marți, 10 noiembrie 2009

O Românie mai mare?

Citez mai jos din acest studiu, dedicat unor aspecte legate de dreptul mării, studiu semnat de Lect. univ. dr. Mihai Floroiu, Lect. univ. dr. Cristina Otovescu, ambii de la Universitatea de Drept din Craiova. Ce şi-a venit? Păi traian băsescu o ţine pe a lui că România e mai mare cu 9700 de km2. Numai că asta este o gogoriţă. Citatul vă lămureşte şi de ce.
"Marea teritoriala si zonele maritime cu regim special.
Plecand de la acest principiu, de-a lungul secolului XVIII, libertatea marii continua sa castige adepti, fiind considerata drept lege sacra, permitand, totodata, Statelor riverane, exercitarea unor drepturi suverane asupra unei fasii din mare, considerata, astfel, extindere a teritoriului terestru si denumita, in consecinta, mare teritoriala. Acest concept a cunoscut o serie de evolutii, in timp, pentru a se ajunge la definitia din zilele noastre.
Marea teritoriala este fasia de apa situata intre teritorl de Stat marea libera, avand o intindere maxima catre larg de 12 mile maritime, competenta stabilirii revenind Statului de coasta, in functie de specificitatile topografice. In ceea ce priveste determinarea marii teritoriale, s-a evoluat progresiv de la regula ghiulelei din secolul XVIII, la principiul unei distante de 3 mile marine in larg un secol mai tarziu, pentru a se ajunge, in secolul XX, odata cu dezvoltarea tehnicii si constientizarea de catre Statele de coasta a importantei acestei zone, la regula stabilirii cat mai largi a intinderii marii teritoriale. Pentru a contracara aceasta tendinta de exces, Conventia de la Montego Bay privind dreptul marilor a stabilit limita maxima a marii teritorale la 12 mile marine de la linia de baza.
Cu toate acestea, pentru a garanta Statele de coasta impotriva unor potentiale abuzuri si pentru a le acorda celor mai putin dezvoltate o serie de drepturi economice, legate in special de exploatarea resurselor naturale, acest document prevede existenta unor zone care, desi nu apartin Statelor, acestea au anumite drepturi suverane asupra lor, fiind considerate zone maritime cu regim special. Astfel, plecand de la limita exterioara a marii teritoriale, din punct de vedere al criteriului proprietatii incepe marea libera. Cu toate acestea, sunt zone marine care reprezinta prelungiri ale teritoriului maritim al unui Stat suveran, care poate sa-si exercite drepturile, jursidictia sau controlul exclusiv asupra marii libere, in conditii diferite insa de regimul normal al teritoriului acvatic :
Zona contigua : fasia de mare ce se intinde dupa limita exterioara a marii teritoriale, pana la o distanta de 24 de mile in larg de la liniile de baza, in interiorul careia Statul riveran are competente si jurisdictie in domeniul securitatii sanitare, vamale, fiscale de imigratie cat si pentru pedepsirea de infractiuni savarsite pe teritoriul sau ;
Platoul continental :continuarea sub apele marii a partii terestre a acesteia, pana la o anumita adancime – Conventia de la Montego Bay defineste prin aceasta fundul marii si subsolul regiunilor submarine din prelungirea teritoriului, amplasate dupa marea teritoriala. Statul are drepturi suverane exclusive asupra acestuia, in sensul ca daca nu exploreaza resursele, nimeni nu o poate face. Prin resurse se inteleg si organismele vii care pastreaza contactul cu fundul marii, in mod constant.
Zonele economice exclusive sunt acele zone situate dincolo de marea teritoriala, pana la o distanta de 200 de mile marine de la linia de baza, in care Statele riverane au drepturi suverane, exclusive, de exploatare, explorare, gestiune si conservare a resurselor biologice si nu numai."
Deci, dacă definiţiile sunt corecte, noi nu avem drepturi de posesie, ci doar drepturi economice exclusive în cei 9700 km2. Restul e retorică aiurea.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...