sau cum a ajuns Mişu Negriţoiu un ciocoi neo-liberal. Este povestea clasică la români. Mişu Negriţoiu e fiu de ţărani, s-a născut la Dăbuleni. E drept, a avut noroc: era la putere comunismul, şi, fiu de ţăran fiind, a putut să meargă mai departe a şcoală după tradiţionalele patru până la opt clase(dacă, şi alea) pe care le mai urmează azi majoritatea copiilor de la ţară ce nu şi-au urmat părinţii în străinătate. A lucrat pe la diverse firme de comerţ exterior, înainte de 1989, adică a avut steluţe pe umeri, şi a văzut occidentul. I-a plăcut, se vede treaba. După 1989 a devenit, în câţiva ani, un capitalist pur şi dur, mai catolic decât părinţii neo-liberalismului. A fost ministru al "reformei", consilier prezidenţial, după care a plecat la ING Bank, luând cu el, drept clienţi, câteva mari regii şi întreprinderi ale statului.
A prins şi gustul luxului, prietenii ştiu ce şi cum. A trecut de la ţurcă la golf. Să fie sănătos. Acum dă lecţii. Era inevitabil, vezi alt cacapitalist român care dă lecţii: Dinu Păturiciu. Numai că au ajuns să mă calce pe nervi toţi întorşii ăştia, care uită de unde au plecat, care ar da afară sute de mii de oameni, ar tăia în carne vie, care îi înjură pe români că nu sunt "productivi". Când a mai fost marţafoiul ăsta într-un sat, să vadă ce au la îndemână ţăranii pentru a fi "competitivi"? Banca aia a lui ce afaceri creditează, în afară de deficitul bugetar al statului, pe care îl înjură, altminteri? Participă la co-finanţarea proiectelor cu bani europeni? Se lipesc ţăranii de ceva credite de la el?
" Din ce văd campania care se derulează şi mă aştept şi la campania care va veni este un soi de campanie pentru defavorizaţi. Discutăm în termeni de avem cele mai mici salarii şi că trebuie să le mărim. Nu asta e problema. Avem cele mai mici salarii pentru că avem salarii pe productivitate. Pentru că suntem pe locul 51 la competitivitate. Problema noastră e cum creăm valoare nu cum să distribuim, pentru că nici nu prea avem ce distribui. Actul politic, din ce văd eu, este de distribuit". Păi, a cui e treaba cu crearea de valoare, Mişule? A statului, sau a capitalistului, care eşti tu? Şi văd că capitaliştii ca tine trăiesc din golirea de substanţă economică a statului şi a cetăţenilor români. Voi trebuie să creaţi substanţă economică! Dar vă doare fix în pulă de asta! Voi daţi din gură!
Problema productivităţii nu e problema angajatului, ci a angajatorului. Dacă angajatorul român nu ştie decât să dea cu biciul în muncitori, nu investeşte în tehnologii, în formarea profesională a angajaţilor, nu plăteşte taxe şi impozite, din care să fie finanţate sisteme publice de educaţie şi sănătate, de unde productivitate? Nu spuneţi voi că d'asta îl recompensează piaţa pe antreprenor, că îşi asumă riscuri. La noi, cel mai mare risc este să dea şpagă la ANAF, când e prins cu evaziunea mică. Sau mai mare...
" Mi se pare extrem de contraproductivă impozitarea salariilor mari în România pentru că impozitezi exact pe cei care sunt competitivi. Nu este decât un pas de la salariile bugetarilor la salariile privaţilor şi nu este decât un pas în a dezavantaja pe români în competiţia lor cu alte naţii şi cu alţi specialişti, în România şi în lume, prin impozitarea salriilor sau descurajarea lor." Ce valoare adaugă de 10.000 de dolari pe lună trântorul de la Conpet, firmă care deţine monopol pe piaţă? Dar şi trântorii din banca ta, că sunt destui, şi nu se prea vede ce face banca pentru economia românească, în afară de a credita statul, cum spuneam? Cât de competitivi sunt toţi cei numiţi de stat în diverse consilii de administraţie, care saltă sute de mii de euro pe an? E Bogdan Drăgoi un geniu al finanţelor, şi n-am aflat noi?
