miercuri, 30 aprilie 2008

Un diagnostic corect: stânga e în comă mentală!
Într-un soi de interviu acordat ziarului NYTimes, Andre Glucksman, "intelectual public" şi unul dintre protagoniştii evenimentelor din mai 68, din Franţa, pune un diagnostic extrem de dur situaţiei în care se află stânga franceză în acest moment. Diagnosticul se potriveşte mănuşă şi stângii româneşti. Mai mult, el este chiar mai potrivit cu situaţia din România, pentru că stânga franceză pare să se fi trezit între timp, şi sună cam aşa: "stânga franceză se află într-o stare de comă mentală!" Cum spuneam, nici stânga românească nu se simte mai bine! Coma este mai profundă! Şi nu se întrevăd semne de schimbare în bine.
Citiţi articolul dedicat evenimentelor din mai 68 aici:http://www.nytimes.com/2008/04/30/world/europe/30france.html.
Şi pentru că un alt protagonist al acelor evenimente, Daniel Kohn-Bendit a lansat un celebru slogan: "sub pietrele de pavaj, plaja!", câteva fotografii din epocă, respectiv automobile folosite pe post de baricade.

Bine, nici baricadele şi nici hârjoneala cu mascaţii nu sunt semne de vioiciune mentală, aşa că nu e cazul să vedeţi în aceste fotografii un îndemn la violenţă. Ele sunt doar probe, mărturii istorice. Dar şi un semn de atenţionare: când politicul lasă deliberat, sau din prostia cea mai pură, să se acumuleze tensiuni în societate, mai devreme sau mai târziu va fi posibil un nou mai 68. La noi sau aiurea. Dar mai repede la noi, unde disperarea este mai mare. Că nu e nimeni fericit să citească despre deschiderea reprezentanţei Ferrari într-o ţară în care se moare de foame şi în care se mai trăieşte ca în evul mediu. Şi atunci, cum să nu crezi că stânga românească este în comă mentală, când ea nu produce, intelectual vorbind, decât panseurile lui Vanghelie?!

PS: nu strică să vedem şi câteva date statistice privind Franţa acelor vremuri. Cine ştie, poate vom înţelege mai bine ce salt am făcut noi în vremea odiosului ""comunism". Deci, iată cum arătau, în statistici, locuinţele francezilor în mai 1968: 9% nu aveau apă curentă, 31% erau suprapopulate, 48% aveau WC pe palier, 50% nu aveau apă caldă, 53% nu aveu nici baie, nici duş(acum înţelegem noi de ce francezii au cele mai bune parfumuri!), 65% nu aveau încălzire centrală, iar 85% nu aveau telefon. Salariul minim orar era de 2,2 franci noi, în condiţiile în care bagheta era 0,45 franci, litrul de benzină 1,04 franci, litrul de lapte 0,77 franci. În agricultură lucra un francez din cinci.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Discuţia despre stânga e ca discuţia despre sex. Toată lumea vorbeşte despre, dar puţini au parte.

Anonim spunea...

Noi suntem de vina pentru asta. Am lasat sa creasca prea multi semidocti si submediocri in partid. Cum sa atragem intelectuali si oameni de stanga pe scena politica atata timp cat suntem un partid condus de secretare si consiliere? Cine sa lupte in cazul asta pentru idealurile stangii si nevoile cetatenilor? Mircea Geoana si seahta lui? Nu prea cred...Stanga este intr-adevar in coma mentala!

Anonim spunea...

Mi-au placut pozele. Imi plac pentru ca arata ca francezii spun guvernelor lor ce au de facut, nu invers. Ma intreb cite WC-uri pe cap de locuitor exista in Romania, si nu ma refer la alea turcesti, sau din gradina.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...