marți, 24 noiembrie 2009

Referendumul care ne încurcă

Cum era de aşteptat când îşi bagă coada în ceva Pulea Vodă, avem o belea în braţe: Referendumul. Cum procedăm? Întrebarea este cât se poate de serioasă. Luat aşa cum este, el nu produce efecte juridice sau de altă natură. Nu poate determina o revizuire a Constituţiei. Este pur şi simplu un foarte costisitor şi inutil sondaj de opinie. Cel mult a măsurat ura "poporului" faţă de democraţie şi de Parlament.
băsescu spune acum că parlamentarii sunt obligaţi să facă ce zice "poporul" şi să voteze desfiinţarea Senatului şi reducerea numărului de parlamentari. Problemă: la articolul 69, Constituţia spune:
"(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului. (2) Orice mandat imperativ este nul. "
Referendumul poate fi considerat un mandat imperativ, şi băsescu pe asta marşează, pentru că în rest, cum spuneam, nu produce efecte. Şi, ca orice mandat imperativ, el este nul.
Aşadar, ce va valida Curtea Constituţională? De fapt, aici este o problemă: "Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia;"
Acest Referendum s-a desfăşurat, deşi Parlamentul i-a dat aviz negativ. La fel, el a creat un avantaj nemeritat Preşedintelui României, falsificând grav dezbaterea publică din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Statul nu şi-a îndeplinia obligaţia de neutralitate, n-a informat, ci a susţinut o singură poziţie. Va sancţiona Curtea aceste aspecte? Va constata caracterul lui de "mandat imperativ" şi-l va desfiinţa, ca fiind nul?
Şi mai interesant va fi momentul în care se va întruni Curtea pentru a decide cum procedează cu pisica moartă pe care i-a aruncat-o în braţe Pulea Vodă. Dacă dă o decizie înainte de turul doi, îl lasă fără jucărie, fără argumente "electorale". Aşa că probabil va trage de timp, cu largul concurs al BEC, care se va da ocupat şi nu va trimite documentele de validare la timp.
Oricum ar fi, rămâne întrebarea: ce dracu facem cu Referendumul?
PS: n-am avut două ore legătură la Internet. Am ascultat siderat discursul paranoic al lui traian băsescu. "Singur împotriva tuturor. Nu discut cu partidele. Eu discut direct cu poporul. România nu are bani şi pentru pensii, şi pentru parlamentari. Iohannis e rău dacă se aliază cu PSD şi PNL. Dacă vine la noi, e bun! Moguli, moguli, moguli! Peste tot numai moguli. Jos mogulii! Jos democraţia! Eu şi poporul! Asta e salvarea!"
Prieteni! Nu-l putem obliga să treacă pe la psihiatru? Un control, ceva? Unul mic, dar vioi! Este evident că acest discurs nu este unul al cuiva care este în toate minţile. Sigur îi lipseşte o doagă.
Cum vor arăta încă cinci ani cu nebunul? Politica se face prin negocieri, prin alianţe. prin construcţii consensuale. Pentru că e adevărat, există permanent ciocniri de interese. dar la fel de adevărat că starea permanentă de conflict nu duce nicăieri, nu face decât să distrugă democraţia. Trebuie să mai ai şi pace, nu doar război. Şi Superman obosea, mai stătea o tură, mai mângâia un cur de femeie, mai bea o bere, ceva!

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Atunci cand Basescu declara "Voturile nu sunt acordate oamenilor politici pentru a le tranzactiona!" el se gandeste desigur la o serie de fruntasi din tara ai PD-L care vazand cum sansele "sefului" lor de a ramane la Cotroceni devin nule, vor incepe sa dea bir cu fugitii. Ca doar nu vor ramane in acest partid total lipsit de doctrina, nici de stanga, nici de dreapta, ci curat populist. Iar cand Basescu exclama : "Eu nu discut cu partidele, eu ma adresez romanilor!", este de temut ca el nu va recunoaste rezultatul votului din 6 decembrie si va chema populatia sa ia cu asalt cladirea parlamentului, Palatul Victoria, sediile partidelor, BEC-ul, etc. pentru ca pe fondul haosului creat, el sa poata ordona interventia armatei si decretarea starii de asediu, cu arestarea oamenilor politici si trecerea la aplicarea promisiunii de acum 5 ani: tragerea lor in teapa in Piata Victoriei. Cine credeti ca o sa sara sa il impiedice de la asta, in disperarea evidenta ce l-a cuprins?

Constantin Gheorghe spunea...

Tot ce pot să sper este că ceilalţi din jurul luzi sunt mai zdraveni la cap decât el. Altminteri chiar am dat de dracu!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...