Şi ăsta are o obsesie, ca şi Păturiciu, cu licenţierea a juma de milion de bugetari, că în administraţie lucrează doar vreo 240 de mii de oameni. Cine creează încă 500.000 de locuri de muncă, dacă îi dai afară? Anul trecut capitalul străin a creat vreo 4500 locuri de muncă, capitalul românesc ceva mai puţin. Avem circa trei milioane de oameni care lucrează afară. Mai avem, pe bune, circa un milion şi ceva de şomeri. Ce dracu facem cu ăştia toţi? Cine creează locuri de muncă pentru ei, Mişule? Cine? Că văd că la tine în bancă oamenii sunt înlocuiţi cu automate!
Aşa e când se suie scroafa în copac, în cazul de faţă scroafa fiind un ciocoi neo-liberal, care se potriveşte ca nuca în perete cu realitatea românească.
5 comentarii:
Daca pina si Krugman a ajuns la concluzia ca "austeritatea" impusa de FMI si alti actori globali nu a fost despre revenirea economica a tarilor afectate, ci despre cum poti sa profiti de pe urma crizei.Se leaga si cu informatia ca banii de "bail-out" care sunt atit de negociati cu Grecia, pina la urma ajung la creditorii Greciei, si nu au ca scop revenirea economica a tarii.
In acest context absolut cinic, ce incredere mai poti avea in FMI, si UE?
http://www.nytimes.com/2012/06/01/opinion/krugman-the-austerity-agenda.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss
felicitari pt articol; trebuia sa-i dea cineva peste bot si martafoiului asta; de altfel trebuie luati la suturi in cur toti vatafii astia, care uita de unde au plecat, si care au dus tupeul si nesimtirea pe culmi nebanuite, care dupa ce au profitat la maxim de avantajele oranduirii ceausiste, acum isi desconsidera poporul de pe urma caruia au supt. Ohh, cand va veni ea clipa in care tradatorii astia vor fi pusi la zidul infamiei? Sau imi fac iluzii...?
I se aplica si d-lui Ponta, "deocamdata prim ministru", care crede ca salariile de peste 1000 de euro sint nesimtite si trebuie supraimpozitate...
(http://www.oradesibiu.ro/2012/05/19/ponta-sibiu-stiut-fits-anulat-spectacole-lipsa-bani-vorbesc-minstrul-diaconu/)
(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12425578-victor-ponta-spune-nu-aplica-profesorilor-universitari-taxa-solidaritate-dar-altfel-lasa-balta.htm)
La bugetari or fi, ca nimic din ce se intimpla la stat nu merita banii astia, dar in privat, unii dintre noi chiar muncim la greu pentru banii astia.
Nu stiu pe ce lume traieste d.Ponta, da-mi pare mie ca s-a cam urcat intr-un copac si 'mnealui, un copac plin cu... ceilalti... Face ce-a facut si Basescu cu tinichigiii si ospatarii, aia nu tot la un Bookfest era?
Deci de ce/pe cine sa votez in tara asta? Excuse me! Daca-i asa, d-lui Ponta, inainte sa merite votul meu, i se aplica zicala romaneasca "gura bate curul". Ca si Basescu, vorbeste nechemat, mult si prost. Cit despre restul USL-ului si ce se intimpla de vreo doua saptamini incoace, laissons. E clar ca nu sint o alternativa.
Din categoria scroafe ajunse unde nu trebuie: actualul ministru al educatiei. "Ia-uzi" aicea: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12431313-ministerul-educatiei-decis-retinerea-din-nou-cotizatiilor-sindicale-statele-plata-ale-profesorilor-ministrul-liviu-pop-nu-vad-este-anormal-presedintele-consiliului-national-pentru-combaterea-discrimin.htm
Mie imi aduce aminte de alte vremuri. Credeam ca dl. Liviu Pop e mai tinar, dar vad ca apucaturile nu au treaba cu numarul anilor ("valoarea nu asteapta numarul anilor", ar fi zis un citat celebru). Ce ziceti, deja-vu sau ce?
Observ ca atunci cand unul are idei comuniste, pe aici se aplica regulile dezbaterii cavaleresti (de Oxford), adica discutam ideile si nu persoana.
Cand este unul care indrazneste sa se lege de clasa muncitoare, numind-o puturoasa, sau de clasa conducatoare, numind-o etatista si nomenklaturista, atunci obarsia si tot traiectul profesional au o importanta esentiala.
Trimiteți un comentariu