresti. Dar lui Basescu nu-i pasa, ca el nu va mai fi. Dupa el...Potopul!

Ce a cistigat romanul de rind din totala supunere la Wall Street? Ce a cistigat Romania ca si-a trimis trupe in Afganistan si Libia? Nici macar simpatia vesticilor, ma refer a cetatenilor de acolo. Iar americanii de rind nici macar nu stiu daca Kabulul e capitala Romaniei. Te-ai fi asteptat la niste contracte babane in Irak, ca si-acolo am fost. Niste facilitati ceva care sa ajute la dezvoltarea Romaniei. Ce dulce e sa platesti dobinda la creditele FMI...

Insa asa cum zici mai sus, problema e a sistemului capitalist. Unde cainele mai mare musca cainele mai mic, daca nu-l linge la cocoloaska.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...